FOCUS

«Εφ' όπλου λόγχη» το ΝΑΤΟ με 300.000 στρατιώτες σε ύψιστη ετοιμότητα

«Εφ' όπλου λόγχη» το ΝΑΤΟ με 300.000 στρατιώτες σε ύψιστη ετοιμότητα
Αναβαθμίζεται δραστικά η άμυνα στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας AP Photo/Olivier Matthys

«Καθ' οδόν» προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοινώνει πως ενώπιον της «άμεσης απειλής» της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια η Συμμαχία πρόκειται να αυξήσει σε 300.000 στρατιώτες τον αριθμό των δυνάμεών της που τελούν σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας

Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή», ενισχύοντας περαιτέρω την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ να κάνει λόγο για μία «μεταμορφωτική» σύνοδο που θα λάβει πλήθος καίριων αποφάσεων.

«Θα μετασχηματίσουμε τη δύναμη [ταχείας] αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεών μας που βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας σε αρκετά πάνω από 300.000», ανακοίνωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ αποτελείται στην παρούσα φάση από 40.000 στρατιώτες.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι το «νέο στρατιωτικό αποτύπωμα» του ΝΑΤΟ θα «αναβαθμίζει δραστικά» την άμυνα στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, σημειώνοντας πως θα ενισχυθούν οι μάχιμες μονάδες στο ανατολικό τμήμα σε επίπεδο ταξιαρχίας.

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ συνενώνει χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις, με το σχεδιασμό να προβλέπει άμεση ανάπτυξη σε περίπτωση επίθεσης. Η δύναμη είχε αυξηθεί σε μέγεθος τα τελευταία χρόνια από 13.000 σε 40.000 στρατιώτες.

Κατόπιν της εισβολής της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ορισμένες δυνάμεις τέθηκαν για πρώτη φορά σε κατάσταση «ύψιστης ετοιμότητας». Πολυεθνικές ομάδες έχουν αναπτυχθεί σήμερα σε χώρες μία «ανάσα» από τη Ρωσία, περιλαμβανομένων Λετονίας, Εσθονίας, Λιθουανίας και Πολωνίας.

Παράλληλα, υπάρχει σχεδιασμός για ανάπτυξη περισσότερων μάχιμων μονάδων στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Στη Μαδρίτη θα υιοθετηθεί το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

«Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.

Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των ΝΑΤΟϊκών Συμμάχων.

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, οι σύμμαχες χώρες αναμένεται επίσης να αλλάξουν τον επίσημο όρο με τον οποίο το ΝΑΤΟ αναφέρεται στη Ρωσία· υιοθετήθηκε το 2010 και χαρακτηρίζει τη χώρα «στρατηγικό εταίρο».

Ο εν λόγω χαρακτηρισμός δεν θα υφίσταται πλέον στη στρατηγική αντίληψη που θα συμφωνηθεί στη Μαδρίτη, επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας: «Αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ρητώς ότι η Ρωσία αποτελεί ευθεία απειλή για την ασφάλεια, τις αξίες, και τη βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη».

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Γεβς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.

Ως προς την Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα.

Δήλωσε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να περάσει από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.

Στο ζήτημα της Κίνας, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προαναγγείλει σκληρές αναφορές. Αμφότερες ΗΠΑ και Βρετανία έχουν ασκήσει πιέσεις στους κόλπους της Συμμαχίας για μία πιο δυναμική στάση ενώπιον της διογκούμενης απειλής μίας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν.

Εντούτοις, ΝΑΤΟϊκοί διπλωμάτες δήλωσαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο πρακτορείο Reuters ότι η Γαλλία και το Βερολίνο τάσσονται υπέρ πιο συγκρατημένης προσέγγισης έναντι του Πεκίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ