FOCUS

Οι Βίκινγκς διέσχισαν τον Ατλαντικό 500 χρόνια νωρίτερα από τον Κολόμβο

Οι Βίκινγκς διέσχισαν τον Ατλαντικό 500 χρόνια νωρίτερα από τον Κολόμβο
Pixabay

Οι Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από τον Κολόμβο.

Πρόκειται για το συμπέρασμα μίας νέας επιστημονικής έρευνας, η οποία βασίζεται στη χρονολόγηση αντικειμένων από ξύλο που βρέθηκαν σε αρχαιολογική τοποθεσία της Νέας Γης στον ανατολικό Καναδά.

Πρόκειται για την αρχαιότερη ημερομηνία που πλέον μπορεί να βεβαιωθεί επιστημονικά η ευρωπαϊκή παρουσία σε αμερικανικό έδαφος.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι Βίκινγκς, οι οποίοι έκαναν μεγάλα θαλασσινά ταξίδια με τα εμβληματικά πλοία τους, είχαν φτάσει και στην Αμερικανική ήπειρο. Ωστόσο ήταν θολό πότε ακριβώς τόλμησαν να διασχίσουν τον Ατλαντικό και να εγκατασταθούν στην περιοχή L'Anse aux Meadows, στη βόρεια χερσόνησο της Νέας Γης (Newfoundland).

Αυτό κατέστη δυνατό χάρη σε έναν νέο τύπο τεχνολογίας χρονολόγησης. Οι ερευνητές από τον Καναδά, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή Καθηγητή Μάικλ Ντι του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέλυσαν μια συλλογή από ξύλινα τεχνουργήματα που προέρχονταν από τρία διαφορετικά δέντρα και είχαν βρεθεί μέσα σε αυτό τον πρώτο οικισμό των Βίκινγκς.

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι επρόκειτο για έργο των χεριών των Βίκινγκς, επειδή τα αντικείμενα είχαν κοπεί και δημιουργηθεί με τη χρήση κοφτερών μεταλλικών εργαλείων, τα οποία δεν χρησιμοποιούνταν από τους αυτόχθονες Αμερικανούς εκείνη την εποχή.

Οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο δημιουργίας του οικισμού L'Anse aux Meadows από τους Βίκινγκς, αναλύοντας τα διακριτά χαρακτηριστικά του ατμοσφαιρικού άνθρακα μέσα στο ξύλο, κάτι που τους επέτρεψε να υπολογίσουν πότε κόπηκαν τα δέντρα από όπου μετά φτιάχτηκαν τα ξύλινα αντικείμενα. Ως σημείο χρονικό αναφοράς χρησιμοποιήθηκε μια απότομη αύξηση στον ατμοσφαιρικό άνθρακα που είχε προκληθεί από ένα συμβάν κοσμικών ακτίνων που έφθασαν στη Γη το 993 μΧ. και έχουν αφήσει το παγκόσμιο αποτύπωμα τους και στους δακτυλίους του κορμού των δέντρων.

Ακόμη δεν γνωρίζει κανείς πόσες αποστολές έστειλαν οι Βίκινγκς στην Αμερική και ποια ήταν η διάρκεια καθεμίας, όσον αφορά τη ναυσιπλοΐα στον Ατλαντικό και την παραμονή τους στην ξηρά. Οι έως τώρα ενδείξεις συνηγορούν πάντως ότι επρόκειτο για μάλλον σύντομα ταξίδια, αν και πιθανότατα οι Βίκινγκς δεν δίστασαν να εξερευνήσουν σε ένα βαθμό την αμερικανική ενδοχώρα και περιοχές νοτιότερα από τη Νέα Γη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ