FOCUS

Λίνα Αμπιραφέ στο CNN Greece: Να στηρίξουμε σωστά αυτή τη φορά τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Λίνα Αμπιραφέ στο CNN Greece: Να στηρίξουμε σωστά αυτή τη φορά τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Τις γνώσεις της γύρω από τα θέματα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν που ζουν εκ νέου σε συνθήκες καταπίεσης λόγω της επανόδου των Ταλιμπάν στην εξουσία μετέφερε σε συνέντευξή της στο CNN Greece η εκτελεστική διευθύντρια του Αραβικού Ινστιτούτου Γυναικών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Λιβάνου, Λίνα Αμπιραφέ.

Όπως τόνισε, το τωρινό καθεστώς μοιάζει πολύ με το προηγούμενο αναφορικά με τις θέσεις του απέναντι στις γυναίκες ενώ μίλησε και για «χαμένη γενιά» μιλώντας για τα κορίτσια που μεγάλωσαν στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια χωρίς την παρουσία των Ταλιμπάν.

Πρόσθεσε ότι τα υψηλά ποσοστά κοριτσιών που δεν εντάχθηκαν στο σύστημα εκπαίδευσης όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες στερούνται της δυνατότητας να οργανωθούν για να αλλάξουν τις ζωές τους.

«Οι γυναίκες του Αφγανιστάν κατανοούν πλήρως τους κινδύνους που αντιμετώπισαν και που θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν», σημείωσε. Και συμπλήρωσε:

«Έχουν οργανώσεις και ομάδες και ακόμα και ατομικά σαν ακτιβίστριες ή φεμινίστριες είναι πάλι έτοιμες να φτιάξουν ασφαλή δίκτυα, υπόγεια σχολεία και συστήματα υπηρεσιών και στήριξης για τους εαυτούς τους και τις κόρες τους. Γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή».

Υπογράμμισε μάλιστα με έμφαση ότι αυτό που χρειάζονται είναι στήριξη από τη διεθνή κοινότητα με παροχή πόρων και εργαλείων, «ώστε να κάνουν εκείνες τη δουλειά που ξέρουν καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ