FOCUS

Συνομιλία Λαβρόφ - Τσαβούσογλου για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν

Συνομιλία Λαβρόφ - Τσαβούσογλου για την επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν των Ταλιμπάν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση των Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου Turkish Foreign Ministry via AP, Pool

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα, Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντίστοιχα, μπροστά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται τόσο στο Αφγανιστάν, αλλά και σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Οι πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξέφρασαν το αμοιβαίο ενδιαφέρον τους για την σταθεροποίηση της κατάστασης και κάλεσαν τις κύριες εθνικές δυνάμεις να διασφαλίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα την ασφάλεια και την τήρηση της τάξης στην χώρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι επιθυμούν ειρηνικές σχέσεις με τις άλλες χώρες υποστηρίζοντας ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου (Σαρία), όπως αναφέρθηκε κατά την πρώτη επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται, επίσης, ότι Λαβρόφ και Τσαβούσογλου έθιξαν και άλλα διεθνή και διμερή ζητήματα, όπως και ότι «συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων διμερών επαφών σε επίπεδο κορυφής και υψηλό επίπεδο».

Ο ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία

Μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, τα βλέμματα στρέφονται τώρα και προς την Τουρκία.

Ο ρόλος της Άγκυρας στο Αφγανιστάν είναι στην παρούσα φάση διττός: Η Τουρκία αφ’ ενός έχει προσφερθεί να αναλάβει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την απόσυρση των ΗΠΑ και των άλλων συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και αφ’ εταίρου η στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό κύμα που αναμένεται να προκληθεί είναι κομβικής σημασίας.

Η θέση της Τουρκίας στο Αφγανιστάν παρουσιάζει και μια επιλέον ιδιομορφία: Από τη μία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ, από την άλλη όμως διατηρεί ανάλογες συνεργασίες σε στρατιωτικό επίπεδο και με τη Ρωσία (βλ. Συρία, Καύκασος), της οποίας το ενδιαφέρον για τις εξελίεις στο Αφγανιστάν, μαζί με εκείνο της Κίνας, αναμένεται να αυξηθεί.

Διαβάστε αναλυτικά

Αφγανιστάν: Ο ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία - Η θέση των ΗΠΑ και οι πρώτες ενδείξεις από την Άγκυρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ