FOCUS

Γαλλία - Οι δύο… αποχρώσεις του μπλε: Άλλαξε χρώμα η σημαία με εντολή Μακρόν

Γαλλία - Οι δύο… αποχρώσεις του μπλε: Άλλαξε χρώμα η σημαία με εντολή Μακρόν
Η διαφορά είναι πλέον εμφανής στο μπλε χρώμα AP Photo / Francois Mori

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απόφαση του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να αλλάξει το ανοικτό μπλε χρώμα της γαλλικής σημαίας σε μια πιο σκούρα απόχρωση.

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, η κίνηση αυτή του κ. Μακρόν έχει ληφθεί εδώ κι έναν χρόνο, ωστόσο πέρασε στα «ψιλά γράμματα» του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, καθώς τα Ηλύσια Πεδία είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν στην αλλαγή του χρώματος χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες.

Το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1 ανέφερε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ήθελε καιρό τώρα να αλλάξει το ανοικτό μπλε χρώμα της «τρικολόρ» σε μια πιο σκούρα απόχρωση, για να θυμίζει το χρώμα της Γαλλικής Επανάστασης.

Επί της ουσίας, η εξέλιξη αυτή έρχεται να ακυρώσει την απόφαση που είχε λάβει το 1976 ο τότε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, να αλλάξει το σκούρο μπλε χρώμα του εθνικού συμβόλου σε πιο ανοικτό, ώστε να προσιδιάζει στο μπλέ της σημαίας τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ) και μετέπειτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η απόφαση ελήφθη με καθαρά αισθητικό κριτήριο, γιατί η γαλλική και η ευρωπαϊκή σημαία φιγουράρουν συχνά μαζί σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες κι εκδηλώσεις», ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ του Europe 1.

Σε άρθρο του στο γαλλικό Midi Libre, ο δημοσιογράφος Ζοφρέ Μαρσελέν, δίνει τη δική του εκδοχή σε ό,τι αφορά την αλλαγή που αποφάσισε ο πρόεδρος Μακρόν.

«Εφαρμόζοντας αυτή την ελαφρά τροποποίηση της σημαίας, ο Εμανουελ Μακρόν επαναπροσεγγίζει το πρωτότυπο χρώμα του 1793, όπως το είχαν οραματιστεί οι πρωτεργάτες της Γαλλικής Επανάστασης», τονίζει ο Μαρσελέν.

Προσθέτει δε ότι πολλοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» ότι ο Γάλλος Πρόεδρος κλείνει το μάτι σε πιο συντηρητικά κοινά και ιδίως σε όσους επιθυμούν να βλέπουν τη γαλλική πολιτική να εκπονείται υπό έναν πιο «εθνικό τόνο», ξεχωρίζοντας από την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Γάλλος δημοσιογράφος υπενθυμίζει, πάντως, ότι το πρωτότυπο σκούρο μπλε χρώμα ταιριάζει πλέον γάντι και με το αντίστοιχο που φέρει το έμβλημα του Σώματος των Γάλλων Πεζοναυτών (Marine Nationale).

Μέχρι στιγμής, η γαλλική Προεδρία δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση για την αλλαγή του χρώματος στο εθνικό σύμβολο της χώρας, ενώ, παράλληλα, δεν έχει εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, βάσει του οποίου καλούνται οι θεσμοί της χώρας να αλλάξουν τις σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ