FOCUS

Αφγανιστάν - Καμπούλ: Γυναίκες υψώνουν φωνή και ζητούν ίσα δικαιώματα ενώπιον των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν - Καμπούλ: Γυναίκες υψώνουν φωνή και ζητούν ίσα δικαιώματα ενώπιον των Ταλιμπάν
AP Photo/Wali Sabawoon

Αψηφώντας το ρίσκο, μία ομάδα αφγανών ακτιβιστριών πραγματοποίησε διαμαρτυρία στην -υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν- Καμπούλ  την Παρασκευή, ζητώντας ίσα δικαιώματα και πλήρη συμμετοχή στην πολιτική σκηνή του Αφγανιστάν.

Γυναίκες από το Δίκτυο Πολιτικής Συμμετοχής Γυναικών έκαναν πορεία στον δρόμο μπροστά από το αφγανικό υπουργείο Οικονομικών, φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας εκτυπωμένα χαρτιά με αυτά, με κύριο αίτημα τη συμμετοχή τους και το συνταγματικό δίκαιο.

Βίντεο έχει καταγράψει τη σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ Ταλιμπάν και κάποιων ακτιβιστριών, όπου ακούγεται να φωνάζει «φύγετε από εδώ» ένας από τους στρατιώτες της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης.

Παρόλο που η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν αριθμητικά μικρή, αντιπροσωπεύει μια ασυνήθιστη δημόσια πρόκληση για το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια καθησυχασμού της διεθνούς κοινότητας δηλώνουν ότι οι γυναίκες θα διαδραματίσουν εξέχοντα ρόλο στην κοινωνία και πως θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Παράλληλα, οι επίσης δημόσιες δηλώσεις της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης περί τήρησης των αξιών του Ισλάμ, πυροδοτεί νέους φόβους σχετικά με την ερμηνεία του νόμου της Σαρία και την επιστροφή στην προ δύο δεκαετιών συνθήκη, όταν οι γυναίκες σχεδόν εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή.

Ορισμένες Αφγανές ήδη «επιλέγουν» να μένουν σπίτι υπό τον φόβο της ασφάλειάς τους και ορισμένες οικογένειες αγοράζουν μπούρκες για τις συγγενείς τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν καταδικάστηκαν διεθνώς για την επιβολή μιας αυστηρής και ακραίας εκδοχής του νόμου της Σαρία κατά τη διακυβέρνησή τους από το 1996 έως το 2001, η οποία περιελάμβανε τιμωρίες όπως δημόσιους λιθοβολισμούς, μαστιγώματα και απαγχονισμούς.

Της σημερινής διαδήλωσης στην Καμπούλ προηγήθηκε η χθεσινή διαμαρτυρία γυναικών στην πόλη Χεράτ, στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν, κρατώντας ένα μεγάλο πλακάτ που έγραφε:

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια χωρίς την υποστήριξη των γυναικών. Τα αιτήματά μας: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία σε όλους τους τομείς».

Η Lina Haidari, διαδηλώτρια στη Χεράτ, δήλωσε ότι «τα δικαιώματα και τα επιτεύγματα των γυναικών, για τα οποία δουλέψαμε και πολεμήσαμε για πάνω από 20 χρόνια δεν πρέπει να αγνοηθούν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν».

«Θέλω να πω ότι αναγκάστηκα να μείνω στο σπίτι για το έγκλημα του να είμαι φοιτήτρια πριν από 20 χρόνια. Και τώρα, 20 χρόνια αργότερα, για το έγκλημα του να είσαι δάσκαλος και γυναίκα» είπε η Haidari, στο Getty Images.

Μιλώντας στο CNNi υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας και τον φόβο για αντίποινα, εξέχουσα αφγανή ακτιβίστρια είπε ότι δεν συμμετείχε στη διαδήλωση στη Χεράτ λόγω άμεσης απειλής.

Αβέβαιο μέλλον

Τον προηγούμενο μήνα o εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να πάνε για δουλειά για την δική τους ασφάλεια, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με τις μέχρι πρότινος προσπάθειες πειθούς των διεθνών παρατηρητών περί μεγαλύτερης ανοχής της οργάνωσης σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των αφγανών γυναικών.

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι η διαταγή θα ήταν προσωρινή και ότι θα επέτρεπε στην οργάνωση να βρει τρόπους για να διασφαλίσει ότι οι γυναίκες δεν θα «αντιμετωπίζονται με ασέβεια» ή «Θεός φυλάξοι, να τραυματίζονται». Παραδέχτηκε ότι το μέτρο ήταν απαραίτητο επειδή οι στρατιώτες των Ταλιμπάν «αλλάζουν συνέχεια και δεν εκπαιδεύονται».

Από τους πρώτους μήνες της «αναβίωσης» των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, οι γυναίκες απομονώνονται ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία και γίνονται στόχοι παρενόχλησης και επιθέσεων -συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας τριών γυναικών δημοσιογράφων τον Μάρτιο.

Στις αρχές Ιουλίου, Ταλιμπάν στρατιώτες μπήκαν στα γραφεία της τράπεζας Azizi στη Κανταχάρ -τη δεύετρη μεγαλύτερη πόλη της χώρας- και διέταξαν να φύγουν εννέα γυναίκες που εργάζονταν εκεί, ανέφερε το Reuters. Οι γυναίκες ταμίες τραπεζών είπαν ότι οι άντρες συγγενείς θα πάρουν τις θέσεις τους.

Η Παστάνα Ντουράνι, ιδρύτρια και εκτελεστική διευθύντρια του Learn, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε ξεμείνει από δάκρυα για τη χώρα της:

«Θρηνούμε για την πτώση του Αφγανιστάν εδώ και καιρό. Δεν αισθάνομαι πολύ καλά. Αντίθετα, αισθάνομαι πολύ απελπισμένη».

Με πληροφορίες από Women stage protest in Taliban-controlled Kabul, by Nathan Hodge, Mia Alberti and Celine Alkhadi, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ