FOCUS

Μεγάλη Έρευνα του CNN: O δραματικός επίλογος για το μέντιουμ πίσω από τη μεγάλη απάτη

Μεγάλη Έρευνα του CNN: O δραματικός επίλογος για το μέντιουμ πίσω από τη μεγάλη απάτη

Παρ’ ότι οι ανακαλύψεις που έχουμε κάνει για την Γαλλίδα μελλοντολόγο Maria Duval είναι αρκετές, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λήξει αυτό το ανθρωποκυνηγητό. Να λύσουμε το μυστήριο της ίδιας της γυναίκας.

Την είχαν προσλάβει να είναι το πρόσωπο αυτής της τιτάνιας απάτης, όπως έχουν ισχυριστεί μερικές από τις πηγές μας; Αν ναι, πόσα χρήματα έχει κερδίσει από αυτή την υπόθεση; Eίναι ακόμη μέρος του ιστού που έχει κοστίσει χρήμα και ζωές;

Η αναζήτηση μας για την Duval, το πρόσωπο και όνομα μιας απάτης αξίας 200 εκατ., και τη λύση του μυστηρίου γύρω από το όνομά της έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας εδώ και μήνες. Καθοδηγούμενη από ένα πλέγμα διεθνών επιχειρηματιών, η απάτη συνεχίζεται για δεκαετίες σε διάφορα μέρη του κόσμου ενώ οι δράστες εξακολουθούν να ξεφεύγουν συστηματικά από τις Αρχές.

Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι να εντοπίσουμε αυτή τη γυναίκα.

Με ένα μόνο τηλεφώνημα στο δημαρχείο του Callas, μιας μικρής επαρχιακής πόλης στη Γαλλία στην οποία πληροφορηθήκαμε ότι είναι και τόπος κατοικίας του αμφιλεγόμενου medium, σημειώσαμε άλμα προόδου στις έρευνες μας.

Στην αρχή είχαμε αμφιβολίες ως προς το αν η Duval ήταν υπαρκτό πρόσωπο αλλά η υπάλληλος του Δημαρχείου που μας μίλησε είπε ότι είχε μιλήσει με την γυναίκα-μυστήριο μόλις αυτή την εβδομάδα. Η ίδια γυναίκα μας έδωσε δυο καινούρια στοιχεία: έναν αριθμό τηλεφώνου και μια διεύθυνση.

Πεπεισμένοι ότι αυτά τα νέα στοιχεία θα μας φέρουν πιο κοντά στις απαντήσεις που αναζητούμε όλον αυτό τον καιρό, πείσαμε τους αρχισυντάκτες μας ότι είναι απαραίτητο να πάμε σε αυτή τη μικροσκοπική πόλη στη Νότια Γαλλία και να την αναζητήσουμε. Πριν την αναχώρηση μας κάναμε μια τελευταία σειρά από τηλεφωνήματα σε όλους όσοι θεωρήσαμε ότι μπορεί να έχουν πληροφορίες σχετικά με την εξαιρετικά δυσεύρετη Maria Duval. Αυτή τη φορά είχαμε και τη βοήθεια μιας Γαλλίδας δημοσιογράφου.

Η πρώην δήμαρχος της πόλης και γραμματέας της Duval για μια δεκαετία, Françoise Barre, μας έδωσε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες Λεπτομερείς πληροφορίες για την Duval οι οποίες επαληθεύουν τα όσα είχαμε διαβάσει στο Ίντερνετ.

Υπήρχε μια πληροφορία όμως που είχε φτάσει στα αυτιά μας λάθος. Ενώ το μικρό όνομα της Duval πράγματι είναι Maria Carolina, το επίθετο της είναι Gamba και όχι Gambia όπως είχαμε διαβάσει στο Ίντερνετ. Αυτή η διευκρίνιση μας οδήγησε σε μια σειρά από νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις επιχειρηματικές ενέργειες της Duval όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η Duval ήταν η μοναδική μέτοχος της εταιρίας Astroforce. Μια από τις εταιρίες κλειδιά στην διεθνή αυτή απάτη δια αλληλογραφίας.

Τα έγγραφα που συγκεντρώσαμε αποκάλυπταν ότι η Duval είχε κερδίσει περίπου 200.000 δολάρια από την διάλυση της εταιρίας της το 2008 – το πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο για την εμπλοκή της στην απάτη. Τα έγγραφα επίσης επιβεβαίωναν ότι ήταν γεννημένη στο Μιλάνο 78 χρόνια πριν και σήμερα είναι Γαλλίδα υπήκοος.

Η Barre επιβεβαίωσε ότι η Duval εξακολουθεί να μένει στο Callas, αλλά ότι δεν την βλέπει πλέον καθόλου, διότι δεν εμφανίζεται. Είπε επίσης ότι η Duval έχει σταματήσει να δίνει συμβουλές εδώ και καιρό και ότι τελευταία δεν ήταν καλά στην υγεία της. Περιέργως όμως, είχαμε πληροφορηθεί για το μοναχικό του χαρακτήρα της από ένα άλλο μέντιουμ με το οποίο είχαμε έρθει σε επαφή στο παρελθόν.

Η Patty Payne, ένα μέντιουμ από τη Νέα Υόρκη, είπε ότι δεν είχε γνωρίσει ποτέ την Duval αλλά ότι είχε “διαβάσει” την αύρα της. “Όποτε έρχομαι σε επαφή με την ενέργεια της, βλέπω μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μια ήσυχη ζωή”, λέει η Payne. “Μου δίνει την αίσθηση ότι έχει αποσυρθεί σε αυτό το είδος ζωής και θέλει να την αφήσουν όλοι ήσυχη.” Είπε επίσης ότι έχει ξοδέψει τόση ενέργεια στο να “καθαρίσει” το όνομα της, που πλέον έχει αλλοιωθεί μέχρι και ο χαρακτήρας της. Είναι μια πιθανή εκδοχή της πραγματικότητας αλλά μιας και προέρχεται από ένα άλλο μέντιουμ, κρατάμε τις επιφυλάξεις μας.

Η Payne μάλιστα υποστήριξε ότι μπορούσε να δει το σπίτι στο οποίο κρύβεται η Duval: ένα διώροφο λευκό οίκημα στη μέση της Γαλλικής επαρχίας με πετρόχτιστη οροφή.

7ef1a 160208084831 maria duval notebook 5 payne custom 2

Με αυτό το “όραμα” της Payne, ξεκινήσαμε την πεζοπορία μας στo Callas.

Η αναζήτηση ξεκινά

Ύστερα από μια μέρα ταξιδιού και οδήγησης κατά μήκος της Nότιας Γαλλίας, φτάσαμε στην μικρή, ορεινή πόλη που πιθανώς να έκρυβε τη γυναίκα-μυστήριο που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας όλους αυτούς τους μήνες.

160208173045 maria duval 5 town sign group 780x439

Ξεκινήσαμε την έρευνα μας στα σκονισμένα αρχεία της τοπικής εφημερίδας Nice-Matin. Εκεί βρήκαμε παλιά άρθρα που αποδείκνυαν ότι η Duval ήταν πράγματι γνωστή στην τοπική κοινωνία για την ικανότητα της να βρίσκει άτομα που είχαν εξαφανιστεί – πολύ πριν σταλθεί το πρώτο γράμμα υπογεγραμμένο με το όνομά της.

Ένα άρθρο από το 1977 είχε μια φωτογραφία της ως μια μελαχρινή γυναίκα με κοντά μαλλιά η οποία είχε εντοπίσει έναν εξαφανισμένο άντρα, κοιτάζοντας μόνο τη φωτογραφία του. Ένα άλλο άρθρο την αποκαλούσε χαρακτηριστικά “καλή μάγισσα”, ενώ υποστήριζε ότι είχε επιστρέψει στο επαρχιακό Callas –με τα χαρακτηριστικά πλέον ξανθά μαλλιά– λόγω της αγάπης της για τα ζώα. Ο εξαιρετικά βοηθητικός και ομιλητικός αρχειοφύλακας μας αποκάλυψε επίσης ότι η Duval συνήθιζε να εμφανίζεται σε διάφορες ραδιοφωνικές εκπομπές ως αστρολόγος, λέγοντας προβλέψεις. Συμπλήρωσε επίσης ότι πίστευε στις υπερφυσικές της δυνάμεις αλλά είχε καιρό να ακούσει για εκείνη. Κατευθυνθήκαμε στο κέντρο της πόλης για να βρούμε κάποιον που είχε μια πρόσφατη επαφή ή επικοινωνία μαζί της.

7ef1a 160208101506 maria duval 5 newspaper page custom 2

Η Dame Jeanne, ιδιοκτήτρια της μόνης κάβας στην πόλη, ήξερε αμέσως να μας πει ποια είναι η Duval. “Είναι το μέντιουμ που δε βλέπει ποτέ κανείς”, είπε στα γαλλικά, συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά χρόνια στην δουλειά και παρ’ όλα αυτά δεν την έχει δει ποτέ από κοντά.

Ένας άντρας από το τοπικό μπαρ και μαγαζί με είδη καπνιστού μας είπε ότι είχε δει τη Duval να περιφέρεται στην πόλη αλλά δεν ήξερε και πολλά για εκείνη ενώ ο φίλος του, ένας ηλικιωμένος Ιταλός, είπε ότι είχε εγκαταστήσει την πισίνα της.

Το δωράκι

Στη συνέχεια κάναμε μια στάση στο μικροσκοπικό δημαρχείο της πόλης, το οποίο ήταν χωμένο στο τέλος ενός στενού, πετρόχτιστου δρόμου. Όταν ρωτήσαμε τη γυναίκα στη ρεσεψιόν για την Duval μας είπε ότι δούλευε για εκείνη, 20 χρόνια πριν, ως μαθητευόμενη.

160208171403 maria duval 5 mayor office 780x439

Αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες ως προς τα καθήκοντα της κατά τη διάρκεια της “πρακτικής” της, αλλά μας είπε ότι ενώ δούλευε στο σπίτι της δεν είχε ακούσει ποτέ παράπονα εναντίον της. Όταν ρωτήσαμε ποια ήταν η τελευταία φορά που είδε το μέντιουμ, μας είπε ότι η Duval είχε περάσει από το δημαρχείο την περίοδο των γιορτών για να παραλάβει ένα δωράκι.

Θεωρώντας ότι μπορεί να έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση, η μεταφράστρια έκανε μια διευκρινιστική ερώτηση για να βεβαιωθεί ότι κατάλαβε σωστά. Τότε η γυναίκα διευκρίνισε ότι όλοι οι συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα ηλικιωμένων, όσοι δηλαδή είναι άνω των 60, δικαιούνται ένα κεσεδάκι με ζελέ φρούτων ή λαχανικών στο τέλος κάθε χρονιάς.

160208173044 maria duval 5 town street 780x439

Μπορεί όλα αυτά τα σενάρια να επιβεβαιώνουν ότι η Duval είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά δεν δίνουν απαντήσεις στα βασικά ερωτήματά μας για εκείνη.

Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να πάμε σπίτι της.

Η πύλη ανοίγει

Μετά από πολύωρη οδήγηση, πολλές λάθος στροφές και πολλές αδιέξοδες συζητήσεις, βρήκαμε επιτέλους το δρόμο για το σωστό σπίτι. Η ιδιοκτησία, που αποδείχτηκε ότι ήταν μόλις 10 λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης, φαινόταν ιδιαίτερα περιποιημένη. Σύμφωνα με τα έγγραφα που συγκεντρώσαμε, η ιδιοκτησία ήταν συνολικής αξίας 762.000 ευρώ. Πάντως δεν ήταν η ατελείωτη, υπερπολυτελής βίλα που περιμέναμε να δούμε.

Όταν επιτέλους φτάσαμε στο σπίτι, δεν μπορούσαμε παρά να γελάσουμε. Ταίριαζε στην περιγραφή που μας είχε δώσει η Payne ενώ έμοιαζε επίσης με το σπίτι κάποιου που δεν ήθελε να τον ενοχλούν.

Παρκάραμε στο απέναντι πεζοδρόμιο και κατευθυνθήκαμε με τα πόδια προς μια μεγάλη λευκή πύλη. Όσο πλησιάζαμε παρατηρήσαμε κάμερες ασφαλείας στραμμένες επάνω μας πλάι σε δύο αγαλματίδια αετών δεξιά και αριστερά από την πύλη. Πάνω και κάτω από το θυροτηλέφωνο υπήρχαν ταμπέλες με την σήμανση “Προσοχή. Σκύλος”, ενώ κάποιος είχε αλλάξει την λέξη “σκύλος” σε “σκύλοι”.

160208171511 maria duval beware dog sign 780x439

Ανήσυχοι πατήσαμε το κουμπί.

Στην αρχή επικράτησε ησυχία. Οπότε κάναμε λίγη υπομονή και μετά ξαναπροσπαθήσαμε. Ξανά και ξανά.

Ώσπου ξαφνικά, η πύλη άνοιξε ελάχιστα.

Αλλά όσο ξαφνικά άνοιξε, τόσο ξαφνικά έκλεισε – στον απόηχο εξαγριωμένων σκύλων να γαβγίζουν.
Από το λίγο που έμεινε ανοιχτή η πύλη προλάβαμε να δούμε φευγαλέα την εικόνα μιας γυναίκας από την άλλη μεριά της πύλης. Και δεν ήταν η Duval.

Μιλώντας μέσα από την πύλη, η γυναίκα είπε ότι δούλευε για την Duval και μας ρώτησε ποιοι είμαστε και τι θέλουμε. Επιβεβαίωσε ότι πράγματι αυτό ήταν το σπίτι της μελλοντολόγου. Αλλά όταν της είπαμε ότι είμαστε δημοσιογράφοι και θέλουμε να της κάνουμε κάποιες ερωτήσεις, εκείνη μας απάντησε πως είμαστε άτυχες γιατί η Maria Duval είναι στη Ρώμη για μια βδομάδα.

Όπως μιλούσαμε, μια τεράστια, καφέ μουσούδα που φαινόταν να ανήκει σε ένα Rottweiler ξεπρόβαλλε από το κενό στο κάτω μέρος της πύλης. Ο σκύλος μας κοίταξε με βλέμμα αγριεμένο που κατέστησε σαφές ότι δεν ήμασταν ευπρόσδεκτες εκεί.

160219151717 maria duval 5 guard dog gate still 780x439

Η γυναίκα μας είπε ότι δεν μπορούσε να μας βοηθήσει, αλλά μας πρότεινε να αφήσουμε ένα σημείωμα για εκείνη στο γραμματοκιβώτιο. Με το που της ζητήσαμε να μας δώσει το όνομα της, εκείνη αμέσως άρχισε να οπισθοχωρεί. Συνεχίσαμε να της μιλάμε αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση. Είχε ήδη φύγει. Το κοντινότερο που παίρναμε σε απάντηση ήταν το γρύλισμα του λυσσασμένου σκύλου.

Ποια ήταν άραγε αυτή η γυναίκα; Η Duval ήταν όντως στην Ρώμη ή μήπως ήταν μέσα στο σπίτι όλο αυτό το διάστημα;

Γράψαμε ένα γράμμα στην Duval και το ρίξαμε μέσα στο μικρό λευκό γραμματοκιβώτιο δίπλα στην πύλη. Ύστερα μιλήσαμε με τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένου ενός ηλικιωμένου άντρα που ξεπρόβαλλε από το παράθυρό του για να μας μιλήσει. Ενώ οι γείτονές της επιβεβαίωναν ότι ζούσε εκεί για χρόνια, δεν ήξεραν να μας πουν πολλά για αυτή.

160208171402 maria duval 5 mel blake letter 780x439

Επιστρέψαμε την επομένη. Στα πρώτα δύο λεπτά, η πύλη άνοιξε και βγήκε ένα μεγάλο λευκό βαν. Το σταματήσαμε και μιλήσαμε στον οδηγό. Ήταν ο κηπουρός της Duval, ο οποίος μας επιβεβαίωσε όσα ξέραμε, ότι το αφεντικό του λείπει στη Ρώμη.

Αναζήτηση στοιχείων

Έχοντας αποτύχει να επικοινωνήσουμε με την ίδια τη Duval, επιστρέψαμε στη μελέτη των εγγράφων που είχαμε φέρει μαζί μας στο ταξίδι με την ελπίδα ότι θα βρούμε κάποιο στοιχείο που είχαμε παραβλέψει.

Και πράγματι παρατηρήσαμε ένα όνομα που μέχρι πρότινος δεν είχαμε δώσει καμία σημασία: τη Marie-Francoise Gamba. Γνωρίζοντας πλέον το επίθετο της Duval σκεφτήκαμε ότι μπορεί να πρόκειται για κάποια συγγενή της, έτσι καλέσαμε το πρώτο νούμερο που βρήκαμε καταχωρημένο στο όνομα αυτό.

Με ηθικό πεσμένο και περιμένοντας να βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμη ένα αδιέξοδο, μια ηλικιωμένη γυναίκα απάντησε το τηλέφωνο και μας είπε ότι είναι η αδερφή της Duval.

Όσο η συνάδελφός μας συνομιλούσε με την γυναίκα στα γαλλικά, εμείς περιμέναμε καρτερικά – ενώ ευχόμαστε να ξέραμε τι λένε.

Τα όσα μας είπε εν τέλει μας οδήγησαν σε μια μικρή ανακάλυψη. Λέει ότι μιλάει με την αδερφή της σχεδόν κάθε μέρα και όταν της εξηγήσαμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ασκήσει ποινική δίωξη στη Duval ακούστηκε έκπληκτη. Εφόσον της δόθηκε μια περιγραφή του συστήματος υπό το οποίο λειτουργεί η επιχείρηση με τα γράμματα, η ίδια το αποκάλεσε “escro”, που στα γαλλικά σημαίνει απάτη.

160205120304 maria duval court summons 780x439

Είχε όμως να μας δώσει μια εξήγηση που δεν είχαμε ξανακούσει πριν: μας είπε ότι η Duval είχε πουλήσει τα δικαιώματα του ονόματός της σε μια ελβετική εταιρία χρόνια πριν όπως επίσης ότι η αδερφή της δεν είχε καμία ανάμειξη σε ότι επακολούθησε. Επίσης επανέλαβε αυτό που είχαμε ακούσει και από άλλους, ότι η Duval δεν ήταν καλά στην υγεία της τελευταία, οπότε θα την εξέπληττε αν η Duval ήταν όντως στην Ρώμη διακοπές.

Είτε η Duval ήταν πράγματι στη Ρώμη είτε όχι, ένα ήταν πλέον σίγουρο. Δεν είχε καμία πρόθεση να μας συναντήσει.

Ήρθαμε σε επαφή με όλους τους κοντινούς της ανθρώπους, από τον κηπουρό της μέχρι το υποτιθέμενο πρώην φλερτ και συνεργάτη της (αν και εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία σχέση μαζί της). Πήγαμε στο σπίτι της. Της αφήσαμε χειρόγραφο γράμμα στο γραμματοκιβώτιο της. Αφήσαμε αναρίθμητα μηνύματα στον τηλεφωνητή της. Μιλήσαμε μέχρι και με την αδερφή της.

Αλλά η ίδια η Duval παραμένει ένα μυστήριο.

H συνάντηση που κανείς δεν περίμενε

Ενώ επικρατούσε πλέον ένα αίσθημα απελπισίας, είχαμε ένα τελευταίο στοιχείο να ακολουθήσουμε: τον γιό της Duval, Antoine Palfroy. Στέλναμε ήδη email στον Palfroy όσο ήμασταν στην Γαλλία, ζητώντας του να μας δώσει την εκδοχή της μητέρας του στην ιστορία αυτή και να μας εξηγήσει πως κατέληξε να είναι το πρόσωπο αυτή της γιγαντιαίας απάτης.

Δοκιμάσαμε να καλέσουμε σε αρκετά τηλέφωνα που βρήκαμε καταχωρημένα στο όνομά του, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Και μετά από μερικά λακωνικά email, έκοψε κάθε επικοινωνία.

Από την αρχή των ερευνών μας, είχαμε ανακαλύψει ότι ήταν ιδιοκτήτης ενός βιβλιοπωλείου, που πουλούσε κάρτες Ταρώ και διάφορα θυμιάματα. Αλλά το τηλέφωνο του μαγαζιού ήταν εκτός λειτουργίας και οι ιδιοκτήτες των γύρω μαγαζιών μας είπαν ότι το βιβλιοπωλείο είχε κλείσει περίπου 6 μήνες πριν.

Ξέραμε ότι δεν είχαμε πολλές ελπίδες αλλά παρ’ όλα αυτά αποφασίσαμε να πάμε μέχρι εκεί.

160208171401 maria duval 5 son bookstore 780x439

Όταν φτάσαμε επιτέλους στο μαγαζί, είδαμε ένα πωλητήριο αναρτημένο στην πόρτα. Καλέσαμε το τηλεφωνικό νούμερο περιμένοντας να το απαντήσει κάποιος μεσίτης αλλά τελικά το απάντησε ο ίδιος ο Palfroy. Προς μεγάλη μας έκπληξη, μας πρότεινε να βρεθούμε από κοντά. Μας πρότεινε να συναντηθούμε στο Le Chantilly, ένα καφέ κοντά στο βιβλιοπωλείο, μια μέρα πριν την κανονισμένη αναχώρηση μας από την Γαλλία.

Δυσκολευόμασταν να πιστέψουμε ότι θα ερχόταν στην συνάντηση. Μέχρι που τον είδαμε να περπατάει προς το μέρος μας, κρατώντας την κόρη του από το χέρι και τότε μόνο εξαλείφθηκαν οι αμφιβολίες μας.

Αν και στην αρχή ήταν σκεπτικός ως προς τα κίνητρά μας, στη συνέχεια η συζήτηση κύλησε πολύ ομαλά. Καταλήξαμε να συζητάμε στο καφέ για πάνω από μια ώρα. Και θα μπορούσε να έχει κρατήσει και πολύ περισσότερο αν δεν μας έδιωχναν για να κλείσουν το μαγαζί.

Εκείνος μας αφηγήθηκε την ιστορία της Duval ως μια γυναίκα που έκανε συμφωνία με τον Διάβολο.

Είπε ότι για πολλά χρόνια η μητέρα του ζούσε μια φυσιολογική ζωή, αρχικά ως ιδιοκτήτρια μιας εταιρίας καθαρισμού πισινών, μετά ως ιδιοκτήτρια διαφόρων μαγαζιών με ρούχα. Μέσω αυτών των επιχειρήσεων ξεκίνησε να κάνει αστρολογικές προβλέψεις και να δίνει συμβουλές σε κόσμο σε φίλους.

Το όνομα Duval δεν είναι παρατσούκλι αλλά το όνομα του δεύτερου συζύγου της.

Είπε επίσης ότι δεν χωράει αμφιβολία ως προς το αν η μητέρα του είναι αληθινό μέντιουμ ή όχι, μας επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε ό,τι κάνει με μόνο σκοπό να βοηθήσει κόσμο – βοήθησε μάλιστα και την αστυνομία να εντοπίσει άτομα που είχαν εξαφανιστεί.

Όλα αυτά όμως έφτασαν στο τέλος τους όταν πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματός της σε κάποιους Ελβετούς επιχειρηματίες πριν από 20 χρόνια, συνεχίζει ο Palfroy. Σε πρώτη φάση, η εταιρία πουλούσε αστρολογικούς χάρτες. Αλλά όσο οι εν λόγω επιχειρηματίες γεύονταν την επιτυχία, ήθελαν όλο και περισσότερα. Από εκεί και πέρα άλλαξε το επιχειρησιακό πλάνο και ξεκίνησαν οι μαζικές αποστολές των γραμμάτων στο όνομα της.

Εκείνος ισχυρίστηκε πως η μητέρα του ήταν πολύ συγχυσμένη σχετικά με τα γράμματα αλλά δεν υπήρχε οτιδήποτε που θα μπορούσε να κάνει. Όταν ρωτήσαμε για ποιο λόγο η μητέρα του υπερασπίστηκε τα γράμματα στο παρελθόν, μας είπε πως είχε υπογράψει συμβόλαια που της απαγόρευαν να καταφερθεί εναντίον της εταιρίας με οποιονδήποτε τρόπο.

Τα συμβόλαια που υπέγραψε η Duval ήταν σαν βγαλμένα από τις ταινίες του Νονού, σύμφωνα με τον Palfroy. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Duval λειτουργούσε υπό την απειλή επιπτώσεων σε περίπτωση που ήθελε να ξεφύγει.

Αυτός ίσως και να είναι ένας λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να μας μιλήσει.

Είπε μάλιστα ότι αυτά τα συμβόλαια απαιτούσαν από εκείνη να κάνει τις δημόσιες εμφανίσεις που έκανε σε διάφορες χώρες. “Ήταν υποχρεωμένη να κάνει εμφανίσεις σε Ρωσία και Ιαπωνία για να αποδείξει στον κόσμο ότι η Maria Duval είναι υπαρκτό πρόσωπο, ότι δεν είναι απλώς ένα όνομα”, συμπλήρωσε.

Τα συμβόλαια της απαγόρευαν να χρησιμοποιήσει το όνομα της για προσωπικό σκοπό, τόνισε ο Palfroy. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν μπορούσε να δράσει ανεξάρτητα και έπρεπε να περιοριστεί στο να συντηρείται με τα χρήματα που της έστελναν.
Παραδέχτηκε ότι στην αρχή λάμβανε αρκετά χρήματα, αλλά όσο τα δικαιώματα του ονόματος της άλλαζαν χέρια τα ποσά μειώνονταν δραματικά. Μέχρι που αυτή τη στιγμή δεν λαμβάνει τίποτα, εξ’ όσων γνωρίζει εκείνος.

Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα πικραμένος για τα όσα έχουν συμβεί και τον τρόπο που έχει χρησιμοποιηθεί το όνομα της μητέρας του.

“Είναι θλιβερό. Αλλά ας διαφοροποιήσουμε το όνομα από τον άνθρωπο”, είπε. Όσον αφορά τα κέρδη που απέφερε η απάτη, ο Palfroy δήλωσε με απόλυτη βεβαιότητα ότι όλοι οι επιχειρηματίες που ενεπλάκησαν στην υπόθεση έβγαλαν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι η μητέρα του.

Ο Palfroy φοβήθηκε ότι θα έθετε την μητέρα του σε κίνδυνο αν αποκάλυπτε ονόματα και στοιχεία των ανθρώπων που κινούσαν τα νήματα, γι’ αυτό και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες. Χώρια που η εταιρία έχει αλλάξει τόσα χέρια που πλέον το όνομα της μητέρας του χρησιμοποιείται αυθαίρετα από πληθώρα ανθρώπων με αμφισβητήσιμα κίνητρα.

Το νούμερο ένα θύμα στην υπόθεση η Duval;

Η κουβέντα μας με τον γιο της Duval μας άφησε πιο μπερδεμένες από ποτέ.

Όσο επιβιβαζόμασταν στο αεροπλάνο για το σπίτι, μια νέα απορία τριβέλιζε το μυαλό μας: Μήπως η γυναίκα που ήταν στο επίκεντρο αυτής της απάτης ήταν τελικά ένα, και ίσως το μεγαλύτερο, θύμα της υπόθεσης;

Η εκδοχή του γιού της Duval εξηγεί γιατί οι υπάλληλοι στις εταιρίες οι οποίες έστελναν τα γράμματα, ισχυρίζονταν ότι την είχα δει ελάχιστες φορές και φευγαλέα. Εξηγεί επίσης πως πολλά γράμματα στέλνονταν σε γλώσσες που η Duval δεν μιλούσε (σύμφωνα με τον γιο της). Εξηγεί γιατί η Duval έχει γίνει τόσο μυστηριώδης και απομονωμένη και κρύβεται στα σπίτια που έχει αγοράσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους που μας μίλησαν στην Γαλλία η Duval είναι πλέον βαριά άρρωστη και καταπονημένη όπως και τα εκατομμύρια θύματα της απάτης στην οποία εμπλέκεται.

Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο λόγος για τον οποίο αρνήθηκε να συναντηθεί με εμάς. Επειδή η ασθένεια της και το προχωρημένο της ηλικίας της δεν θα της επέτρεπαν να υπερασπιστεί τον εαυτό της επαρκώς.

Αλλά πως ξέρουμε εμείς αν η Duval είναι όντως το θύμα που την παρουσιάζει η οικογένειά της να είναι; Υπάρχει άραγε πιθανότητα να είναι ένα ενεργό μέλος της απάτης που εκμεταλλεύεται την θλίψη και την αδυναμία των ανθρώπων για το κέρδος;

160210064936 maria duval notebook 5 duval 780x439

Αυτά τα ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα.

Αυτό που ξέρουμε όμως με βεβαιότητα είναι πως, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζονται πολλοί ερευνητές ανά τον κόσμο, η Maria Duval είναι ένα πρόσωπο με σάρκα και οστά. Και μάλιστα με μεγάλη φήμη στην Γαλλία για το χάρισμα της.

Το όνομά της έχει μετατραπεί σε χρυσορυχείο που αποφέρει εκατομμύρια.

Και είναι ένα όνομα που μπορεί να χρησιμοποιείται για χρόνια ακόμα. Ή τουλάχιστον για όσο ύπουλοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο πλουτίζουν από αυτό.

Επιμέλεια: Αλεξία Μπαλτάκου

Chapter Five: Knocking on the psychic's door by Melanie Hicken, Blake Ellis, and Julia Jones

ΔΗΜΟΦΙΛΗ