FOCUS

Απογοήτευση για τους φαν των UFO:«Δεν είμαστε σίγουροι» λέει η πολυαναμενόμενη έκθεση του Πενταγώνου

Απογοήτευση για τους φαν των UFO:«Δεν είμαστε σίγουροι» λέει η πολυαναμενόμενη έκθεση του Πενταγώνου
Screen grab/YouTube

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν βρήκαν αποδείξεις που να επιβεβαιώνουν ότι τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα που συνάντησαν τα τελευταία χρόνια μέλη του αμερικανικού ναυτικού ήταν διαστημόπλοια εξωγήινων, ούτε όμως έχουν καταλήξει σε ένα οριστικό συμπέρασμα για το τι μπορεί να είναι αυτά τα μυστηριώδη αντικείμενα.

Αυτά περίπου πρόκειται να αναφέρει η πολυαναμενόμενη έκθεση πάνω στο θέμα που ετοιμάζει ειδική ομάδα του Πενταγώνου και η οποία πρόκειται να κατατεθεί στο Κογκρέσο αργότερα μέσα στον μήνα.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αποκάλυψαν στη New York Times πέντε καλά πληροφορημένες πηγές, προσθέτοντας ότι η έκθεση παρόλα αυτά δεν αποκλείει την πιθανότητα αυτά τα άγνωστα αντικείμενα να είναι όντως εξωγήινα οχήματα.

Αν και αυτή η αβεβαιότητα είναι πιθανό να αποτελέσει πλήγμα για τους φανατικούς υποστηρικτές των UFO που προσδοκούσαν μια οριστική απόδειξη για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, δεν υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της έκθεσης, καθώς εδώ και χρόνια το Πεντάγωνο αρνείτο να αναγνωρίσει αυτό που σήμερα καταγράφεται ως εκατοντάδες ανεξήγητες συναντήσεις με τα οποία ήρθαν σε επαφή μέλη του.

Όσοι επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα (UFO), διερωτώμενοι τι γνωρίζουν η αμερικανική κυβέρνηση και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ για αυτά, περιμένουν με αγωνία την έκθεση για τα «ανεξήγητα εναέρια φαινόμενα» (Unidentified Aerial Phenomena – UAP).

Η έκθεση θα περιλαμβάνει στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πενταγώνου για τα UAP, καθώς και πώς διαχειρίζονται τα δεδομένα που κατάφεραν να συλλέξουν. Ο όρος UAP χρησιμοποιείται από αξιωματούχος του στρατού και ερευνητές.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα ενημερώσει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές τι έχει μάθει για άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ. Παράλληλα, ενημέρωση θα λάβουν και οι πολίτες, αν και θα μπορούσε καθυστερήσει η δημοσίευση της πλήρους έκθεσης στο ευρύ κοινό.

«Τεκμηριωμένα στοιχεία που συλλέγει ο στρατός»

Ο καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Άβι Λεμπ μιλώντας στην Deutsche Welle εξήγησε τι κάνει αυτή τη στιγμή τόσο σημαντική. «Αυτή η νέα έκθεση διαφέρει από τις προηγούμενες συζητήσεις σχετικά με τα UFO ή τα UAP, καθώς περιλαμβάνει τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από στρατιωτικό προσωπικό, μέσω ανίχνευσης από πολλαπλά όργανα (ραντάρ, υπέρυθρες κάμερες, οπτικές κάμερες)» ανέφερε.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι πιθανό να υποδεικνύουν «πιθανή ύπαρξη αντικειμένων που συμπεριφέρονται με τρόπους οι οποίοι δεν μπορούν να εξηγηθούν από τις τεχνολογίες που διαθέτουμε» συμπλήρωσε.

95% των περιπτώσεων έχουν μια «γήινη» εξήγηση

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Gallup από το 2019 έδειξε ότι το ένα τρίτο των ενήλικων Αμερικανών πιστεύουν ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρατήρηση άγνωστων αντικειμένων αφορούσε διαστημόπλοια εξωγήινων. Ο Χανς-Βέρνερ Πάινιγκερ απέκτησε ενδιαφέρον για τα UFO στα 15 του χρόνια και πραγματοποιεί έρευνες επί σχεδόν πέντε δεκαετίες. Ο επικεφαλής του Συλλόγου Έρευνας για τα φαινόμενο UFO (GEP) στη Γερμανία λέει, ωστόσο, ότι η συντριπτική πλειονότητα των παρατηρήσεων έχει φυσικές ή ανθρωπογενείς εξηγήσεις.

«Από το 1972, εξετάσαμε περίπου 4.500 παρατηρήσεις» που ανέφεραν μάρτυρες στο GEP, δήλωσε ο ίδιος στην DW. «Μόνο σε περίπου 5% εξ αυτών δεν μπορέσαμε να βρούμε καμία κατανοητή εξήγηση» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, συχνά πρόκειται για μπαλόνια, έντομα κοντά στον φακό που παίρνουν περίεργο σχήμα, καιρικά φαινόμενα ή δορυφόρους. Όσο για το άλλο 5%; «Ίσως είναι φυσικά φαινόμενα που απλά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε ακόμη» τόνισε.

Γιατί δημοσιεύεται τώρα η έκθεση;

Δεν είναι τυχαίο ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες για τα UAP αυτόν τον μήνα. Η εκπόνηση λεπτομερούς έκθεσης από τη σχετική ομάδα εργασίας ήταν προαπαιτούμενο στο πακέτο δαπανών ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ που πέρασε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2020. Εντός έξι μηνών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Γραφείο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών κλήθηκε να παρουσιάσει «λεπτομερή ανάλυση δεδομένων και πληροφοριών για άγνωστα εναέρια φαινόμενα».

Είχε προηγηθεί ένα έτος με σημαντικές εξελίξεις: Τον Απρίλιο του 2020, το αμερικανικό Πεντάγωνο δημοσίευσε επισήμως τρία βίντεο από πιλότους του Ναυτικού, τα οποία είχαν διαρρεύσει χρόνια νωρίτερα. Στα βίντεο κατεγράφησαν αντικείμενα που κινούνται στον ουρανό με αρκετά παράξενο τρόπο, προσελκύοντας την προσοχή των πιλότων.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα των βίντεο χρόνια αφότου οι λάτρεις των UFO είχαν ήδη αναλύσει κάθε δευτερόλεπτο των πλάνων «προκειμένου να ξεκαθαριστούν τυχόν παρανοήσεις σχετικά με το εάν το υλικό που κυκλοφόρησε ήταν πραγματικό, ή εάν υπάρχει περισσότερο υλικό» σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πενταγώνου. Τα εναέρια φαινόμενα που παρατηρούνται στα βίντεο παραμένουν χαρακτηρισμένα ως «άγνωστης ταυτότητας».

Πηγές: US intelligence officials have no evidence confirming Navy pilot UFO encounters were alien spacecraft, by Zachary Cohen and Katie Bo Williams, CNN και Deutsche Welle

ΔΗΜΟΦΙΛΗ