FOCUS

Αφγανιστάν: Κίνδυνο εμφυλίου πολέμου «βλέπει» η Ρωσία, αλλά δεν θα επέμβει

Αφγανιστάν: Κίνδυνο εμφυλίου πολέμου «βλέπει» η Ρωσία, αλλά δεν θα επέμβει
AP Photo/Rahmat Gul, File

Η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου στο Αφγανιστάν, αλλά δεν προτίθεται να επέμβει, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, με αφορμή την διένεξη που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των Ταλιμπάν και των δυνάμεων αντίστασης στην Κοιλάδα του Πανσίρ.

«Σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), αναφέρθηκε ότι οι εξελίξεις μπορούν να πάρουν τέτοια τροπή, η οποία να εγκυμονεί έναν ακόμη εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν επιφέροντας πρόσθετους κινδύνους και απειλές. Και φυσικά, κανένας δεν προτίθεται να παρέμβει στις εξελίξεις αυτές» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να λειτουργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ των μερών. «Όχι, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» ανέφερε ο Πεσκόφ.

Οι Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου μπήκαν αμαχητί στην Καμπούλ, την οποία έθεσαν υπό τον έλεγχό τους σε διάστημα μερικών ωρών. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γάνι, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την χώρα για να αποτραπεί η αιματοχυσία.

Ο αντιπρόεδρος της χώρας, Αμρουλά Σαλέχ, δήλωσε ότι σε συνθήκες απουσίας του αρχηγού κράτους, με βάση το Σύνταγμα, αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της χώρας και κάλεσε σε ένοπλη αντίσταση κατά των Ταλιμπάν.

Ο Αχμάντ Μασούντ, γιος του κάποτε ηγέτη της κοινότητας των Τατζίκων του Αφγανιστάν Αχμάντ Σαχ Μασούντ (1953-2001), έχει ανακοινώσει την οργάνωση αντίστασης στους Ταλιμπάν, κέντρο της οποίας είναι η Κοιλάδα του Πανσίρ.

Οι Ταλιμπάν «περικύκλωσαν» το προπύργιο της αντίστασης στο Πανσίρ

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, ότι περικύκλωσαν τους μαχητές της ανίστασης στην Κοιλάδα του Πανσίρ, επαρχία βορειοανατολικά της Καμπούλ, λέγοντας ωστόσο ότι θέλουν να διαπραγματευθούν παρά να πολεμήσουν μαζί τους.

Στη διάρκεια της νύχτας μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για συγκρούσεις στα περίχωρα της κοιλάδας του Πανσίρ, όπου ο αντιπρόεδρος του καθεστώτος που ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν, ο Αμρουλάχ Σάλεχ, κατέφυγε και κήρυξε την αντίσταση.

«Οι μαχητές μας έχουν σταθμεύσει κοντά στο Πανσίρ», το οποία έχουν περικυκλώσει, δήλωσε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, ο οποίος πρόσθεσε πως το καθεστώς του «προσπαθεί να επιλύσει την υπόθεση αυτή ειρηνικά».

Την Κυριακή, λογαριασμοί στο Twitter που ανήκουν σε υποστηρικτές των Ταλιμπάν είχαν ανακοινώσει πως «εκατοντάδες» μαχητές τους κατευθύνονταν προς το Πανσίρ.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρικτές της αντίστασης αρνούνταν στους λογαριασμούς τους κάθε προώθηση των Ταλιμπάν, λέγοντας πως οι τελευταίοι ανακόπηκαν από ενέδρες.

Οι ανακοινώσεις και οι πληροφορίες αυτές παραμένουν δύσκολο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη αυτές τις ημέρες.

Το Πανσίρ αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο δυνάμεων εναντίον των Ταλιμπάν.

Η αντίσταση ανέκαμψε τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι Ταλιμπάν κατελάμβαναν την υπόλοιπη χώρα, γύρω από το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (FNR), υπό την ηγεσία του Άχμαντ Μασούντ, γιου του διοικητή Άχμαντ Σαχ Μασούντ, που δολοφονήθηκε το 2001 από την Αλ Κάιντα, και του Αμρουλάχ Σάλεχ.

Η κύρια είσοδος της κοιλάδας είναι ένα στενό φαράγγι που κάνει την εισβολή σε αυτήν από εξωτερικές δυνάμεις εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πυρών μαχητών που παίρνουν θέση στα γύρω υψώματα.

Εκπρόσωπος του FNR, ο Αλί Μάισαμ Ναζάρι, δήλωσε το Σαββατοκύριακο στο AFP πως το Μέτωπο ετοιμάζεται για «μία σύγκρουση μακράς διαρκείας» με τους Ταλιμπάν, αν δεν μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός με αυτούς για ένα αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης που θα εγγυάται «την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα των δικαιωμάτων και την ελευθερία για όλους».

Μία εβδομάδα αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ και την εξουσία με μια επίθεση αστραπή, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις συζητήσεις με προσωπικότητες του Αφγανιστάν, με σκοπό τον σχηματισμό κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζουν πως θέλουν να «ανοίξουν» και σε άλλες παρατάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ