FOCUS

Πώς και πότε ο φιλέλληνας Μπάιντεν έγινε μέλος της ΑΧΕΠΑ - Ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο

Πώς και πότε ο φιλέλληνας Μπάιντεν έγινε μέλος της ΑΧΕΠΑ - Ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο
Ο πρόεδρος Μπάιντεν (στο κέντρο) στην AHEPA chapter 95 μαζί με τον Τιμολέοντα και την Ηλέκτρα Παπανικολάου Timmy Papanikolaou

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν εξελέγη Γερουσιαστής της Πολιτείας του Ντέλαγουερ σε ηλικία 31 ετών, στις 3 Ιανουαρίου 1973. Εξ αρχής έλαβε μεγάλη υποστήριξη από τους ομογενείς μας που διέμεναν στην Πολιτεία και ειδικά στο Ουίλμινγκτον , την μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη του Ντέλαγουερ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Τζο Μπάιντεν μυήθηκε και χρίστηκε ως τιμώμενο μέλος του παραρτήματος Ουίλμινγκτον της ΑΧΕΠΑ (AHEPA: American Hellenic Educational and Progressive Association), της ομογενειακής οργάνωσης που επί 100 χρόνια προάγει τα ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σε αυτό συνετέλεσε η φιλία του με τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Τιμολέοντα (Τίμμυ) Παπανικολάου, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της AHEPA 95. Ο γερουσιαστής τότε Μπάιντεν, πέραν της στενής σχέσης με τον Τίμμυ Παπανικολάου και την οικογένεια του, επισκεπτόταν ανελλιπώς τις εκδηλώσεις του εκεί Ελληνισμού που οργάνωνε η παροικία του Ουίλμινγκτον.

Και κατά μαρτυρίες, εκτός από την αδυναμία του στην ελληνική κουζίνα είχε και έφεση στους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Από τότε έως και σήμερα, η ενεργός και με ζήλο συμμετοχή του σε κάθε τι ελληνικό, ήταν και είναι ένα στοιχείο που τον διακρίνει.

Η φωτογραφία που παραθέτουμε τραβήχτηκε λίγο μετά την ορκωμοσια (inauguration) του προέδρου Μπάιντεν στον οργανισμό AHEPA chapter 95 και απεικονίζεται μαζί με τον Τιμολέοντα Παπανικολάου και τη σύζυγο του Ηλέκτρα.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης στο Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στη δυνατή σχέση που έχει με την ελληνική ομογένεια, λέγοντας ότι τον αποκαλούν… Τζο Μπαϊντενόπουλο.

«Θα ήθελα να αστειευτώ γιατί η ελληνική κοινότητα με λέει Τζο Μπαϊντενόπουλος και πρέπει να πω ότι όταν ήμουν γερουσιαστής δεν πήρα και τόσες πολλές ψήφους. Αστειεύομαι… στο Ντέλαγουερ είχα το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, από τότε υπάρχει αυτό το παρατσούκλι», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και καταχειροκροτήθηκε.

Αναφέρθηκε επίσης με τα μικρά τους ονόματα σε κάποιους από τους ομογενείς που βρίσκονταν στην αίθουσα δεξιώσεων και στα παιδιά τους, είπε πως η φιλία του με τους Ελληνες ομογενείς είναι ο λόγος που κάνει τον σταυρό του «λάθος», δείχνοντας πώς κάνει το σταυρό του όπως οι ορθόδοξοι, με αντίθετη φορά από ό,τι οι καθολικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ