FOCUS

Στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού των cosplayer!

Στο μεγάλο ετήσιο ραντεβού των cosplayer!

Είναι ένα ζεστό Σαββατιάτικο βράδυ, ο αέρας μυρίζει καλοκαίρι κι εμείς περπατάμε ανάλαφρα στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου σταδιακά αρχίζουμε να νιώθουμε πως βολτάρουμε στις σελίδες κάποιου κόμικ. Μα τι συμβαίνει; Στεκόμαστε στο 22 της οδού Μασσαλίας, στο κατώφλι της Ελληνοαμερικάνικης Ένωσης και ο Red Robin μας προσπερνά με την κάπα του να ανεμίζει, ενώ λίγο πίσω του η Ahri από το League of Legends μας γελά παιχνιδιάρικα κουνώντας τη φτερωτή ουρά της.

Η αφορμή για όλα αυτά; Ο διαγωνισμός cosplay, αναπόσπαστο κομμάτι του Comicdom Con Athens 16, της μεγάλης ετήσιας γιορτής των κόμικς, που παρουσίασε φέτος το πλουσιότερο πρόγραμμα της 11χρονης ιστορίας του και προσέλκυσε χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Δεκάδες κορίτσια και αγόρια ντυμένα στους ρόλους των αγαπημένων τους χαρακτήρων από κόμικ, παιχνίδια ρόλων και ταινίες ή σειρές φαντασίας μας έκαναν συμμέτοχους σε μια θεαματική και, αν μη τι άλλο, διασκεδαστική διοργάνωση. Τους συναντήσαμε και τους ζητήσαμε να μας μυήσουν στον κόσμο του cosplay.

Cos... τι;

Τι είναι το cosplay λοιπόν; Είναι μια απλή αποκριάτικη μεταμφίεση; Σύσσωμοι οι φαν του χώρου και οι διαγωνιζόμενοι θα απαντήσουν -λίγο θυμωμένα, μάλλον- ένα ηχηρό όχι. Η λέξη παράγεται από το συνδυασμό των λέξεων costume και play και έχει να κάνει με την ενσάρκωση χαρακτήρων μυθοπλασίας. Και όταν λέμε ενσάρκωση, εννοούμε από μια μικρή λεπτομέρεια στα αξεσουάρ, μέχρι τον τρόπο που ένας ήρωας τινάζει το κεφάλι του, μιλάει ή κινείται στο χώρο.

Κάποιοι από τους cosplayer που συναντήσαμε συμμετείχαν στο διαγωνισμό, ενώ άλλοι ήρθαν απλώς για να γνωρίσουν άλλους cosplayer, να ανταλλάξουν ιδέες και πατέντες και φυσικά να δείξουν τη δουλειά τους. Όλοι όμως συμφώνησαν πως πίσω από το αποτέλεσμα της στολής τους υπάρχει χρονοβόρα, σχεδόν τελετουργική προετοιμασία. Διαλέγοντας αρχικά τον ήρωά τους, δουλεύουν, στις περισσότερες περιπτώσεις για μήνες, προετοιμάζοντας το κοστούμι του. Χρειάζεται φαντασία, σοφή επιλογή υλικών, ενθουσιασμός και αρκετές εργατοώρες ώστε το αποτέλεσμα να είναι ικανοποιητικό. Μεγάλη σημασία στους διαγωνισμούς έχει όμως και η συνολική παρουσία, καθώς ο κάθε συμμετέχων έχει στη διάθεσή του λίγα λεπτά για να παρουσιάσει ζωντανά τον χαρακτήρα του στη σκηνή. Νικητής βραβεύεται αυτός που ντύνει και ενσαρκώνει τον ήρωά του με τον πιο πειστικό τρόπο.

Δεν είναι (μόνο) παιχνίδι, είναι πρωτάθλημα!

Έτσι, λοιπόν, ήρωες κόμικ και παιχνιδιών πήραν σάρκα και οστά, ανέβηκαν στη σκηνή και διεκδίκησαν την πρώτη θέση που θα επιτρέψει στο νικητή να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο EuroCosplay, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay που θα γίνει τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Λονδίνο, και φυσικά θα του χαρίσει μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η Λία Ρόκκου, ή αλλιώς Link από Legend of Zelda, είναι η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού. «Σημαίνει πολλά για μένα αυτή η νίκη, καθώς είχα πάρει δεύτερη θέση τις δύο προηγούμενες χρονιές και νομίζω ότι είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα στην cosplayική ζωή μου!», μας είπε η Λία χωρίς να μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της. Μας μίλησε για την επιλογή της στολής της, αλλά και για το μυστικό της νίκης της. «Διάλεξα το συγκεκριμένο χαρακτήρα, γιατί τον αγαπάω, μεγάλωσα με τα παιχνίδια του και ήθελα να αποδώσω το χαρακτήρα όπως εγώ τον φαντάζομαι. Έχουμε και μία φυσική ομοιότητα που βοήθησε», τόνισε.

Ο διαγωνισμός cosplay του Comicdom Con, που και φέτος ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών τοσο σε επίπεδο συμμετοχης, όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικής αρτιότητας, έχει πλέον καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο ραντεβού των Ελλήνων cosplayer. Κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι συμμετέχουν δημιουργώντας μέσα από το χόμπι τους ολοκληρωμένους ήρωες με σύνθετα χαρακτηριστικά που φυσικά εντυπωσιάζουν.

Άλλωστε, αντικειμενικά, πόσο εύκολο είναι να γίνεις ηθοποιός, σκηνοθέτης και ενδυματολόγος του εαυτού σου;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ