FOCUS

Φουά γκρα: Η γρίπη των πτηνών «φρενάρει» την παραγωγή του πλέον αμφιλεγόμενου γαλλικού εδέσματος

Φουά γκρα: Η γρίπη των πτηνών «φρενάρει» την παραγωγή του πλέον αμφιλεγόμενου γαλλικού εδέσματος
Η παραδοσιακή παραγωγή του, που περιλαμβάνει την αναγκαστική σίτιση χηνών και παπιών, έχει εδώ και καιρό προκαλέσει την καταδίκη των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι έχουν καταφέρει να απαγορεύσουν τέτοιες μεθόδους αλλού AP Photo / Marcio Jose Sanchez

Το φουά γκρα (foie gras), το γαστρονομικό έδεσμα που είναι τόσο νόστιμο όσο και αμφιλεγόμενο, αποτελεί βασικό συστατικό των πολυτελών εστιατορίων σε ολόκληρη τη Γαλλία. Μόνο που πλέον εξαφανίζεται από τα μενού κατά τη διάρκεια μιας πρωτοφανούς κρίσης που έχει δει ορισμένους εστιάτορες να αρχίζουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μείωσης των μερίδων.

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Στο επίκεντρο του προβλήματος βρίσκεται μια νέα επιδημία της γρίπης των πτηνών που σαρώνει τη χώρα - και την Ευρώπη - εδώ και μήνες. Έχει ήδη καταστρέψει τη βιομηχανία πουλερικών της χώρας, αλλά τώρα απειλεί ένα από τα μεγαλύτερα «προπύργια» της Γαλλίας: Τα εστιατόρια της που έχουν βραβευτεί με αστέρια Μισελέν.

«Έχει περάσει ένας μήνας από τότε που αρχίσαμε να έχουμε λιγότερο φουά γκρα, και μετά απ’ αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε καθόλου», λέει ο Πασκάλ Λομπάρ, ο σεφ και ιδιοκτήτης του Le 1862, ενός εστιατορίου με ένα αστέρι Μισελέν στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Καθώς οι τακτικές παραδόσεις της πολυτελούς πατέ από συκώτι χήνας έχουν στερέψει, ο κ. Λομπάρ έχει προγραμματίσει έκτακτες συναντήσεις με τους τοπικούς παραγωγούς.

Το φουά γκρα δεν είναι άγνωστο στις κρίσεις. Η παραδοσιακή παραγωγή του, που περιλαμβάνει την αναγκαστική σίτιση χηνών και παπιών, έχει εδώ και καιρό προκαλέσει την καταδίκη των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι έχουν καταφέρει να απαγορεύσουν τέτοιες μεθόδους αλλού.

foie-gras-2.jpg
AP Photo / Bebeto Matthews

Ωστόσο, ενώ η όρεξη των Γάλλων για τη συγκεκριμένη λιχουδιά δεν έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανησυχίες για τη σκληρότητα των ζώων, μια άλλη απειλή για την ευημερία των πτηνών περιορίζει τώρα την κατανάλωση.

Λε Ζεζί: Το επίκεντρο της επιδημίας γρίπης των πτηνών

Η πόλη Λε Ζεζί, όπου βρίσκεται το εστιατόριο του κ. Λομπάρ, βρίσκεται στην καρδιά του Περιγκόρ, ενός από τα επίκεντρα της τελευταίας επιδημίας της γρίπης των πτηνών.

Η χώρα αναγκάστηκε να θανατώσει 16 εκατομμύρια πουλερικά από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η επιδημία τον Νοέμβριο του 2021 για να προσπαθήσει να ελέγξει την ασθένεια, όπως επιβεβαίωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας στο CNNi.

«Ο αριθμός αυτός είναι πρωτοφανής για τη Γαλλία, η οποία δεν είχε ποτέ εκτεθεί σε κρίση τέτοιας κλίμακας», δήλωσε η Μαρί-Πιερ Πε, διευθύντρια της Διεπαγγελματικής Επιτροπής της Γαλλίας για τους παραγωγούς φουά γκρα.

Η παραγωγή φουά γκρα στη Γαλλία αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 50% φέτος, καθώς η επιδημία πλήττει το 80% των παραγωγών φουά γκρα στη χώρα.

Βετεράνος της βιομηχανίας φουά γκρα με 35 χρόνια εμπειρίας, η κυρία Πε γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η γρίπη των πτηνών. Όπως και οι εποχικές επιδημίες στον ανθρώπινο κόσμο, η γρίπη των πτηνών πλήττει την Ευρώπη σχεδόν κάθε χρόνο, όταν τα πτηνά μεταναστεύουν από και προς την Αφρική.

Φέτος η επιδημία εμφανίστηκε την άνοιξη και έφτασε στην περιοχή Πεΐ ντε λα Λουάρ στα δυτικά και στην περιοχή Περιγκόρ στα νοτιοδυτικά - δύο κρίσιμες περιοχές παραγωγής πουλερικών στη Γαλλία.

Μόνο η Πεΐ ντε λα Λουάρ αντιπροσωπεύει το 72% των παπιών και χηνών που εκκολάπτονται στη γαλλική βιομηχανία φουά γκρα, σύμφωνα με την κυρία Πε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο φουά γκρα φέτος, ώστε να έχουν περισσότεροι την ευκαιρία να απολαύσουν αυτή τη λιχουδιά.

«Σίγουρα θα υπάρξουν μικρά μεγέθη συσκευασίας για να είναι ευκολότερο να εξυπηρετηθούν όλοι οι πελάτες», είπε στο CNNi.

Απομόνωση και εμβολιασμός

Για να γίνει η κατάσταση χειρότερη, άλλες μεγάλες χώρες παραγωγής φουά γκρα στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν επίσης παρόμοια κρίση, καθιστώντας δύσκολο να καλύψουν το έλλειμμα μέσω εισαγωγών.

Η γρίπη των πτηνών έχει ανιχνευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Οκτώβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φουά Γκρα, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδημία.

Για να τερματιστεί η επιδημία και να επανέλθει η παραγωγή σε φυσιολογικά επίπεδα το 2023, η κυρία Πε και οι συνάδελφοί της παραγωγοί φουά γκρα βασίζονται σε δύο λέξεις που η πανδημία του Covid έχει κάνει πολύ οικείες: απομόνωση και εμβολιασμός.

«Έχουμε ένα πρόγραμμα παρακολούθησης που ακολουθεί την ίδια αρχή με αυτή που γνωρίζαμε για την καταπολέμηση της Covid-19», δήλωσε η ίδια.

Στις περιοχές όπου εντοπίζεται η γρίπη των πτηνών, οι παραγωγοί απομονώνουν κατοικίδια πτηνά όπως οι πάπιες και οι χήνες για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει μόλυνση από άλλα μεταναστευτικά πτηνά.

Αυτό απαιτεί από τους παραγωγούς να μειώσουν τον αριθμό των πουλερικών στην εκμετάλλευσή τους, ώστε να έχουν αρκετό χώρο στους εσωτερικούς χώρους για να τα φιλοξενήσουν.

Δύο υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε κλινική δοκιμή, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το 2023.

Πίσω στο Λε Ζεζί στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο σεφ Λομπάρ εργάζεται πάνω σε νέα πιάτα, για να καλύψει το κενό που άφησε η έλλειψη φουά γκρα.

«Μεταξύ της γρίπης των πτηνών, του πολέμου στην Ουκρανία και όλων αυτών, θα ξεμείνουμε από πολλά προϊόντα και θα πρέπει να προσαρμοστούμε με τα προϊόντα που έχουμε», δήλωσε ο σεφ.

«Το 2022 θα είναι η χρονιά με λίγο περισσότερα πιάτα λαχανικών και λιγότερο κρέας», κατέληξε ο ίδιος.

Michelin menus in turmoil as France faces foie gras crisis, by Xu Xiaofei, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ