FOCUS

Ντέιβιντ Γκραμπόβσκι στο CNN Greece: Πώς πρέπει να είναι η φροντίδα ηλικιωμένων στο μέλλον

Ντέιβιντ Γκραμπόβσκι στο CNN Greece: Πώς πρέπει να είναι η φροντίδα ηλικιωμένων στο μέλλον

ΥΥπέρ ενός μοντέλου που θα ευνοεί την φροντίδα του ολοένα και πιο γηρασκόμενου πληθυσμού στο σπίτι του αλλά και συμπληρωματικά σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας που θα μοιάζουν με οικία τάσσεται ο φημισμένος καθηγητής Pολιτικής της Yγείας του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Γκραμπόφσκι μιλώντας στο CNN Greece.

«Πρέπει να φανταστούμε ξανά πώς πρέπει να είναι μια δομή μακροχρόνιας φροντίδας, ώστε να μετακινηθούμε από αυτές τις τεράστιες δομές με τα 100 - 120 κρεβάτια σε μικρότερα σπιτικά μοντέλα. Σκέφτομαι μια δομή μακροχρόνιας φροντίδας 8 - 12 ατόμων, που μοιάζει πολύ περισσότερο με σπίτι, προσανατολισμένο στον τρόφιμο που μένει εκεί, στην πραγματικότητα είναι το σπίτι του», είπε χαρακτηριστικά, στον απόηχο των μελετών σε επίπεδο ΕΕ που δείχνουν ότι το 2070 στην Ελλάδα, ένα στα τρία άτομα θα είναι τουλάχιστον 65 ετών.

Βεβαίως, ως πρώτη λύση ο καθηγητής πρότεινε την στροφή στην φροντίδα των ηλικιωμένων στην οικία τους, εξηγώντας πως η συζήτηση γύρω από το ποια λύση από τις δυο είναι πιο ενδεδειγμένη είναι λανθασμένη.

«Πολύ συχνά τα παρουσιάζουμε αυτά τα δυο ως αντιτιθέμενα μέρη ενός συστήματος. Πρέπει να είναι συμπληρωματικά. Δεν μπορεί να λέμε φροντίδα στο σπίτι ή την κοινότητα εναντίον γηροκομείων, πρέπει να κάνουμε και τα δυο καλά γιατί θα υπάρξουν άνθρωποι που θα χρειαστούν και τις δυο υπηρεσίες. Είναι μια λάθος διχοτόμηση να λέμε ότι είτε θα πρέπει είτε να πάμε σε φροντίδα στο σπίτι και την κοινότητα ή σε μακροχρόνια δομή, η σωστή απάντηση είναι ας φανταστούμε ξανά και τα δυο σετ υπηρεσιών για τους γηραιούς ενηλίκους», σημείωσε.

Έκανε ειδική μνεία στην πολιτική των βόρειων χωρών της Ευρώπης πάνω στο ζήτημα, και ειδικά της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Ελβετίας που ξοδεύουν το 3 ή 4% του ΑΕΠ τους, την ώρα που ακόμα και οι Ηνωμένες Πολιτείας δεν ξεπερνούν το 0,5%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ