FOCUS

Ρωσία: Πρώτες ακροάσεις για τη διάλυση της εμβληματικής οργάνωσης Memorial

Ρωσία: Πρώτες ακροάσεις για τη διάλυση της εμβληματικής οργάνωσης Memorial
Η κεντρική είσοδος των γραφείων της οργάνωσης Memorial στο κέντρο της Μόσχας AP Photo/Ivan Sekretarev

H πρώτη προκαταρκτική ακρόαση σχετικά με την επαπειλούμενη διάλυση ενός τμήματος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, ιστορικού πυλώνα της μάχης για τη δημοκρατία στη Ρωσία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη, στη Μόσχα.

Παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δικαστήριο για να υποστηρίξουν τη Memorial, την πιο εμβληματική ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1989 από διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάρωφ.

Το δικαστήριο εξέτασε αίτημα της εισαγγελίας για τη διάλυση του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελεί τμήμα της Memorial.

Η ΜΚΟ ανέφερε ότι υπέβαλε πολλά αιτήματα προκειμένου οι ακροάσεις, που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, να είναι ανοικτές στο κοινό και στον Τύπο. Το δικαστήριο όρισε την επόμενη προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία για τις 29 Νοεμβρίου.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Μόσχα, υπερασπίζεται ενεργά τα δικαιώματα πολιτικών κρατούμενων και μεταναστών.

Κατηγορείται από την εισαγγελία της Μόσχας ότι παραβιάζει τον νόμο για τους «πράκτορες του εξωτερικού», που αναγκάζει τις εν λόγω οργανώσεις, μέσα ενημέρωσης ή άτομα να γνωστοποιούν το καθεστώς αυτό σε όλες τις δημοσιεύσεις τους και να προβαίνουν σε σχολαστικά διοικητικά διαβήματα.

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Η απειλή διάλυσης της οργάνωσης Memorial «μαρτυρά» τη δικτατορική παρεκτροπή Πούτιν

Το Κέντρο κατηγορείται επίσης ότι υπερασπίζεται τις «εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές δραστηριότητες», δημοσιεύοντας έναν κατάλογο πολιτικών κρατούμενων που περιλαμβάνει μέλη οργανώσεων που έχουν τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Σε μια ένδειξη των αυξανόμενων πιέσεων εναντίον της Memorial, η εισαγγελία έχει ζητήσει επίσης τη διάλυση μιας άλλης οντότητας, της Memorial International, που συντονίζει τη λειτουργία δεκάδων ανεξάρτητων νομικών δομών της οργάνωσης σε όλη τη Ρωσία και στο εξωτερικό.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία κατηγορεί επίσης τη Memorial International ότι παραβίασε και αυτή τον νόμο περί «πρακτόρων του εξωτερικού». Η κατηγορία αυτή αναμένεται να εξεταστεί μεθαύριο, Πέμπτη, από το Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι αρμόδιο για προσφυγές που σχετίζονται με διεθνείς οργανώσεις στη Ρωσία.

Το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Memorial και η Memorial International έχουν αμφότερα χαρακτηριστεί «πράκτορες του εξωτερικού» το 2014 και 2016 αντίστοιχα, επειδή έχουν λάβει, κατά τη ρωσική δικαιοσύνη, χρηματοδότηση από ξένες οργανώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ