FOCUS

Ο ήχος των σπαθιών ξανά στο Ζάππειο Μέγαρο

Ο ήχος των σπαθιών ξανά στο Ζάππειο Μέγαρο
Η διεξαγωγή του αθλήματος της ξιφασκίας αναβίωσε στο Περιστύλιο του Ζαππείου

Της Μαριάνθης Δ. Καφετζή

126 χρόνια μετά τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, ο ήχος των σπαθιών ακούστηκε και πάλι στον ίδιο χώρο. Αναβίωσε η διεξαγωγή του αθλήματος της ξιφασκίας στο Περιστύλιο του Ζαππείου.

Οι αγώνες δόθηκαν στο πλαίσιο της διεξαγωγής του θεσμού των Ολύμπιων 2022», που οραματίστηκε ο εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας προκειμένου να συμβάλλει καταλυτικά στην πολιτιστική και οικονομική άνθηση του τόπου μέσα από σημαντικές εκδηλώσεις κύρους και ακτινοβολίας. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και την Ελληνική Ομοσπονδία Ξιφασκίας.

Το παρών στο κατάμεστο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου που φιλοξένησε το αγωνιστικό πρόγραμμα έδωσαν μεταξύ άλλων ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ελληνικής Κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ξιφασκίας κ. Μανώλης Κατσιαδάκης, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, το μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) Zhang Hong, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων κ.κ. Νικόλαος Αβραμίδης και Χρήστος Τεντόμας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, του αθλητισμού, του πολιτισμού και εκατοντάδες θεατές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.&Κ.– Ζάππειο Μέγαρο κα Χρυσάνθη Βαγενά, «ο χώρος που βρισκόμαστε, αποτέλεσε εξαρχής έναν από τους πιο φιλόξενους, αν όχι το πιο φιλόξενο χώρο υποδοχής σημαντικών γεγονότων, σπουδαίων στιγμών της ιστορίας του τόπου αλλά και της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και αθλητικής σκηνής». Καθώς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και εννέα φορές πρωταθλητής Ελλάδος στο ξίφος μονομαχίας κ. Ιωάννης Λιγνός, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η ξιφασκία είναι ένα άθλημα ισορροπίας και αρμονίας».

Ο δημοσιογράφος και ιστορικός κ. Ελευθέριος Σκιαδάς που έχει μελετήσει ενδελεχώς την πορεία του Ζαππείου μέσα στον χρόνο, επεσήμανε ότι «εδώ είναι ένας «ολυμπιακός ναός», όπως αποκάλεσε το μέγαρο ο συγγραφέας Γιάννης Βλαχογιάννης. Τέλος ο καθηγητής ξιφασκίας του ΕΚΠΑ κ. Χαρίλαος Τσολάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία του αγωνίσματος και των εξαρτημάτων του.

Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου κα Μαριάνθη Καφετζή, η οποία σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουν ότι το Ζάππειο Μέγαρο χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, λίγοι όμως γνωρίζουν ότι σκοπός ήταν να στεγάσει την πρώτη ιδέα αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, τους Ζάππειους Ολυμπιακούς Αγώνες ή «Ολύμπια», που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά το 1859. Καθώς όμως ήταν ένας πρακτικός άνθρωπος σκέφτηκε ότι οι αγώνες αυτοί θα ήταν και μια μεγάλη ευκαιρία για την παράλληλη προώθηση της ελληνικής γεωργίας με πρωτοποριακές μεθόδους και της πρώιμης βιομηχανίας».

Μετά το πέρας των ομιλιών διεξήχθη το αγωνιστικό μέρος όπου στο ξίφος μονομαχίας γυναικών αναδείχθηκε νικήτρια η Νικολέτα Χατζησαράντου από τον Α.Ο. Αρίστων Παιανίας, ενώ στο ξίφος μονομαχίας ανδρών ο Στυλιανός–Ραφαήλ Φουστανάκης από την Αθλητική Λέσχη Μεσσάρας. Τιμώντας την παρακαταθήκη του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα, οι άριστοι κάθε κατηγορίες έλαβαν από ένα χρυσό στεφάνι ελαίας, καθώς επίσης και το προβλεπόμενο μετάλλιο.

* Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή είναι αντιπρόεδρος Ε.Ο. και Κ.- Ζάππειο Μέγαρο, Οικονομολόγος, ΜΒΑ και Πολιτευτής ΝΔ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ