FOCUS

Ο νέος στόχος του Σάντερς και η... αντισυστημική "ένεση" του Κρουζ

Ο νέος στόχος του Σάντερς και η... αντισυστημική "ένεση" του Κρουζ
REUTERS/Lucas Jackson/Aaron P. Bernstein

Έχασαν τις τελευταίες τους ελπίδες για προσπέρασμα των φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών αλλά δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια, από διαφορετική πλέον αφετηρία.

Ο λόγος για τον Μπέρνι Σάντερς και τον Τεντ Κρουζ, τα πιο αξιόπιστα μέχρι πρότινος αναχώματα στην προέλαση της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ στην πορεία τους προς τον Λευκό Οίκο.

Ο γερουσιαστής από την πολιτεία Βερμόντ μιλώντας στους New York Times είπε ότι σκοπεύει να παραμείνει στον προεκλογικό αγώνα παρότι έχασε τέσσερις από τις πέντε πολιτείες στις προκριματικές εκλογές την Τρίτη.

"Αφήστε με να το ξεκαθαρίσω, για να μην υπάρχει μπέρδεμα. Είμαστε στην εκστρατεία αυτή για να κερδίσουμε και να είμαι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών", είπε σε ομιλία του μετά τις ξεκάθαρες ήττες. Και πρόσθεσε: "Είμαστε στην εκστρατεία για να κερδίσουμε, αλλά εάν δεν κερδίσουμε, σκοπεύουμε να κερδίσουμε κάθε εκλέκτορα που μπορούμε ώστε όταν θα πάμε στη Φιλαδέλφεια τον Ιούλιο, να έχουμε τις ψήφους ώστε να διαμορφώσουμε την πιο δυνατή προοδευτική ατζέντα που είχε ποτέ πολιτικό κόμμα".

Παράλληλα, εξήγησε ότι σκοπεύει να απολύσει εκατοντάδες από το προσωπικό της προεδρικής του εκστρατείας και να εστιάσει την προσοχή του στη νίκη του στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Επί της ουσίας, αυτό που επιζητά ο Μπέρνι Σάντερς είναι να μετασχηματίσει την επίσημη πολιτική πλατφόρμα του κόμματος των Δημοκρατικών αντί να διεκδικήσει την υποψηφιότητα από την προελαύνουσα Χίλαρι Κλίντον.

Τα πεδία της πολιτικής που θέλει να αναδείξει στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο αφορούν σε επιβολή φόρου για άνθρακα, σε απόρριψη των "καταστροφικών εμπορικών πολιτικών", σε στήριξη της πρότασης για ελάχιστο μισθό 15 δολαρίων την ώρα αλλά και σε καθολική ιατροφαρμακευτική περίθλαψη, διαχωρισμό των τραπεζών και σε δωρέαν Παιδεία σε κολέγια των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τα σημεία πολιτικής στα οποία διαφάνηκε ότι έχει σημαντικές διαφορές με την Χίλαρι Κλίντον στον μεταξύ τους προεκλογικό αγώνα.

Θα ζητήσει αλλαγή στη διαδικασία εκλογής αρχηγού

Από τη συνέντευξή του στους New York Times αξίζει κανείς να εστιάσει στο παράπονο που εκφράζει ο γερουσιαστής σχετικά με τις διατάξεις που σε ορισμένες πολιτείες (όπως στη Νέα Υόρκη) δεν επιτρέπεται σε ανεξάρτητους ψηφοφόρους να συμμετέχουν.

Το επιτελείο του θεωρεί ότι οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που το Δημοκρατικό κόμμα θα πρέπει να μπορεί να προσελκύει, ώστε να έχει πάντα τύχη να κερδίζει τον Λευκό Οίκο από τους Ρεπουμπλικανούς. Και εκτιμά ότι η συμμετοχή μόνο των εγγεγραμμένων δεν ωφέλησε ούτε τη δικιά του εκστρατεία, ούτε θα συμβάλλει και στην επιτυχία των επόμενων.

Φέρεται αποφασισμένος να κινήσεις τις διαδικασίες για μια εξαντλητική συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου, αναφορικά και με το ρόλο των σούπερ - εκλεκτόρων, εκείνων δηλαδή που αποδίδονται στους υποψήφιους με βάση την ψήφο του λαού ανάλογα με το ποσοστό του, αλλά που μπορούν να δώσουν στήριξη στον ένα ή τον άλλο υποψήφιο στο συνέδριο του κόμματος.

Η Χίλαρι Κλίντον είχε εξασφαλίσει εξ αρχής την στήριξη των περισσοτέρων, ωστόσο η υποστήριξη αυτή μπορεί να αλλάξει στρατόπεδο εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Τα δυο αυτά θέματα - της ανοιχτής δηλαδή διαδικασίας ψηφοφορίας και του ρόλου των σούπερ εκλεκτόρων- μπήκαν ήδη στη δημόσια σφαίρα των ομιλιών του Μπέρνι Σάντερς με αφετηρία την χθεσινή του ομιλία στην Ιντιάνα.

Πλέον, ο γερουσιαστής στρέφεται στη μάχη αυτής της πολιτείας έχοντας μπροστά του έναν τελευταίο αλλά κρίσιμο στόχο: εφόσον κερδίσει τις πολιτείες της δυτικής Βιρτζίνια, του Όρεγκον, της Μοντάνα, της Βόρειας και της Νότιας Ντακότα στα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου, να μπορέσει να βγει ενισχυμένος.

Εφόσον μάλιστα στην Καλιφόρνια κατέλθει στη μάχη έχοντας διατηρήσει ακέραιο το πολιτικό του κεφάλαιο, τότε θα μπορέσει να ενδυναμώσει περαιτέρω την σημαντικότητα του λόγου του και της ανάγκης προώθησης των πολιτικών του στο συνέδριο του Ιουλίου, λανσάροντας ακόμα και ως έμμεση απειλή το μήνυμα στους ψηφοφόρους του ότι δεν πρέπει να δώσουν εύκολα την ψήφο τους στην Χίλαρι το Νοέμβριο.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα μιλώντας στο MSNBC -πριν καν τις προκριματικές εκλογές της Τρίτης- είχε επισημάνει ότι είναι καθήκον της Χίλαρι Κλίντον να κερδίσει εκείνη τους δικούς του ψηφοφόρους με τις εξαγγελθείσες πολιτικές της και όχι ο ίδιος να τους συστήσει ή να τους υποδείξει τί πρέπει να κάνουν.

Ανακοίνωσε... αντιπρόεδρο ο "αποκλεισμένος" Κρουζ

Από τη μεριά του, ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων Τεντ Κρουζ σε μια εμφανή προσπάθεια να ανακόψει την δυναμική του Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε το πρώην διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων, Κάρλι Φιορίνα στη θέση της αντιπροέδρου του, στην περίπτωση που επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, κάτι που ωστόσο και μαθηματικά πλέον δεν μπορεί να πετύχει μέσω των προκριματικών.

Ο Τραμπ έχει συγκεντρώσει πλέον 987 από τους 1.237 εκλέκτορες που απαιτούνται για την επιλογή του στο προεδρικό χρίσμα, έναντι 562 του Κρουζ και 153 του 63χρονου κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κέισιτς.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι είναι αδύνατη πλέον η συγκέντρωση από τη μεριά των Κρουζ και Κάσιτς των εκλεκτόρων που μπορούν να τους δώσουν την πρωτιά, παραμένει όμως δυνατή η ανακοπή της επίτευξης αυτού του στόχου από τον Τραμπ, κάτι που θα επιφέρει ένα "ανταγωνιστικό συνέδριο" τον Ιούλιο.

Η Κάρλι Φιορίνα διατέλεσε πρώην συνυποψήφια του Κρουζ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, με τον γερουσιαστή του Τέξας να στρέφεται πλέον σε μια συντηρητική αντισυστημική επιλογή, συμβαδίζοντας πολιτικά με την επιμονή του επίσης αντισυστημικού Σάντερς να παραμείνει μέχρι τέλους στην προεκλογική εκστρατεία.

Η 61χρονη Φιορίνα εγκατέλειψε τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος το Φεβρουάριο, αφού κατατάχθηκε στην έβδομη θέση στους προκριματικούς που πραγματοποιήθηκαν στο Νιου Χάμσαϊρ, ενώ έδωσε τη στήριξή της στο πρόσωπο του Τεντ Κρουζ ένα μήνα μετά, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στη Χίλαρι Κλίντον.

REUTERS/Aaron P. Bernstein

"Πιστεύω ότι η Κάρλι διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα για να είναι υποψήφια αντιπρόεδρος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της ενότητας του κόμματος", δήλωσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ιντιανάπολη, πρωτεύουσα της Ιντιάνα, ο Κρουζ.

Παραδέχτηκε παράλληλα ότι είναι ασυνήθιστο να επιλέγει τη συνυποψήφιά του στον προεκλογικό αγώνα, σε τόσο πρώιμο χρονικά στάδιο, θεωρώντας ωστόσο πως "όλοι θα αναγνωρίσουν ότι η προεκλογική εκστρατεία που διανύουμε είναι ασυνήθιστη".

Πολιτικοί αναλυτές στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Τρίτης στην πολιτεία θα έχει καθοριστικό χαρακτήρα αναφορικά με την ρεαλιστική τελευταία πολιτική δυνατότητα του Κρουζ να προωθήσει τον κεντρικό στόχο της ηγεσίας του κόμματος για ανακόπή της πορεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Εφόσον ο Κρουζ κατορθώσει να κερδίσει ένα μεγάλο αριθμό των 57 εκλεκτόρων που εκλέγονται τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες να επαληθευτεί το σενάριο του "ανοιχτού συνεδρίου" με την αδυναμία του Τραμπ για εξασφάλιση της εκλογής του από την πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος.

Μετά από μια τέτοια εξέλιξη, πολλοί εκλέκτορες θα μπορούν πλέον να αλλάξουν την προτίμησή τους και να ψηφίσουν τον Κρουζ, τον Κέισιτς ή μια άλλη υποψηφιότητα που θα προκύψει στις εργασίες του συνεδρίου, μεταβιβάζοντας κατ' αυτό τον τρόπο την πολιτική βαρύτητα των εξελίξεων στη δεύτερη ψηφοφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ