FOCUS

Το «διπλό» μυστήριο της σελήνης: Η NASA εντόπισε μια περιοχή πρόσκρουσης πυραύλων στο φεγγάρι

Το «διπλό» μυστήριο της σελήνης: Η NASA εντόπισε μια περιοχή πρόσκρουσης πυραύλων στο φεγγάρι
Το σημείο της συντριβής βρίσκεται κοντά στον κρατήρα Hertzsprung στη μακρινή πλευρά της Σελήνης NASA/Goddard/Arizona State University

Ένα σημείο στο φεγγάρι όπου ένα μυστηριώδες αντικείμενο –πιθανότατα ένα υπόλειμμα πυραύλου- προσέκρουσε πριν από αρκετούς μήνες, εντόπισαν παρατηρητές του Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA.

Το σημείο της συντριβής βρίσκεται κοντά στον κρατήρα Hertzsprung στη μακρινή πλευρά της Σελήνης, ακριβώς εκεί όπου οι αστρονόμοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να βρίσκεται.

Οι εικόνες πριν και μετά που συγκεντρώθηκαν από το Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) επέτρεψαν στους επιστήμονες να εντοπίσουν δύο νεοσχηματισμένους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση, η οποία συνέβη στις 4 Μαρτίου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της NASA.

Το πώς δύο κρατήρες σχηματίστηκαν από ένα φαινομενικά μεμονωμένο αντικείμενο είναι πλέον ένα ερώτημα που χρειάζεται απάντηση.

Σύγχυση όμως υπάρχει και ως προς την προέλευση του διαστημικού σκουπιδιού.

Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι πρόκειται για το επάνω μέρος ενός πυραύλου Falcon 9 που εκτόξευσε η εταιρεία SpaceX το 2015, αλλά περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι πρόκειται για υπόλειμμα της σεληνιακής αποστολής της Κίνας Chang’e 5-Ti του 2014.

Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά ότι αυτό το αντικείμενο τους ανήκει.

Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που ένα κομμάτι διαστημικού σκουπιδιού προσκρούει κατά λάθος στη σεληνιακή επιφάνεια.

Αντικείμενά μας έχουν συγκρουστεί με τη σελήνη και στο παρελθόν, ωστόσο αυτά τα περιστατικά ήταν είτε σκόπιμα είτε αποτυχημένες απόπειρες προσεληνώσεων.

Η σύγκρουση πάντως δημιούργησε δύο κρατήρες: έναν 18 μέτρων και έναν 28 μέτρων.

Ως προς την ύπαρξη των δύο αυτών κρατήρων η NASA ανέφερε το εξής:

«Ο διπλός κρατήρας ήταν απροσδόκητος και μπορεί να δείχνει ότι το σώμα του πυραύλου είχε μεγάλες μάζες σε κάθε άκρο. Συνήθως ένας διαλυμένος πύραυλος έχει μάζα συγκεντρωμένη στο άκρο του κινητήρα: ο υπόλοιπος πύραυλος αποτελείται κυρίως από μια άδεια δεξαμενή καυσίμου. Δεδομένου ότι η προέλευση του σώματος του πυραύλου παραμένει αβέβαιη, η διπλή φύση του κρατήρα μπορεί να βοηθήσει στην ένδειξη της ταυτότητάς του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ