FOCUS

Μετά τη Δέλτα, έρχεται και η Δέλτα Plus: Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη;

Μετά τη Δέλτα, έρχεται και η Δέλτα Plus: Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη;
AP Photo/Tatan Syuflana

Μία νέα και ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή της μετάλλαξης Δέλτα του νέου κορωνοϊού εξαπλώνεται τις τελευταίες ημέρες σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.

Το νέο αυτό στέλεχος, πάνω στο οποίο έχει εστιάσει την προσοχή της η διεθνής κοινότητα, ονομάζεται Β.1.617.21 ή AY.1, ή πιο σύντομα Δέλτα Plus, και αποτελεί μια εκδοχή της μετάλλαξης Δέλτα που πρωτοεντοπίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ινδία.

Η Δέλτα Plus αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 11 Ιουνίου στην Αγγλία, ωστόσο η αλληλουχία των πρώτων λίγων κρουσμάτων στη χώρα αυτή φαίνεται πως εντοπίστηκε στις 26 Απριλίου, γεγονός που δείχνει ότι ίσως ήταν παρούσα ήδη από την άνοιξη.

Η ινδική κυβέρνηση δήλωσε ότι έχει υποβάλει την παραλλαγή στο Παγκόσμιο Σύστημα Δεδομένων, ενώ έχει στείλει δείγματα για γονιδιακό έλεγχο.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 200 κρούσματα σε 11 χώρες και οι επιστήμονες ερευνούν αν το νέο υποστέλεχος είναι πιο μεταδιδόμενο από άλλα όπως οι μεταλλάξεις Άλφα και Δέλτα. Πάντως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς με σιγουριά ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματά των ερευνών.

Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και τι μένει να μάθουμε για την Δέλτα Plus;

Σε τη διαφέρει η Δέλτα Plus από την μετάλλαξη Delta;

Όλες οι παραλλαγές των ιών φέρουν συστάδες μεταλλάξεων. Η Δέλτα Plus έχει μία επιπλέον μετάλλαξη που ονομάζεται Κ417Ν η οποία τη διαφοροποιεί από τη συνήθη μετάλλαξη Δέλτα. Αυτή η μετάλλαξη επηρεάζει την ακίδα πρωτεΐνη, το τμήμα του ιού δηλαδή που προσκολλάται στα κύτταρα που μολύνει.

Η μετάλλαξη Κ417Ν δεν είναι εντελώς καινούρια. Εντοπίστηκε στο Κατάρ τον Μάρτιο του 2020 αλλά και στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το περασμένο φθινόπωρο.

Αν και ο αντίκτυπος ή η μεταδοτικότητά της δεν είναι ακόμη σαφείς, η μετάλλαξη ίσως διαφεύγει του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές βελτιώνουν τις επιδόσεις των ιών στο να μολύνουν τα κύτταρα, ή στο να αναπαράγονται, ενώ άλλες έχουν μικρή επίδραση ή μπορεί ακόμη και να βλάπτουν τον ιό.

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 160 στελέχη του νέου κορωνοϊού. Επίσης, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η ινδική κυβέρνηση, υπάρχουν άλλες παραλλαγές της Δέλτα Plus σε άλλες μεταλλάξεις, προσθέτοντας ότι η ΑΥ.1 είναι η πιο γνωστή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξετάζει αυτές τις επιμέρους μεταλλάξεις αναφορικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Δέλτα, γνωστή και ως Β.1.617.2, μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς. Δεκάδες χώρες έχουν αναφέρει περιπτώσεις της, ενώ είναι 40-60% πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη Alpha που ανιχνεύτηκε πρώτα στην Αγγλία.

Είναι πιο επικίνδυνη;

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του αρμόδιου κρατικού φορέα της Ινδίας, η μετάλλαξη Δέλτα Plus εμφανίζει αρκετά ανησυχητικά χαρακτηριστικά, όπως αυξημένη μεταδοτικότητα, ισχυρότερη επίδραση στα πνευμονικά κύτταρα και πιθανή μείωση της απόκρισης αντισωμάτων.

Προς το παρόν δεν είναι σαφής η επίδραση του εμβολίου πάνω στην παραλλαγή, κάποιοι επιστήμονες ωστόσο ανησυχούν ότι έχει μεγαλύτερη ικανότητα «απόδρασης» απέναντι στα εμβόλια.

Τα περισσότερα εμβόλια κορωνοϊού είναι σχεδιασμένα ώστε να εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει την ακίδα πρωτεΐνη ή μέρη αυτής, το σημείο δηλαδή όπου βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα Plus.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία ώστε να πει κανείς με σιγουριά οτιδήποτε ενώ οι ειδικοί συστήνουν επαγρύπνηση αλλά ψυχραιμία, καθώς η έρευνα συνεχίζεται ακατάπαυστα.

Πού έχει εντοπιστεί;

Μέχρι στιγμή, η Δέλτα Plus έχει αναφερθεί σε 11 χώρες – ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων ανά χώρα αντικατοπτρίζει μόνο δείγματα που έχουν υποβληθεί σε αλληλουχία, οπότε απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να προσδιοριστεί το πραγματικό ποσοστό διάδοσης.

Στις ΗΠΑ έχουν ανιχνευτεί 83 τέτοια κρούσματα, από τις 16 Ιουνίου, ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 41 κρούσματα. Τα πρώτα από αυτά ήταν άτομα είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από το Νεπάλ και την Τουρκία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του βρετανικού φορέα.

Ακολουθεί η Ινδία με 40 κρούσματα, ενώ περιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα Plus έχουν αναφερθεί στον Καναδά, την Ιαπωνία, το Νεπάλ, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Ελβετία και την Τουρκία.

There are at least 200 known cases of the Delta Plus coronavirus variant worldwide. Here's what we know, by Jessie Yeung, CNN

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ