FOCUS

Κάτι πολύ παράξενο έπεσε στη Γη το 2014 - Και παρέμεινε μυστικό επί χρόνια

Κάτι πολύ παράξενο έπεσε στη Γη το 2014 - Και παρέμεινε μυστικό επί χρόνια
NASA

Αν περιμένετε να διαβάσετε για εξωγήινους, δεν έχουμε τέτοιους. Όχι ακόμη τουλάχιστον. Ο τίτλος του κειμένου παραμένει ακριβής παρ' όλα αυτά, κάτι πάρα πολύ παράξενο έπεσε στη Γη το 2014, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ όχι μόνο στον πλανήτη, αλλά σε ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.

Το συγκεκριμένο αντικείμενο, ήταν ένας μικρός μετεωρίτης, διαμέτρου μόλις 45 εκατοστών. Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης στις 8 Ιανουαρίου 2014 και λίγο (πολύ λίγο) αργότερα έπεσε στη θαλάσσια περιοχή της Παπούα-Νέα Γουινέα.

Γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρει ένας μικρός μετεωρίτης; Διότι είναι το πρώτο αντικείμενο που έχει φτάσει ως εμάς και αναγνωρίζουμε ότι ξεκίνησε το ταξίδι του έξω από το πλανητικό μας σύστημα. Είναι, με λίγα λόγια, ο πρώτος Interstellar επισκέπτης μας. Και το ξέραμε πριν μας χτυπήσει, διότι η ταχύτητα με την οποία ταξίδευε, περίπου 210.000 χιλιόμετρα την ώρα, είναι αδύνατο να αναπτύχθηκε μέσα στα όρια του ηλιακού μας συστήματος και κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκε ότι προέρχεται από πολύ πιο μακριά.

Η Αμερικανική Διοίκηση του Διαστήματος (USSC) επιβεβαίωσε μόλις τώρα ότι πράγματι ήρθε ο μικρός επισκέπτης, καθώς η πληροφορία είχε κριθεί ως εμπιστευτική και στο πλαίσιο αυτό είχε απαγορευθεί κάθε επιστημονική δημοσίευση που να την αναφέρει.

Interstellar

Όπως η μελέτη δύο επιστημόνων από το Χάρβαρντ που είχαν παρατηρήσει πολύ προσεκτικά τον μετεωρίτη και είχαν καταλήξει ότι με βάση την ταχύτητα και την κατεύθυνσή του, πιθανότατα (κατά 99%) προέρχεται από «κάποιο πολύ μακρινό ηλιακό σύστημα στην καρδιά του Γαλαξία Milky Way.

Η εργασία των δύο επιστημόνων δεν εγκρίθηκε ποτέ, όχι επειδή τα στοιχεία ήταν ανακριβή, αλλά επειδή την «έκοψε» η κυβέρνηση.

Η οποία τώρα επιβεβαιώνει την ύπαρξη του αντικειμένου.

Ο υποδιευθυντής της USSC επιβεβαίωσε ότι μετά από μελέτες, τα στοιχεία που παρέθεσαν οι δύο επιστήμονες είναι ακριβή και έχουμε όντως να κάνουμε με ένα διαγαλαξιακό αντικείμενο.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ανακάλυψη του συγκεκριμένου μετεωρίτη έγινε τρία χρόνια πριν την παρατήρηση του Ουμουαμούα, του μακρόστενου αντικειμένου που κάνει βόλτες στη γειτονιά μας αλλά έχει έρθει από άλλο γαλαξία. Συνεπώς, ο μικρός ανώνυμος μετεωρίτης είναι ο πρώτος διαγαλαξιακός μας επισκέπτης και με τη βούλα.

Ένας από τους δύο συγγραφείς της έρευνας, ο Αμίρ Σιρά, θεωρητικός αστροφυσικός στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είπε στο Vice ότι σκοπεύει να δημοσιεύεσει την έρευνα, κι ας είναι παλιά, προκειμένου οι άλλες επιστήμες να αναλάβουν το πιό δύσκολο: Να βρουν, στον πάτο του Ειρηνικού Ωκεανού τα διαγαλαξιακά συντρίμια του μετεωρίτη. Ο μετεωρίτης είχε αναφλεγεί λίγο μετά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, συνεπώς δεν συγκρούστηκε με τη γη ατόφιος. Όμως, κάποια κομμάτια του ίσως είναι ακόμη εκεί.

Παρά το γεγονός ότι θα είναι λίγο χειρότερο από το να αναζητάς μια βελόνα σε ένα Έβερεστ από άχυρα, το ενδιαφέρον για την ανεύρεση των πιθανών υπολειμάτων του μετεωρίτη είναι τεράστιο και ήδη πολλοί επιστήμονες από διάφορες εδικότητες συνεργάζονται γι αυτό.

Κανείς τους δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι μπορεί να ανακαλύψουμε μελετώντας τα. Κανείς τους δεν έχει ξαναδεί, ξαναπιάσει, ξαναμελετήσει ο,τιδήποτε δεν προέρχεται από το ηλιακό μας σύστημα.

Ούτε κανένας άλλος στο ηλιακό μας σύστημα έχει δει διαγαλαξιακο αντικείμενο.

Για αυτονόητους λόγους...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ