FOCUS

Πώς αποχαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Άνγκελα Μέρκελ

Πώς αποχαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Άνγκελα Μέρκελ
AP Photo/Michael Sohn

«Είχα μια πολύ ειλικρινή σχέση, θεωρώ ότι συνεισέφερε πολλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τις εκλογές στην Γερμανία την Κυριακή.

Λίγη ώρα πριν από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη:

«Προφανώς είχαμε και ενδεχομένως να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι τα δύο χρόνια που είμαι πρωθυπουργός ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας και όταν χρειάστηκε άλλαξε την άποψή της ειδικά στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης».

Το εκλογικό θρίλερ

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τις κάλπες, που θα σηματοδοτήσουν το τέλος της εποχής Μέρκελ, εμφανίζουν τη διαφορά μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να έχει συρρικνωθεί έως και στη μία μονάδα.

Ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών διατηρεί μεν προβάδισμα, ωστόσο πλέον διαφαίνεται ότι καλλιεργούνται συνθήκες εκλογικού θρίλερ, ειδικά από τη στιγμή που το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 40%. Και όπως άλλωστε, έχει δηλώσει και η ίδια η απερχόμενη καγκελάριος «ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος»...

Ένα μήνα πριν, οι Σοσιαλδημοκράτες περνούσαν μπροστά από το κεντροδεξιό μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)-Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2006, με τον Όλαφ Σολτς να διευρύνει έκτοτε το προβάδισμα και να βρίσκεται σε καθαρή τροχιά νίκης, ενισχυμένος από τις διαμάχες στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών σχετικά με τον διάδοχο της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος.

Σήμερα, δύο ημέρες πριν στηθούν οι κάλπες των ομοσπονδιακών εκλογών, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung εμφανίζει τη διαφορά να έχει συρρικνωθεί στη μία μονάδα.

Το SPD συγκεκριμένα χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν 0,5 και φθάνουν στο 25%. Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης μισή μονάδα και ανεβαίνουν στο 16% και ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10,5% (+0,5), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-1) και η Αριστερά (Die Linke) με 5% (-1).

Έτερη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των δικτύων RTL και ntv, δίνει καλύτερη προοπτική στους Σοσιαλδημοκράτες· τόσο το SPD, όσο και το συντηρητικό μπλοκ, παραμένουν στα ίδια ποσοστά που είχαν σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές της εβδομάδας -25% και 22%, αντίστοιχα.

Οι Πράσινοι με 17% και η Αριστερά με 6% διατηρούν επίσης τα ίδια ποσοστά με την αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση των δύο δικτύων. Το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) κερδίζει μία ποσοστιαία μονάδα και φτάνει στο 12%. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και πέφτει στο 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ