FOCUS

Χιροσίμα: Βουβός πόνος 76 χρόνια μετά την ατομική βόμβα

Χιροσίμα: Βουβός πόνος 76 χρόνια μετά την ατομική βόμβα
Kyodo News via AP

Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα την 76η επέτειο από τη ρίψη στις 6 Αυγούστου 1945 της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων και την ώρα που η Διεθνής Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων αρνήθηκε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή με αφορμή την τραγική αυτή επέτειο.

Επιζώντες, συγγενείς των θυμάτων και λίγοι ξένοι ηγέτες παρέστησαν στην πρωινή τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Χιροσίμα, στο δυτικό τμήμα της Ιαπωνίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα και με αίτημα την παγκόσμια ειρήνη.

Εξαιτίας της πανδημίας covid-19 το κοινό είχε αποκλειστεί από την τελετή, όπως και το 2020, όμως αυτή μεταδόθηκε από το διαδίκτυο.

Οι συμμετέχοντες, με μάσκες και πολλούς από αυτούς να φορούν μαύρα, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στις 08: 15 (02:15 ώρα Ελλάδας), την ώρα ακριβώς που έπεσε η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.

Η τραγωδία αυτή «δίδαξε στην ανθρωπότητα ότι το να απειλείς άλλους για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου δεν ωφελεί κανέναν», δήλωσε στην ομιλία του ο Καζούμι Ματσούι δήμαρχος της Χιροσίμα.

Επιζώντες και η δημαρχία της Χιροσίμα είχαν προτείνει πρόσφατα στην Ολυμπιακή Επιτροπή να καλέσει τους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή από το Τόκιο.

Όμως πρόεδρος της Επιτροπής Τόμας Μπαχ δεν έδωσε συνέχεια στο αίτημα, απαντώντας απλώς σε επιστολή ότι η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων θα αποτελέσει αφορμή για να αποδοθεί φόρος τιμής σε όλα τα θύματα τραγικών γεγονότων παγκοσμίως.

Η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα προκάλεσε τον θάνατο 140.000 ανθρώπων από τον Αύγουστο ως το τέλος του 1945. Αυτή που ερρίφθη στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945 προκάλεσε τον θάνατο 74.000 ανθρώπων το ίδιο διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ