FOCUS

Οι «νύφες» του Αφγανιστάν: Η ιστορία της 9χρονης Παρουάνα που την πούλησαν για λίγο φαγητό

Οι «νύφες» του Αφγανιστάν: Η ιστορία της 9χρονης Παρουάνα που την πούλησαν για λίγο φαγητό
Ασφαλής, πλέον, με την οικογένειά της, η νεαρή νύφη στέλνει μήνυμα ελπίδας. CNNi

Ο εξαναγκασμός της σε γάμο με έναν άνδρα έξι φορές στην ηλικία της έκανε τον γύρο του κόσμου αναγκάζοντας την αγοραπωλησία να ματαιωθεί. Όμως πολλά κορίτσια από το Αφγανιστάν που βρέθηκαν στην ίδια μοίρα με την 9χρονη Παρουάνα Μάλικ δεν είχαν την ίδια τύχη.  

Η νεαρή μητέρα κρατάει στην αγκαλιά της τα έξι παιδιά της, στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου καθώς αναχωρούν από έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό το βορειοδυτικό Αφγανιστάν.

Κρατώντας μόνο μια κουβέρτα για να ζεσταθεί, η 9χρονη Παρουάνα Μάλικ ισορροπεί στα πόδια της μητέρας της, δίπλα στις αδελφές της. Η οικογένεια έχει μόλις σωθεί από μια ανθρωπιστική ομάδα που σώζει κορίτσια από εξαναγκαστικούς γάμους.

Η Παρουάνα είναι πολύ χαρούμενη και το δείχνει: «Με έσωσαν από τον άντρα μου και ο άντρας μου είναι γέρος».

Η εννιάχρονη είναι ένα από τα πολλά ανήλικα κορίτσια που την περασμένη εβδομάδα πωλήθηκαν από τους πατεράδες τους έτσι ώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να μπορέσουν να σωθούν από την ανέχεια.

Μετά την έκταση που πήρε το θέμα του CNNi και τις αντιδράσεις από την κοινότητα σε βάρος του αγοραστή, η Parwana επέστεψε στην οικογένειά της.

Η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Too Young to Wed (Πολύ νωρίς για γάμο – TYTW) συνέδραμε στη μεταφορά των κοριτσιών και των οικογενειών τους σε ασφαλές περιβάλλον.

Μία προσωρινή λύση για να αποφευχθεί η αγοραπωλησία.

Επιδημία… αναγκαστικών γάμων

Από τα μέσα Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, εκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα πάγωσαν, οι τράπεζες ξέμειναν από ρευστό και εργαζόμενοι παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι.

Ως αποτέλεσμα, ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι φτωχότεροι πολίτες της χώρες βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα και τον κρύο χειμώνα.

Περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας των 39 εκατομμυρίων κατοίκων θα αντιμετωπίσουν συνθήκες ακραίας πείνας, σύμφωνα με το IPC το οποίο εκτιμά την ανασφάλεια λόγω φαγητού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, περισσότερα από τρία εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών ήδη υποφέρουν από ακραίο υποσιτισμό.

Τα νεαρά κορίτσια των φτωχών οικογενειών έχουν γίνει το αντίτιμο για ένα πιάτο φαγητό. Σε άλλη περίπτωση, η οικογένεια κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα.

Παρά το γεγονός ότι ο γάμος κάτω από την ηλικία των 15 ετών θεωρείται παράνομος στη χώρα, επί χρόνια αποτελεί πάγια τακτική, ειδικά στις αγροτικές περιοχές του Αφγανιστάν.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από τον Αύγουστο, καθώς η απελπισία μεγαλώνει.

Οι πωλήσεις των κοριτσιών συνοδεύονται συνήθως από κακοποίηση και εξαναγκασμό. Σε πολλές περιπτώσεις τα νεαρά κορίτσια χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς τα κορμιά τους είναι πολύ μικρά για να την αντέξουν. «Πολλές φορές πεθαίνουν πολύ νωρίς», λέει η Μαχμπούμπα Σερά, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών.

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζονται πάγια ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, γι’ αυτό και η χώρα κατέκτησε την πρώτη θέση ως η χειρότερη χώρα για τις γυναίκες το 2021, σύμφωνα με το Peace and Security Index.

Με την έλευση των Ταλιμπάν στην εξουσία, ακόμη και κάποια βασικά κεκτημένα των γυναικών καταστρατηγήθηκαν: επιβλήθηκαν περιορισμοί στην εκπαίδευση των γυναικών ενώ οι γυναίκες αποκλείστηκαν από συγκεκριμένα επαγγέλματα, ενώ οι γυναίκες ηθοποιοί δεν εμφανίζονται πλέον στην τηλεόραση.

Μετά από διαδρομή μιας ώρας στους ορεινούς δρόμους, η Παρβάνα και η οικογένειά της φτάνουν σε ένα μικρό ξενοδοχείο στη Χερά, την Τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τη μητέρα της, Ρεζά, ο πατέρας της οικογένειας ήταν αυτός που οργάνωσε την πώληση, αντίθετα στην επιθυμία των υπόλοιπων μελών. «Φυσικά και θύμωσα, εναντιώθηκα και έκλαψα. Είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή».

Το CNNi είχε καταγράψει την αγοραπωλησία της 9χρονης από έναν 55χρονο ασπρομάλλη άνδρα, έναντι μετρητών, προβάτων και γης συνολικής αξίας 2.200 δολαρίων.

«Ο πατέρας μου με πούλησε διότι δεν έχουμε ψωμί, ρύζι και αλεύρι», έλεγε το κορίτσι στις 24 Οκτωβρίου.

Ο 55χρονος δήλωνε ότι αυτός είναι ο «δεύτερος γάμος» του ενώ επέμενε ότι θα φερόταν με ευγένεια στο κορίτσι, το οποίο ικέτευε την οικογένειά του να επιστρέψει σπίτι του.

«Είπε ότι την έδειραν και δεν ήθελε να μείνει εκεί», αφηγείται η μητέρα της, ενώ το ίδιο το κορίτσι λέει:

«Μου φέρθηκαν άσχημα, με έβριζαν και με σήκωναν νωρίς αναγκάζοντάς με να δουλεύω».

Μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, ο άνδρας – αγοραστής αναγκάστηκε να διαφύγει προκειμένου να γλιτώσει από την οργή των συμπολιτών του. Αντίστοιχη κριτική δέχτηκε και ο πατέρας της οικογένειας του κοριτσιού.

Δύο εβδομάδες μετά την αγοραπωλησία, η Παρουάνα επέστρεψε στην οικογένειά της, ωστόσο ο πατέρας της χρωστάει ακόμη τα 2.200 δολάρια της συναλλαγής, τα οποία κατέβαλε για να πληρώσει τα χρέη της οικογένειας.

Νέα ζωή

Αν και κουρασμένα από το μεγάλο ταξίδι, μόλις τακτοποιήθηκαν στο ξενοδοχείο, η Παρβάνα και τα πέντε αδέλφια της άρχισαν να χοροπηδούν στο κρεβάτι και να παίζουν απολαμβάνοντας τη νέα τους περιπέτεια.

Μετά από δυο ημέρες διαμονής στο ξενοδοχείο, η οικογένεια μεταφέρθηκε σε ένα ασφαλές σπίτι εκεί κοντά. Ήταν η πρώτη εμπειρία της Παρβάνα για το πώς είναι να ζεις σε κανονικό σπίτι. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η οικογένεια ζούσε σε μια σκηνή σε καταυλισμό εκτοπισμένων Αφγανών.

Τα παιδιά παίζουν, τρώνε και χαίρονται την παιδική τους ηλικία, λέει συγκινημένη η μητέρα. Για τους χειμερινούς μήνες η οικογένεια θα παραμείνει εκεί, υπό την προστασία της μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία συνηθίζει να πραγματοποιεί τέτοιου είδους διασώσεις.

Ωστόσο το μακροπρόθεσμο σχέδιο παραμένει ακόμα ασαφές και σύμφωνα με την ΤΥΤW θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση.

Πολλές οικογένειες σε όλο το Αφγανιστάν βιώνουν οικονομικές συνθήκες απελπισίας παρόμοιες με εκείνες της οικογένειας της Παρουάνα.

Η 9χρονη, απελευθερωμένη πλέον από την υποχρέωση να περάσει το υπόλοιπο της ζωής της με έναν σύζυγο με ηλικία έξι φορές της δικής, είναι ενθουσιασμένη με την προοπτική ότι θα ξεκινήσει το σχολείο.

«Θα ήθελα να σπουδάσω και να γίνω γιατρός», λέει η Παρουάνα. «Θα ήθελα να βοηθήσω τον λαό μου».

Για όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών στην αφγανική κοινωνία, η αποφασιστικότητα της Παρουάνα να επιτύχει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια και τη χώρα της παρέχει μια αχτίδα ελπίδας ότι η επόμενη γενιά κοριτσιών μπορεί να ξεπεράσει την έλλειψη αξίας στη ζωή τους.

The rescue of Parwana: 9-year-old child bride is taken to safety in Afghanistan, by Anna Coren, Rebecca Wright and Abdul Basir Bina, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ