FOCUS

NASA: Ερευνητές θέλουν να στείλουν απεικονίσεις γυμνών ανθρώπων στο Διάστημα

NASA: Ερευνητές θέλουν να στείλουν απεικονίσεις γυμνών ανθρώπων στο Διάστημα
Το πρότζεκτ προτείνει ένα δυαδικά κωδικοποιημένο μήνυμα «που αναπτύχθηκε για μετάδοση σε εξωγήινες νοημοσύνες στον Γαλαξία μας» και θα περιλαμβάνει επιστημονικές έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης μορφής. Pixabay

Οι ερευνητές του Διαστήματος θέλουν να στείλουν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα σε εξωγήινους πολιτισμούς, το οποίο περιλαμβάνει απεικονίσεις γυμνών ανθρώπων.

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Η πρόταση, με τίτλο «Ένας φάρος στον Γαλαξία» (A Beacon Into The Galaxy - BITG), παρουσιάστηκε από 11 ερευνητές διαφόρων ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA.

Δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Arxiv, ένα αποθετήριο επιστημονικών εργασιών ανοικτής πρόσβασης.

Το πρότζεκτ προτείνει ένα δυαδικά κωδικοποιημένο μήνυμα «που αναπτύχθηκε για μετάδοση σε εξωγήινες νοημοσύνες στον Γαλαξία μας» και θα περιλαμβάνει επιστημονικές έννοιες, συμπεριλαμβανομένης της ανθρώπινης μορφής.

«Θα βασιστεί σε προηγούμενα μηνύματα που έχουν σταλεί στο διάστημα, κυρίως στο μήνυμα Arecibo, ένα διαστρικό ραδιοφωνικό μήνυμα που στάλθηκε στο σφαιρικό αστρικό σμήνος M13 το 1974», όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

Η NASA έχει στείλει στο παρελθόν μηνύματα που απεικονίζουν πτυχές της ανθρωπότητας στο διάστημα. Η αποστολή Lucy 2021 περιελάμβανε ένα ποίημα της Amanda Gorman, στίχους και αποσπάσματα από τους Beatles και ένα απολίθωμα που ανήκει στον αρχαίο ανθρώπινο πρόγονο που έδωσε το όνομά του στην αποστολή.

Τα Voyager 1 και 2 πήραν μαζί τους χρυσούς δίσκους φωνογράφου με εικόνες και ήχους που είχαν σκοπό να αντανακλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Η πρόταση της BITG σχεδιάζει να αφήσει εντελώς εκτός τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη γλώσσα, εστιάζοντας σε έννοιες που μπορεί να είναι πιο ευανάγνωστες για την εξωγήινη νοημοσύνη (ETI): Τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

«Αν και η έννοια των μαθηματικών με ανθρώπινους όρους είναι δυνητικά μη αναγνωρίσιμη για την ΕΤΙ, η δυαδική είναι πιθανότατα καθολική σε όλες τις νοημοσύνες», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ως εκ τούτου, το μήνυμα κωδικοποιήθηκε στη δυαδική γλώσσα των μηδενικών και των μονάδων, η οποία χρησιμοποιείται στα υπολογιστικά συστήματα.

Το μήνυμα περιλαμβάνει μια σφραγίδα ώρας, μια σφραγίδα τοποθεσίας, οπτικές αναπαραστάσεις της δομής της διπλής έλικας του DNA και ενός ατόμου υδρογόνου, οπτικές επεξηγήσεις της Άλγεβρας και άλλων μαθηματικών πράξεων, μια απεικόνιση του ηλιακού συστήματος, έναν χάρτη της Γης και, φυσικά, μια χαμογελαστή απεικόνιση δύο ανθρώπινων σωμάτων, ενός αρσενικού και ενός θηλυκού. Το ζευγάρι χαιρετά τον θεατή.

«Αυτές οι πληροφορίες αποτελούν μέρος της βασικής προσδοκίας κάθε μηνύματος προς ένα ΕΤΙ, καθώς επιτρέπουν την αναγνώριση της εμφάνισής μας - μια λεπτομέρεια ενός συγκεκριμένου ΕΤΙ που αναμφίβολα θα μας ενδιέφερε, και θα ήταν σχετική σε περίπτωση που καθιερωθούν περαιτέρω ανταλλαγές ή κάποια μέρα συναντηθούμε διά ζώσης», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Με άλλα λόγια, οι εξωγήινοι μπορεί να ανυπομονούν να δουν πώς μοιάζουν οι άνθρωποι, όπως εμείς θα ήμασταν περίεργοι να δούμε αν ταιριάζουμε με τους πράσινους εξωγήινους, με τα μάτια εντόμου που μάλλον προσιδιάζουν σε έργα επιστημονικής φαντασίας παρά στην πραγματικότητα.

Τα μηνύματα κλείνουν με μια πρόσκληση προς τους εξωγήινους να απαντήσουν χρησιμοποιώντας μια δική τους συσκευή ραδιοτηλεσκοπίου.

Η έκθεση προτείνει τη χρήση του FAST Observable Field, του μεγαλύτερου ραδιοτηλεσκοπίου στον κόσμο, που βρίσκεται στο Pingtang, Guizhoou της Κίνας, για την αποστολή του μηνύματος.

«Το μήνυμα είναι απλό αλλά ουσιαστικό», δήλωσαν οι ερευνητές, με απώτερο στόχο να «ξεκινήσει ένας διάλογος με την ΕΤΙ - ανεξάρτητα από το πόσο μακριά στο μέλλον μπορεί να συμβεί αυτό».

Το πρόγραμμα δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στο πλαίσιο σύμβασης με τη NASA, και του ερευνητικού προγράμματος ROSES της NASA για τους εξωπλανήτες.

Researchers want to send nude illustrations of humans into space, By Zoe Sottile, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ