FOCUS

Λίβανος ένας χρόνος μετά: Η φονική έκρηξη εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τη νύφη τη Βηρυτού

Λίβανος ένας χρόνος μετά: Η φονική έκρηξη εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τη νύφη τη Βηρυτού
Screen Grab / YouTube

Πρώτη επέτειος γάμου και οι στιγμές θα «συνοδεύονταν» από αναμνήσεις χαράς και ευτυχίας, όμως για τη «νύφη της Βηρυτού», την Λιβανέζα γιατρό Ίζρα Σεμπλάνι, οι μνήμες είναι οδυνηρές και συνυφασμένες με την εθνική τραγωδία που βίωσε ο Λίβανος την 4η Αυγούστου του 2020.

 

Η 30χρονη Ίζρα Σεμπλάνι είχε μόλις παντρευτεί τον Αχμάντ Σουμπέιχ και «ακτινοβολούσε» στο λευκό νυφικό της στη γαμήλια φωτογράφηση σε κεντρική πλατεία της Βηρυτού όταν ο εκκωφαντικός ήχος της έκρηξης που συντάραξε τη Βηρυτό μετέτρεψε τη στιγμή ευτυχίας σε εφιάλτη.

Σε μια σκηνή σχεδόν βγαλμένη από το πλατό κινηματογραφικής ταινίας, η Λιβανέζα γιατρός παρασύρθηκε από το ωστικό κύμα, με την κάμερα να γυρίζει και να αποκαλύπτει εικόνες καταστροφής· θραύσματα παντού και ανθρώπους να τρέχουν σε ένα βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου.

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν την μοιραία εκείνη ημέρα που «στοιχειώνει» την Ίζρα Σεμπάνι και χιλιάδες οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στη Βηρυτό.

Ολόκληρα τμήματα της πόλης ισοπεδώθηκαν, και η καταστροφή εξακολουθεί να είναι ορατή έως σήμερα.

«Δεν έχω ακόμα φωτογραφία της ημέρας του γάμου μου στο σπίτι» λέει η 30χρονη Ίζρα μιλώντας σήμερα από την ίδια πλατεία.

«Ήταν μία καταστροφή για τον λαό του Λιβάνου. Δεν αντέχω να βλέπω γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, παιδιά που έχασαν τους γονείς τους, ή την καταστροφή που συνέβη, και να είμαι χαρούμενη. Δεν θα πω ψέματα στον εαυτό μου» δηλώνει.

Η ίδια και ο σύζυγός της δηλώνουν στην κάμερα του Reuters ότι θέλουν να βρίσκονται στην εργασία τους ανήμερα της επετείου του γάμου τους για να μείνουν απασχολημένοι και να μην τους κυριεύσουν οι μνήμες: Εκείνη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Ραφίκ Χαρίρι» και εκείνος στην επιχείρηση ενδυμάτων που διαθέτει.

«Είναι μια μέρα κατά την οποία δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια. Είναι μια μέρα θλίψης και οδύνης, είναι μια μαύρη μέρα, μια ημέρα πένθους για όλο τον Λίβανο» αναφέρει ο 34χρονος Αχμάντ Σουμπέιχ.

Η Σεμπλάνι επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εργαζόταν, τον Σεπτέμβριο, αλλά οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού εμπόδισαν τον σύζυγό της να την ακολουθήσει. Η ίδια επέστρεψε στο Λίβανο για να μπορούν να είναι μαζί έως ότου βρουν μία νέα βάση μακριά από την οικονομική κρίση της πατρίδας τους.

«Ψάχνουμε για ασφάλεια, δεν θέλουμε χρήματα, δεν ψάχνουμε για μια φανταχτερή ζωή, απλά θέλουμε ασφάλεια» δηλώνει η Σεμπλάνι.

Θα ήθελε επίσης να βρίσκεται κάπου όπου θα είναι αναγνωρίσιμη για άλλους λόγους, και όχι γιατί είναι «η νύφη της Βηρυτού».

«Φυσικά αισθάνομαι χαρούμενη που οι άνθρωποι με αναγνωρίζουν όπου κι αν πάω, και είμαι βέβαιη ότι όλοι θα ήθελαν να είναι διάσημοι, αλλά προτιμώ να είμαι διάσημη με διαφορετικό τρόπο, γιατί όταν οι άνθρωποι με αποκαλούν 'η διάσημη νύφη' ή 'νύφη της Βηρυτού', θυμάμαι τις κακές στιγμές» λέει η Λιβανέζα γιατρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ