FOCUS

Ένας ολόκληρος όχλος ζητούσε να τη βιάσουν: Καμία γυναίκα, ούτε καν η αδελφή της, δεν τη βοήθησε

Ένας ολόκληρος όχλος ζητούσε να τη βιάσουν: Καμία γυναίκα, ούτε καν η αδελφή της, δεν τη βοήθησε
Το χρονικό μιας, καθόλου σπάνιας, σεξουαλικής επίθεσης στο Δελχί CNNi

Στην Ινδία, ο αγώνας κατά των φυλετικών εγκλημάτων δεν είναι απλά ένα σύνθημα σε διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Είναι μια εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες. Και ο μισογυνισμός ένα καρκίνωμα που πρέπει να ξεριζωθεί από τις ψυχές πρώτα απ’ όλα των ίδιων των γυναικών.

Της έκοψαν τα μαλλιά και έβαψαν το πρόσωπό της με το μαύρο του κάρβουνου. Έπειτα την έσυραν στον δρόμο και την περιέφεραν σαν άγριο ζώο, διαπομπεύοντάς την. Το πλήθος είχε ενθουσιαστεί. Πολλοί ζητούσαν να τη βιάσουν.

Ωστόσο ίσως η πιο σοκαριστική πτυχή της επίθεσης σε αυτή τη γειτονιά του Δελχί τον περασμένο μήνα είναι ότι στο βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται καθαρά ότι το μεγαλύτερο μέρος του όχλου ήταν γυναίκες.

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία, ανάμεσά τους οχτώ γυναίκες. Δύο ήταν ανήλικες. Η αστυνομία δεν απέδωσε κατηγορίες για το συμβάν, δήλωσε ωστόσο ότι το 20χρονο θύμα της επίθεσης της 26ης Ιανουαρίου απήχθη ενώ δέχτηκε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.

Η ανάμειξη των γυναικών στην επίθεση άγγιξε ένα ευαίσθητο νεύρο σε μια χώρα που πολύ καιρό τώρα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τη φυλετική βία. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση καταδεικνύει το μέγεθος του εσωτερικευμένου μισογυνισμού στην Ινδία, όπου οι γυναίκες από πολύ μικρές διδάσκονται να υπακούουν στις δομές της πατριαρχίας. Επίσης ανησυχούν ότι ο φόβος απέναντι στις γυναίκες θα χειροτερέψει καθώς η στήριξη προς ακροδεξιές πολιτικές ομάδες που αγκαλιάζουν τους παραδοσιακούς, πατριαρχικούς κανόνες όλο και μεγαλώνει.

Η Swati Maliwal, πρόεδρος της Επιτροπής για τις Γυναίκες του Δελχί, λέει πως το θύμα τής αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τρεις άνδρες.

«Στο δωμάτιο ήταν παρούσες και γυναίκες που προέτρεπαν τους άνδρες να είναι ακόμη πιο βίαιοι μαζί της», λέει η Maliwal στο CNNi μεταφέροντας τα λόγια της.

«Όταν είδα το βίντεο και αντίκρισα αυτές τις γυναίκες να επιτίθενται στο κορίτσι… είναι κάτι που σε γεμίζει θυμό και θλίψη να βλέπεις ότι γυναίκες μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο».

Δεν είναι σαφές αν ανάμεσα στα άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο υπάρχουν και τα άτομα που συνελήφθησαν από την αστυνομία.

«Σκέφτηκα να φωνάξω, ή να ζητήσω βοήθεια, αλλά κάποιες γυναίκες με άρπαξαν και με απειλούσαν ότι θα με χτυπήσουν», λέει η 18χρονη αδελφή του θύματος, η οποία χρησιμοποιεί το όνομα Αάρτι για να προστατεύσει την ταυτότητα της αδελφής της, καθώς ο ινδικός νόμος απαγορεύει να αποκαλύπτεται η ταυτότητα των θυμάτων βιασμού.

Η Αάρτι είπε στο CNNi ότι η αδερφή της -η οποία είναι παντρεμένη- δέχθηκε επίθεση από συγγενείς ενός έφηβου αγοριού, ο οποίος λένε ότι αυτοκτόνησε επειδή η αδερφή της τον απέρριψε με περιφρόνηση.

Το CNNi προσπάθησε να επικοινωνήσει με εκπροσώπους των φερόμενων ως θυτών, αν και δεν είναι σαφές εάν έχουν δικηγόρους.

«Αυτοί (οι υποτιθέμενοι δράστες) την κατηγόρησαν, αλλά η ίδια δεν έκανε τίποτα κακό», είπε η Αάρτι. «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα πήγαιναν τόσο μακριά».

Η επίθεση

Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου, Αάρτι πήγε μια τσάντα με σιτάρι στο σπίτι της αδερφής της, στην περιοχή Shahdara του ανατολικού Δελχί.

Αλλά όταν η αδερφή της κατέβηκε τις σκάλες να την υποδεχτεί, το θυμωμένο πλήθος όρμησε μέσα.

«Άρχισαν να χτυπούν την αδερφή μου. Αυτό συνέβαινε μπροστά μου, απλά στάθηκα εκεί, δεν ήξερα τι να κάνω... Είχα παγώσει από τον φόβο», παραδέχεται.

Η έφηβη δεν θυμάται πόσα άτομα ήταν, μόνο ότι ήταν «πολλά» και σε αυτούς περιλαμβάνονταν άνδρες και γυναίκες από μια άλλη τοπική οικογένεια.

Η ομάδα προσπάθησε να αρπάξει τον δυόμισι ετών γιο της αδερφής της, αλλά η Αάρτι «κατάφερε κάπως να τους αποφύγει» και τον κράτησε στην αγκαλιά της καθώς η ομάδα έβαλε την αδερφή της σε ένα ρίκσο (σ.σ. παραδοσιακό τρίτροχο όχημα της Ινδίας).

Κρατώντας τον ανιψιό της, ακολούθησε τον όχλο με ένα άλλο ρίκσο στην περιοχή Kasturba Nagar του Δελχί, κάτι λιγότερο από δύο μίλια μακριά - όπου ζει η οικογένεια του αυτόχειρα αλλά και Αάρτι με τον πατέρα της.

Το Kasturba Nagar είναι μια γειτονιά χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος στο Δελχί, όπου οι γυναίκες κάθονται και συζητούν έξω από ζωγραφισμένα σπίτια και οι άντρες συγκεντρώνονται γύρω από τοπικά τεϊοποιία. Την ημέρα της επίθεσης, οι άνθρωποι έλειπαν από τη δουλειά τους για να τιμήσουν την Ημέρα της Δημοκρατίας, δηλαδή την επέτειο της ημέρας υιοθέτησης του Συντάγματος της Ινδίας. Μία επέτειος που απέκτησε νέα σημασία για την Αάρτι και την οικογένειά της.

viasmos.jpg
Σειρά εικόνων από το βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δείχνουν μια 20χρονη γυναίκα να παρελαύνει στο δρόμο μετά τη σωματική και σεξουαλική κακοποίησή της. Το βίντεο θολώθηκε από την πηγή.

Το ρίσκο σταμάτησε στο σπίτι των φερόμενων ως δραστών, αλλά καθώς δεν άφηναν την Αάρτι να πλησιάσει την αδερφή της, πήγε στο σπίτι της και κλείδωσε την πόρτα.

Αμέσως μετά, άκουσε φασαρία. Από το παράθυρο του σπιτιού της παρακολούθησε την αδερφή της να οδηγείται στο δρόμο καθώς γυναίκες τη χτυπούσαν με ξύλινες βέργες.

Τα μαλλιά της είχαν κοπεί, το πρόσωπό της ήταν μαυρισμένο και φορούσε μια γιρλάντα από παντόφλες στο λαιμό της - ένα τελετουργικό που μαρτυρούσε ότι το άτομο που τις υφίστατο τη δημόσια διαπόμπευση.

Για τουλάχιστον μισή ώρα, γυναίκες την έσπρωχναν και τη χτυπούσαν.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κανείς στη γειτονιά δεν μίλησε ή προσπάθησε να βοηθήσει, μόνο επευφημούσαν», λέει η Αάρτι.

Η αδελφή της κατάφερε να καλέσει την αστυνομία χρησιμοποιώντας ένα δανεικό κινητό. Έφτασαν 15 λεπτά αργότερα.

Στο αστυνομικό τμήμα, η αδερφή της της είπε ότι την κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο όπου «της έκαναν ένα λάθος» - μια φράση που χρησιμοποιούν στην καθομιλουμένη στην Ινδία και αναφέρεται στη σεξουαλική επίθεση - πριν την διαπομπεύσουν στο δρόμο.

Η αστυνομία της περιοχής, αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιες κατηγορίες συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι λέγοντας ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Αρνήθηκε μάλιστα να επιβεβαιώσει τη φύση της σεξουαλικής επίθεσης ή λεπτομέρειες του περιστατικού.

Βαθιά ριζωμένος μισογυνισμός

Αν και πολλοί Ινδοί δήλωσαν σοκαρισμένοι που γυναίκες φέρεται να υποκινούσαν βιασμό, άλλοι λένε ότι δεν αποτελεί έκπληξη σε μια χώρα με ισχυρές πατριαρχικές αξίες.

Πριν από δέκα χρόνια, η δικηγόρος Seema Kushwaha εκπροσώπησε την «Nirbhaya», μια 23χρονη φοιτήτρια που πέθανε μετά από ομαδικό βιασμό σε λεωφορείο του Δελχί το 2012. Η οργή οδήγησε σε αυστηρότερους νόμους για τον βιασμό, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι αυτοί είχαν μικρό αντίκτυπο στην αναχαίτιση της σεξουαλικής βίας στην Ινδία, η οποία, σε έρευνα του Thompson Reuters Foundation το 2018, αξιολογήθηκε ως το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι γυναίκα.

india_viasmos_india.jpg
Η συνοικία Shahdra του Δελχί όπου σημειώθηκε η επίθεση στις 26 Ιανουαρίου.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι κανείς στη γειτονιά δεν μίλησε ή προσπάθησε να βοηθήσει, μόνο επευφημούσαν», λέει.

Η Αάρτι

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, τέτοιες συμπεριφορές και νοοτροπίες είναι δύσκολο να αλλάξουν.

Στις πατριαρχικές κοινωνίες οι γυναίκες διδάσκονται ότι τελικά φταίνε για οποιαδήποτε αδικοπραγία - και τον περασμένο μήνα, αυτές οι βαθιές πεποιθήσεις εκφράστηκαν στους δρόμους του Δελχί.

«Αν η καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά των γυναικών είναι ένας γυναικείος αγώνας, οι γυναίκες θα έπρεπε να είχαν στηρίξει το κορίτσι... αλλά δεν το έκαναν. Αντίθετα, το ξυλοκόπησαν γιατί έχει ριζώσει σε αυτές πως για ό,τι κάνουν οι άνδρες, οι γυναίκες είναι υπεύθυνες», είπε.

Στις οικογένειες, οι πεθερές συχνά περιορίζουν τις ελευθερίες της νέας νύφης. Δημοσίως, είναι συχνά οι γυναίκες που αστυνομεύουν τις πράξεις ή τον τρόπο ντυσίματος άλλων γυναικών.

Η επίθεση στη Shahdara είναι μια ακραία επανάληψη αυτού, λέει η Kushwaha, όπου οι γυναίκες φέρεται να κατέφυγαν στη σκληρότητα εναντίον μιας άλλης γυναίκας υποτίθεται για να εκδικηθούν την αυτοκτονία ενός έφηβου.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων της Ινδίας, τα εγκλήματα κατά των γυναικών ήταν κατά 20% υψηλότερα το 2020 σε σύγκριση με το 2013, όταν ανήλθε στην εξουσία το κυβερνών κόμμα Bhartiya Janta (BJP). Ωστόσο, αυτές οι στατιστικές πιθανότατα δεν αποτυπώνουν τη μεγάλη εικόνα: όπως σε άλλες χώρες, ο βιασμός συχνά αποκρύπτεται και η αύξηση των βιασμών που καταγγέλονται θα μπορούσε να αντανακλά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναφορά σεξουαλικής βίας.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, ενώ καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί μεμονωμένα για τη βία κατά των γυναικών στην Ινδία, η άνοδος των δεξιών ιδεολογιών στη χώρα απειλεί την ασφάλεια των γυναικών.

gynaikes_india.jpg
Φοιτήτριες πανεπιστημίου διαδηλώνουν υπέρ του 20χρονου θύματος στο Νέο Δελχί.

Η Αάρτι λέει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δράστες είχαν βάλει στο στόχαστρο την αδελφή της. Για εβδομάδες, μετά την αυτοκτονία του αγοριού, παρενοχλούσαν την οικογένειά της, εμφανίζονταν στο σπίτι της και της ασκούσαν βία, ισχυρίζεται.

Μια εβδομάδα πριν από την επίθεση, η 18χρονη είχε υποβάλει καταγγελία στην αστυνομία κατά των φερόμενων ως δραστών, αφού φέρεται να έβαλαν φωτιά στο όχημα του πατέρα της.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την καταγγελία, ο αστυνομικός επίτροπος δεν απάντησε.

Η Pragya Lodha, κλινική ψυχολόγος σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ψυχικής υγείας, λέει ότι αν αληθεύει ότι η γυναίκα δέχτηκε επίθεση εξαιτίας της αυτοκτονίας του έφηβου, αυτό αντανακλά την έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με την ψυχική υγεία.

«Δεν υπάρχει άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος όταν πρόκειται για αυτοκτονία... είναι σπάνιο η απλή απόρριψη να έχει οδηγήσει στην αυτοκτονία», τονίζει.

Ο δρόμος μπροστά

Οι αρχές του Δελχί έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επιλυθεί γρήγορα η υπόθεση.

Η αστυνομία του Δελχί έχει δημιουργήσει μια 10μελή ειδική ομάδα έρευνας και ο επικεφαλής υπουργός του Δελχί Arvind Kejriwal δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει στο θύμα έναν «καλό δικηγόρο» και θα επισπεύσει την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μια γρήγορη επίλυση θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την πλειονότητα των περιπτώσεων βιασμού στην Ινδία. Σύμφωνα με την Kushwaha, την δικηγόρο, χρειάζεται συχνά ένας χρόνος ή περισσότερο για να καταγραφούν και να διερευνηθούν οι καταγγελίες βιασμού, παρά το γεγονός ότι η ινδική νομοθεσία απαιτεί να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την υπόθεση βιασμού εντός δύο μηνών.

Για να φτάσουν στο δικαστήριο, κάποιες υποθέσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια και πολλοί κατηγορούμενοι αποφυλακίζονται με εγγύηση όσο περιμένουν το αποτέλεσμα - στέλνοντας το μήνυμα ότι ο νόμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τους σταματήσει.

Και ακόμη και μετά από όλα αυτά, λιγότερες από τις μισές καταγγελίες για βιασμό που οδηγούν σε δίκη οδηγούν σε καταδίκη. Το 2020 μόνο τέσσερις στις 10 υποθέσεις κατέληξαν σε ένοχη ετυμηγορία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από το Εθνικό Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων.

Για περισσότερο από μια εβδομάδα, η αστυνομία φρουρούσε και τις δύο άκρες του δρόμου όπου έγινε η επίθεση. Οι άνθρωποι επιβραδύνουν καθώς περνούν και προσπαθούν να κοιτάξουν μέσα.

Η Αάρτι εξακολουθεί να μένει στο σπίτι της οικογένειάς της, λίγα μέτρα από το σπίτι όπου δέχθηκε επίθεση η αδελφή της, στον ίδιο δρόμο όπου την διαπόμπευσαν και την κορόιδευαν.

«Δεν πάω πουθενά, δεν έχω την πολυτέλεια», λέει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ