FOCUS

Καινοτομία: Επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σεληνιακό χώμα για να καλλιεργήσουν φυτά

Καινοτομία: Επιστήμονες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά σεληνιακό χώμα για να καλλιεργήσουν φυτά
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρά δείγματα σκόνης που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών του Apollo μεταξύ 1969-1972 για να καλλιεργήσουν ένα είδος κάρδαμου (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Silvia Izquierdo

Ένα σημαντικό βήμα για την καλύτερη κατανόηση των συνθηκών διαβίωσης στο φεγγάρι αλλά και την αναζήτηση νέων βιώσιμων πηγών στον πλανήτη μας έκαναν οι επιστήμονες, καλλιεργώντας για πρώτη φορά φυτά σε σεληνιακό έδαφος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικρά δείγματα σκόνης που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια των αποστολών Apollo μεταξύ 1969-1972, για να καλλιεργήσουν ένα είδος κάρδαμου.

Προς μεγάλη τους έκπληξη, οι σπόροι φύτρωσαν μετά από δύο ημέρες.

«Δεν μπορώ να σας πω πόσο εκπλαγήκαμε», είπε η Άννα Λίσα Πολ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα που συνέγραψε μια εργασία για τα ευρήματα.

«Όλα τα φυτά – είτε καλλιεργήθηκαν σε σεληνιακό δείγμα είτε σε συμβατικό, φαίνονταν το ίδιο μέχρι την έκτη ημέρα περίπου».

Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, προέκυψαν διαφορές. Τα φυτά που αναπτύχθηκαν σε χώμα σελήνης άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα «άγχους», αναπτύχθηκαν πιο αργά και κατέληξαν καχεκτικά.

Παρόλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι κάνουν λόγο για καινοτομία και μάλιστα για μια με γήινες συνέπειες.

«Αυτή η έρευνα είναι κρίσιμη για τους μακροπρόθεσμους στόχους ανθρώπινης εξερεύνησης της Nasa, καθώς θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πόρους που βρίσκονται στη Σελήνη και τον Άρη για να αναπτύξουμε πηγές τροφής για μελλοντικούς αστροναύτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στο βαθύ διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της Nasa, Μπιλ Νέλσον.

«Αυτή η θεμελιώδης έρευνα για την ανάπτυξη των φυτών είναι επίσης ένα βασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Nasa εργάζεται για να ξεκλειδώσει τις γεωργικές καινοτομίες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς τα φυτά θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις αγχωτικές συνθήκες σε περιοχές με σπάνιες τροφές εδώ στη Γη».

Μια πρόκληση για τους ερευνητές είναι ότι απλά δεν υπάρχει πολύ σεληνιακό έδαφος για να πειραματιστούν. Σε μια περίοδο τριών ετών από το 1969, οι αστροναύτες της Nasa έφεραν πίσω 382 κιλά σεληνιακών πετρωμάτων, δείγματα πυρήνα, βότσαλα, άμμο και σκόνη από τη σεληνιακή επιφάνεια.

Στην ομάδα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα δόθηκε μόνο 1 γραμμάριο χώματος ανά φυτό για το πείραμα από τα δείγματα, τα οποία κρατήθηκαν κλειδωμένα εδώ και δεκαετίες.

Η NASA σχεδιάζει να προσγειώσει ανθρώπους στο φεγγάρι για πρώτη φορά από το 1972 σε μια αποστολή που έχει προγραμματιστεί για το 2025.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ