FOCUS

Ανάλυση CNNi: Γιατί οι Άραβες δεν γελάνε με την γκάφα του Τζορτζ Μπους για την Ουκρανία και το Ιράκ

Ανάλυση CNNi: Γιατί οι Άραβες δεν γελάνε με την γκάφα του Τζορτζ Μπους για την Ουκρανία και το Ιράκ
Το βίντεο με την γκάφα του Μπους έκανε το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν προκάλεσε τα γέλια όλων. AP Photo / LM Otero

Όταν οι ειδικοί αποκάλεσαν την γκάφα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για την Ουκρανία και το Ιράκ «φροϋδικό ολίσθημα», αντανακλούσε ένα βαθύτερο παράπονο για τα αντιληπτά διπλά πρότυπα που έχουν δημιουργήσει τα δυτικά ΜΜΕ με αφορμή την ρωσική εισβολή.

Επιμέλεια - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

Μιλώντας από το βήμα του Πανεπιστημίου Southern Methodist στο Τέξας την Τετάρτη, ο Μπους καταφέρθηκε εναντίον της αυταρχικής διακυβέρνησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της ατιμωρησίας που επέτρεψε «την απόφαση ενός ανθρώπου να εξαπολύσει μια εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή στο Ιράκ... εννοώ, της Ουκρανίας», διόρθωσε γρήγορα τον εαυτό του καθώς το ακροατήριο ξέσπασε σε γέλια.

«Είμαι 75 ετών», πρόσθεσε, ρίχνοντας, αστειευόμενος, το φταίξιμο στην ηλικία του για το γλωσσικό του ολίσθημα.

Το βίντεο έκανε το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν προκάλεσε τα γέλια όλων. Αντιθέτως, πολλοί αστειεύτηκαν σκοτεινά, λέγοντας ότι η γκάφα αυτή ήταν ό,τι πιο κοντινό θα έβρισκαν οι Ιρακινοί στο να παραδεχτεί ο Μπους ότι ξεκίνησε την αιματηρή εισβολή στο Ιράκ το 2003 με ψεύτικο πρόσχημα.

«Χρειάστηκαν 20 χρόνια για να ομολογήσει επιτέλους ο Τζορτζ Μπους», έγραψε στο Twitter ο αρθρογράφος της Daily Beast, Γουατζαχάτ Άλι.

«Αν ήσαστε ο Τζορτζ Μπους, νομίζετε ότι θα αποφεύγατε να πείτε το παραμικρό για έναν άνθρωπο που εξαπέλυσε μια εντελώς αδικαιολόγητη και βάναυση εισβολή», δήλωσε ο πρώην Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζάστιν Άμας, ο οποίος είναι αραβοαμερικανικής καταγωγής.

Όπως και στην Ουκρανία, ο πόλεμος στο Ιράκ ξεκίνησε για λόγους που έχουν καταδικαστεί ως απατηλοί. Η κυβέρνηση Μπους, επικαλούμενη εσφαλμένες πληροφορίες, επέμεινε ότι ο τότε πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του πολέμου της Ρωσίας ήταν η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, της οποίας ηγείται ένας δημοκρατικά εκλεγμένος Εβραίος.

Όπως και στην Ουκρανία, ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε θάνατο και καταστροφή σε ολόκληρη τη χώρα.

Αλλά σε αντίθεση με την Ουκρανία, όπου η βίαιη εισβολή του Πούτιν αντιμετωπίστηκε με δυτική οργή και σκεπτικισμό για το ρωσικό αφήγημα, τα δυτικά ΜΜΕ δεν είχαν πολλούς ενδοιασμούς να αναπαράγουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ανοίγοντας το δρόμο για την εισβολή της χώρας αυτής.

Ένας βάναυσος δικτάτορας τότε - ο Σαντάμ Χουσεΐν - απομακρύνθηκε από την εξουσία στο Ιράκ σε έναν πόλεμο που οι επικριτές του είπαν ότι αφορούσε περισσότερο το πετρέλαιο παρά τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο αραβικός κόσμος εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες αυτού του αποτυχημένου πολέμου μέχρι σήμερα και τα παράπονά του γι' αυτή την κατάσταση παραμένουν απολύτως ενεργά έως τις μέρες μας.

Πολλοί στην περιοχή παρακολούθησαν με τρόμο τις σκηνές πολέμου από την Ουκρανία, ενώ παράλληλα αμφισβήτησαν ανοιχτά τον ηθικό προσανατολισμό των ΗΠΑ.

Υπήρξαν επίσης ερωτήματα σχετικά με την τεράστια διαφορά στην ηθική κατακραυγή μεταξύ των δύο πολέμων. Για να προστεθεί η προσβολή στο κακό, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ζητήσει συγγνώμη από τους Ιρακινούς και σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εισβολή, ορισμένοι - τουλάχιστον εκείνοι που βρίσκονταν στο ακροατήριο του Μπους την Τετάρτη - εξακολουθούν να γελούν γι' αυτήν.

«Ενώ (ο Μπους) μιλούσε για τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, έκανε αυτό που πρέπει να είναι ένα από τα μεγαλύτερα φροϋδικά ολισθήματα όλων των εποχών», δήλωσε ο Μεχντί Χασάν του MSNBC.

«Δεν γελάω. Και υποθέτω ότι ούτε οι οικογένειες των χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών και των εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών που πέθαναν σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Why Arabs aren't laughing at George W. Bush's gaffe on Ukraine and Iraq, By Tamara Qiblawi, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ