FOCUS

Το τέλος του «βέτο» στην ΕΕ επί εξωτερικής πολιτικής ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το τέλος του «βέτο» στην ΕΕ επί εξωτερικής πολιτικής ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην Τουρκία, λέγοντας ότι σήμερα βρίσκεται πιο μακριά από την ΕΕ απ' ότι 23 χρόνια πριν, όταν της δόθηκε η προοπτική ένταξης AP Photo/Michal Dyjuk

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις γεωπολιτικές εξελίξεις, εξ ου και θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση της ομοφωνίας στη λήψη αποφάσεων επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Στις εξωτερικές υποθέσεις, πρέπει πραγματικά να περάσουμε στην ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων εν όψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την οποία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να χορηγήσουν επίσημα καθεστώς υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Η δήλωση της Φον ντερ Λάιεν ήλθε σε απάντηση ερώτησης του Politico σχετικά με το εάν και πώς μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει η ΕΕ τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία συχνά απαιτεί ομοφωνία, προκειμένου να φιλοξενήσει πιθανά νέα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένων όχι μόνο της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, αλλά και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων -Αλβανίας, Μαυροβουνίου, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη λήψη αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμη και μόνο στην εξωτερική πολιτική, θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί.

Όσον αφορά πιθανή κατάργηση της απαίτησης ομοφωνίας σε άλλους τομείς, η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι ήταν αδύνατο να δώσει μια σύντομη απάντηση. «Θα έπρεπε να περάσουμε από κάθε φάκελο, και δεν είναι αυτή η στιγμή εδώ αυτή τη συνέντευξη», ανέφερε.

Αλλά στην περίπτωση των εξωτερικών υποθέσεων, η Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι έχει καταλήξει σε ένα σταθερό προσωπικό συμπέρασμα ότι η απαίτηση ομοφωνίας «δεν είναι βιώσιμη».

«Στις εξωτερικές υποθέσεις, είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι δεν είναι βιώσιμη [σ.σ. η απαίτηση ομοφωνίας]» επισήμανε, σημειώνοντας πως η ταχύτητα των εξελίξεων επιτάσσει να είναι εξίσου ταχεία η αντίδραση της ΕΕ, γεγονός που συχνά δεν συμβαίνει ακριβώς εξαιτίας ενστάσεων που μπορεί να προβάλει ένα και μόνο κράτος-μέλος.

«Ως εκ τούτου, είμαι πραγματικά πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε ειδική πλειοψηφία», υπογράμμισε.

Ως προς την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένει από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να υιοθετήσουν τη σύσταση της Επιτροπής σχετικά με το καθεστώς υποψηφιότητας για την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Εγκρίνοντας τη σύσταση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση της Κομισιόν ότι η Ουκρανία και η Μολδαβία θα πρέπει να εκπληρώσουν πολυάριθμους όρους πριν από την έναρξη των επίσημων ενταξιακών συνομιλιών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι η διαδικασία προσχώρησης στην ΕΕ είναι αρκετά ευέλικτη ώστε οι υποψήφιες χώρες να έχουν ουσιαστική επιρροή σχετικά με το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι προσπάθειές τους.

Σημείωσε ότι η Σλοβακία και η Τουρκία έλαβαν μια «προοπτική» ένταξης το 1999, αλλά ενώ η Σλοβακία αγωνίστηκε για γίνει μέλος, η Τουρκία βρίσκεται σήμερα πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι πριν από 23 χρόνια.

«Η Σλοβακία ήθελε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η Φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας πως υπήρχε «τεράστια ενότητα» στη χώρα για την επίτευξη του στόχου. Και έπειτα από πέντε χρόνια ήταν μέλος της Ένωσης.

«Η Τουρκία είναι σήμερα πιο μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση από ό,τι ήταν το 1999. Επομένως, αυτό είναι μια απόδειξη ότι δεν υπάρχει αυτοματισμός. Δεν υπάρχει άκαμπτο μοτίβο. Αλλά εξαρτάται από τη χώρα -υποστηρίζουμε αν χρειαστεί- αλλά εναπόκειται στη χώρα να αποδείξει ότι είναι κατάλληλη για ένταξη», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ