FOCUS

Ο Ίλον Μασκ, το Twitter και οι χειραγωγήσεις

Ο Ίλον Μασκ, το Twitter και οι χειραγωγήσεις
Ίσως η πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αυγούστου του 2018, όταν σε «τιτίβισμά» του είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να «βγάλει» την Telsa από τη Wall Street AP Photo/Susan Walsh

Στην πολυθρύλητη υπόθεση της απόκτησης του Twitter από τον Ίλον Μάσκ -ή Έλον, ανάλογα πώς προτιμάμε να γράφουμε το όνομά του- ένα από τα ενδιαφέροντα και σκοτεινά σημεία είναι ο τρόπος που ο δισεκατομμυριούχος χρησιμοποίησε το κοινωνικό δίκτυο για να μεγαλώσει την περιουσία του.

Ή, για να το θέσουμε λιγότερο ευγενικά, αν και σε ποιο βαθμό προχώρησε σε χειραγωγήσεις μετοχών -εν προκειμένω της Tesla- και κρυπτονομισμάτων, αποκομίζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και κατ’ επέκταση, αν πίσω από την επιθυμία του να αγοράσει το Twitter κρύβεται (και) ένα αντίστοιχο σχέδιο παράνομου πλουτισμού.

Προφανώς, όλα τα παραπάνω στηρίζονται σε γεγονότα και προηγούμενες, αμφιλεγόμενες πρακτικές του Ίλον Μασκ, για τις οποίες μάλιστα έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC).

Ίσως η πιο χαρακτηριστική από αυτές είναι η περίπτωση του Αυγούστου του 2018, όταν σε «τιτίβισμά» του είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να «βγάλει» την Telsa από τη Wall Street. Δήλωνε μάλιστα τότε ότι είχε εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια. Το tweet αυτό προφανώς επηρέασε την πορεία της μετοχής, όμως εν τέλει το σχέδιο δεν προχώρησε. Έτσι, η SEC άσκησε δίωξη κατά του Μασκ για χρηματιστηριακή απάτη, μια εξέλιξη που οδήγησε σε πτώση της μετοχής της εταιρείας.

Προφανώς, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, όποιος γνώριζε εκ των προτέρων την πρόθεση του Μασκ να γράψει το συγκεκριμένο tweet και παράλληλα ότι το σχέδιο δεν θα υλοποιούνταν, μπορούσε να αποκομίσει τεράστια κέρδη από την άνοδο και την πτώση της μετοχής. Και «βασικός ύποπτος» δεν ήταν άλλος από τον ίδιο τον δισεκατομμυριούχο, που είχε και τη γνώση αλλά και τις μετοχές, προκειμένου να κερδοσκοπήσει.

Τα κρυπτονομίσματα

Αντίστοιχα, εντός του 2021, τη χρονιά των κρυπτονομισμάτων, ο Ίλον Μασκ είχε δημοσιεύσει μια σειρά από tweets που αφορούσαν την αποδοχή Bitcoin από την Tesla, ως νομίσματος για πραγματοποίηση συναλλαγών. Και αντίστοιχα, δήλωνε ότι για το σκοπό αυτό η Tesla είχε προμηθευτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε Bitcoins. Μέχρι που… άλλαξε γνώμη και (προφανώς) μέσω νέων tweets ανέκρουσε πρύμναν.
Και σε αυτή την περίπτωση, η τιμή του Bitcoin αλλά και αυτή της μετοχής της Tesla μετατράπηκαν σε «τρενάκι του τρόμου» προσφέροντας την ευκαιρία αποκόμισης τεραστίων κερδών σε όσους γνώριζαν.

Αντίστοιχα, οι φωτογραφίες που ανέβασε στο twitter ο Ίλον Μασκ για τα κρυπτονομίσματα Dogecoin και Shiba Inu εκτίναξαν την αξία τους, οδηγώντας όμως στη συνέχεια και στην κάθετη πτώση τους, όταν ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος τους «γύρισε την πλάτη».

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι, αν ο ίδιος ο Μασκ δεν έβγαλε δισεκατομμύρια από τα tweets του, τουλάχιστον δημιούργησε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις ακραίας κερδοσκοπίας. Προϋποθέσεις που υπό κανονικές συνθήκες προκαλούν τουλάχιστον τον έλεγχο, αν όχι και κυρώσεις από τις αρμόδιες αρχές.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Αν ο άνθρωπος αυτός έχει πλέον στα χέρια του το μέσο, πόσο πιο εύκολο είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ακραίας χειραγώγησης, τόσο μέσω δικών του αναρτήσεων ή «προωθώντας» αναρτήσεις άλλων; Και ποιος θα είναι σε θέση να ελέγξει αν οι συγκεκριμένες αναρτήσεις τυγχάνουν προνομιακής μεταχείρισης από τον αλγόριθμο του twitter ώστε να έχουν το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο.
Το σίγουρο είναι ότι οι σχετικές ανησυχίες έχουν ήδη αρχίσει να εγείρονται μεταξύ των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Το τι θα γίνει στη συνέχεια, θα το μάθουμε -κατά πάσα πιθανότητα- μέσω tweets.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ