FOCUS

Υπάρχουν χειρότερες μητέρες: Το βιβλίο για να ξεπεράσετε ενοχές και άγχη

Υπάρχουν χειρότερες μητέρες: Το βιβλίο για να ξεπεράσετε ενοχές και άγχη
Τα δίδυμα πάντα δεν έχουν τύχη... AP/Jose Luis Magana

Εάν είστε μητέρα, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί «τι θα γινόταν αν...» και μάλιστα περισσότερες από μια φορές.

«Κι αν το παιδί μου δεν μάθει ποτέ να διαβάζει; Τι γίνεται αν στα παιδιά μου αρέσει περισσότερο ένας άλλος γονέας; Τι γίνεται αν το φαγητό τους δεν είναι βιολογικό ή διαλέξω λάθος νηπιαγωγείο»;

Το να ανησυχείς ότι θα αποτύχεις είναι φυσιολογικό όπως και τα λάθη που μπορεί να κάνεις, αλλά να ξέρεις ότι υπάρχουν μαμάδες πολύ χειρότερες από σένα, έγραψε η συγγραφέας Γκλεν Μπούζαν στο νέο της βιβλίο:«Υπάρχουν μαμάδες χειρότερες από σένα: Αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι είσαι όντως φανταστικός γονέας».

Αυτές οι μητέρες προέρχονται από το ζωικό βασίλειο και περιλαμβάνουν τα «μυρμήγκια - δράκουλες» που ρουφούν το αίμα των απογόνων τους και τα σκαθάρια - νεκροθάφτες, που γεννούν τα αυγά τους πάνω ή δίπλα σε ένα ποντίκι που αποσυντίθεται και μεγαλώνουν τα μικρά ταΐζοντάς τα από το πτώμα.

Η έμπνευση για το βιβλίο της Μπούζαν προήλθε από από το γεγονός του φόβου και τις ενοχές της αδερφής της ότι είναι κακή μαμά, αφού σύμφωνα με την ίδια η αδερφή της είναι «η καλύτερη μαμά στον κόσμο. Τα παιδιά της είναι άγγελοι και έχω εμμονή μαζί τους», είπε.

Η Μπούζαν ελπίζει ότι το βιβλίο της θα σας βοηθήσει έστω και για λίγο να απομακρύνετε τους φόβους σας που επιδεινώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τηλεόραση και τις διαφημίσεις.

Το βιβλίο είναι μικρό, καθώς για να διαβαστεί χρειάζεται περίπου 20 λεπτά.

Εδώ μπορείτε να βρείτε πραγματικά «κακές» μαμάδες που μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Η μαμά - πάντα

«Οι μαμάδες πάντα είναι τέλειες, μέχρι να κάνουν δίδυμα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χάσουν το ένα, είναι τρομερό αλλά αλήθεια».

Εάν ένα panda έχει δίδυμα, εγκαταλείπει το πιο αδύναμο από τα δύο, αφού η μαμά μπορεί να φροντίσει μόνο ένα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016.

Οι μητέρες πάντα έχουν μια ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά, καθώς τα νεογέννητα δεν μπορούν να δουν, να ακούσουν, ή να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Το να μπορεί να μεγαλώσει μια μαμά δύο νεογέννητα πάντα είναι σπάνιο. «Ανακάλυψα ότι ακόμη και σε έναν ζωολογικό κήπο με απόλυτα ιδανικά και ελεγχόμενα περιβάλλοντα, συνήθως ένα από τα δίδυμα πάντα δεν θα επιβιώσει», είπε η Μπούζαν.

Η μαμά - κοάλα

«Για το δείπνο, μια μαμά κοάλα θα ταΐσει τα παιδιά της με τα κόπρανά της. Να το θυμάστε αυτό τις φορές που αισθάνεστε άσχημα που δίνετε στο δικό σας παιδί γρήγορο φαγητό».

Η κατανάλωση κοπράνων ή κοπριάς είναι γνωστή ως κοπροφαγία, η οποία «βοηθά τα ζώα να αποκτήσουν το απαραίτητο μικροβίωμα του εντέρου για να μπορούν να χωνέψουν στη συνέχεια μια πολύπλοκη και πιο ποικίλη διατροφή», σύμφωνα με μια μελέτη του 2020.

Για τα κοάλα, αυτή η πρακτική μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν σε νέους βιότοπους με διαφορετικά είδη φυτών ευκαλύπτου, τα οποία είναι η κύρια πηγή τροφής τους.

Το βιβλίο περιλαμβάνει και άλλα ανάλογα παραδείγματα. Και διαβάζοντας για αυτές τις «φρικτές μητέρες», μπορεί να σκεφτείτε, «μα, πώς θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο;» σημειώνει η Μπουζάν.

Αλλά το «ηθικό δίδαγμα» πίσω από το «Υπάρχουν μαμάδες χειρότερες από εσένα» είναι αυτό που συνδέει ανθρώπους και ζώα στο ζήτημα της μητρότητας: Ακόμη και οι φαινομενικά αμφίβολες πρακτικές ανατροφής που ακολουθούν μητέρες ζώων είναι στρατηγικές επιβίωσης που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις ίδιες ή τους απογόνους τους να τα καταφέρουν.

Και μερικές φορές, είναι απλώς οι κοινωνίες που δεν καλλιεργούν περιβάλλοντα ιδανικά για ανατροφή παιδιών.

By Kristen Rogers, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ