FOCUS

Εργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα: Εφικτός στόχος, ευλογία ή παγίδα;

Εργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα: Εφικτός στόχος, ευλογία ή παγίδα;
Ξεκίνησε πιλοτικά σε ΗΠΑ και Καναδά ένα πρόγραμμα τετράωρης εβδομαδιαίας εργασίας Pixabay

Χιλιάδες εργαζόμενοι στις ΗΠΑ απολαμβάνουν την πρώτη τους Παρασκευή εκτός εργασίας, καθώς η χώρα αποφάσισε να εφαρμόσει πειραματικά το μέτρο της τετραήμερης εργασίας για τους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η συγκεκριμένη πρακτική συνιστά μια προσπάθεια που έχει λανσάρει παγκοσμίως η ΜΚΟ 4 Day Week Global σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ειδικότερα, αναμένεται να μελετηθεί ο αντίκτυπος της εφαρμογής τετραήμερης εργασίας στις εταιρείες και τις χώρες που θα εφαρμόσουν πιλοτικά το μέτρο αυτό.

Φέτος, συνολικά 38 εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου και θα διαρκέσει έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι συμμετέχοντες και παρατηρητές του προγράμματος ευελπιστούν πως το εξάμηνο αυτό πείραμα θα πετύχει, ώστε να καταστεί πραγματικότητα η τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία για περισσότερους εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εταιρείες συμμετέχουν ενεργά σε workshops με σκοπό να βρουν αποτελεσματικότερους τρόπους εργασίας και έρχονται σε επαφή με εταιρικούς ομίλους που είχαν εφαρμόσει στο παρελθόν το μέτρο της τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ ερευνητές του Κολλεγίου της Βοστώνης καλούνται να εργαστούν από κοινού με τις εταιρείες, με σκοπό να καταμετρήσουν τις αλλαγές σε επίπεδο παραγωγικότητας αλλά και ευζωίας των υπαλλήλων κατά την εξέλιξη του προγράμματος.

Οι περισσότερες εταιρείες που ακολουθούν την εν λόγω πρακτική μειώνουν τη διάρκεια της εβδομαδιαίας εργασίες σε 32 ώρες εντός τετραημέρου, αντί να διατηρούν τις 40 ώρες μέσα στο τετραήμερο. Η 4 Day Week Global αποκαλεί το μοντέλο αυτό «100-80-100»: Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους για το 80% του χρόνου τους, διατηρώντας το 100% της παραγωγικότητάς τους.

Αναπόφευκτη η τετράωρη εβδομαδιαία εργασία σύμφωνα με έρευνεες

Όπως είναι φυσικό, η πλειοψηφία των εργαζομένων επιθυμεί τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Σύμφωνα με έρευνα της Qualtrics που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο σε δείγμα 1.021 ατόμων, το 92% των ανθρώπων την υποστηρίζει και λέει ότι θα βελτίωνε την ψυχική υγεία και την παραγωγικότητά τους.

Ο Τζο Ο' Κόνορ, Διευθύνων Σύμβουλος της 4 Day Week Global, αναφέρει ότι η ζήτηση για το πρόγραμμα αυξήθηκε «εκθετικά τους τελευταίους 12 μήνες», καθώς οι επιχειρήσεις επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η εργασία μετά την αύξηση της απομακρυσμένης και υβριδικής εργασίας Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο εξάμηνο πιλοτικό πρόγραμμα κυμαίνονται από νεοσύστατες επιχειρήσεις με 25 άτομα έως μεγάλους οργανισμούς με αρκετές εκατοντάδες άτομα.

«Είναι αναπόφευκτο να δούμε μεγαλύτερες εταιρείες να το κάνουν αυτό», λέει ο Ο' Κόνορ.

«Αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους διευθύνοντες συμβούλους των μεγάλων εταιρειών, όπου υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να μην το δοκιμάσουν και να μην δουλέψει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να το κάνει πρώτος ο ανταγωνιστής σας».

Η πλειονότητα των εταιρειών που συνεργάζονται με την 4 Day Week Global ανήκουν σε παραδοσιακούς εργασιακούς κλάδους, όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά και οι επαγγελματικές υπηρεσίες.

Αλλά ο ίδιος προσθέτει ότι το φετινό πιλοτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ περιλαμβάνει μια κατασκευαστική εταιρεία, έναν όμιλο εστιατορίων, καθώς και μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Παράλληλα, λέει ότι περίπου 10.000 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο θα έχουν περάσει από μια δοκιμαστική περίοδο μειωμένης εβδομαδιαίας εργασίας με την 4 Day Week Global μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, υπολογίζει ότι περίπου το 5% των εταιρειών εγκαταλείπουν τη δοκιμαστική περίοδο, κάτι που τείνει να συμβαίνει εάν υπάρχει αλλαγή στην ηγεσία (όπως η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου) ή άλλες οργανωτικές διαταραχές (όπως μια μείωση προσωπικού) που καθιστούν δύσκολη τη συνέχεια του προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ