FOCUS

Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας: Αυτή είναι η ιστορία της

Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας: Αυτή είναι η ιστορία της
H Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας Facebook

Χρόνια τώρα η Bασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας έχει αποδείξει ότι είναι πολύ περισσότερα από το όμορφο πρόσωπο που λατρεύει ο φακός∙ και παρότι έχει επικριθεί ότι προωθεί δυτικά πρότυπα που δεν ταιριάζουν με τα αραβικά ήθη, ουδείς αμφισβητεί τη συνεισφορά και τη δράση της στην εκπαίδευση των παιδιών καθώς και στα δικαιώματα των γυναικών και την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων στη χώρα της αλλά και εκτός συνόρων αυτής.

Η Ράνια Γιασίν, όπως είναι το όνομά της, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1970 στο Κουβέιτ. Ο γιατρός πατέρας της όπως και η μητέρα της είναι Παλαιστίνιοι. Αποφοίτησε από το διεθνές σχολείο New English School της Πόλης του Κουβέιτ και στη συνέχεια σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο φημισμένο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Καϊρου. Με την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, το 1991, εγκατέλειψε με την οικογένειά της το Εμιράτο του Κόλπου. Εγκαταστάθηκαν στο Αμμάν κι εκείνη άρχισε να δουλεύει, πρώτα στη Citibank, μετά στην Apple∙ κι έπειτα μπήκε στη ζωή της ο πρίγκηπας -τότε- Αμπντάλα της Ιορδανίας, τον οποίο συνάντησε σ’ ένα δείπνο το 1993, κι άλλαξαν όλα. Παντρεύτηκαν πέντε μήνες αργότερα.

https://www.instagram.com/p/p
Ο Βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, η Βασίλισσα Ράνια και τα παιδιά τους (από αριστερά) Χασέμ, Ιμάν, Σάλμα, Χουσείν

Βασίλισσα έγινε ξαφνικά, καθώς, ο πατέρας του συζύγου της, Βασιλιάς Χουσείν, άλλαξε απρόσμενα, λίγο πριν πεθάνει, τη σειρά της διαδοχής, υποδεικνύοντας ως διάδοχο του εκείνον και όχι τον αδελφό του και θείο του Αμπντάλα.

https://www.instagram.com/p/p

Η Βασίλισσα Ράνια με την κόρη της Σάλμα

Μαζί με την άνοδο του Αμπντάλα στο θρόνο άρχισε και η δική της παρέμβαση στα θέματα του παιδιού -σε μια εποχή, που όπως η ίδια λέει χαρακτηριστικά, δεν υπήρχε καν στη χώρα της ο όρος «παιδική κακοποίηση»- αλλά και της γυναίκας, δίνοντας αγώνα κατά των «εγκλημάτων τιμής» με θύματα αδελφές και κόρες και θύτες αδελφούς και πατεράδες που έκριναν ότι πράξεις των γυναικών συγγενών τους είχαν θίξει την τιμή και υπόληψη της οικογένειας.

Ανάμεσα στα ιδρύματα με τη σφραγίδα της, ξεχωριστή θέση έχουν εκείνα για την εκπαίδευση, όπως αυτό που φέρει το όνομά της καθώς και το Madrasati με στόχο την αναβάθμιση παραμελημένων δημόσιων σχολείων της Ιορδανίας.
Η Βασίλισσα Ράνια είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα σόσιαλ μίντια. Μάλιστα, στο λογαριασμό της στο Instagram πολύ συχνά ανεβάζει προσωπικές φωτογραφίες με τα παιδιά της -τωρινές αλλά και παλαιότερες- σχολιάζοντας τες με πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Το ίδιο κάνει και με φωτογραφίες του Βασιλιά Αμπντάλα.

https://www.instagram.com/p/p
Ο Βασιλιάς Αμπντάλα όταν φοιτούσε στην στρατιωτική ακαδημία

Αμπντάλα και Ράνια έχουν τέσσερα παιδιά: τους πρίγκηπες Χουσείν και Χασέμ και τις πριγκήπισσες Ιμάν και Σάλμα. Ο πρίγκηπας Χουσείν και η πριγκήπισα Ιμάν είναι φοιτητές στις ΗΠΑ και η Ράνια επαναλαμβάνει σταθερά πως της λείπουν πολύ και δεν παραλείπει να εκφράζει τη χαρά της όταν πλησιάζουν οι ημέρες των διακοπών που θα τους φέρουν -για λίγο έστω- πίσω στο παλάτι.

https://www.instagram.com/p/p
Η Βασίλισσα Ράνια με τα παιδιά της

Από την έκρηξη του πολέμου στη Συρία κι έκτοτε είναι πολύ δραστήρια και στα θέματα των προσφύγων -ένα παραπάνω καθώς η χώρα της φιλοξενεί περισσότερους από 600.000 σε καταυλισμούς -εκ των οποίων το Ζαατάρι είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου- και περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτός οργανωμένων δομών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ