FOCUS

Σαν σήμερα: Η 13η Ιουλίου στην Ιστορία - Ένας γάμος που άλλαξε την ιστορία της χώρας

Σαν σήμερα: Η 13η Ιουλίου στην Ιστορία - Ένας γάμος που άλλαξε την ιστορία της χώρας

Η 13η Ιουλίου είναι η 194η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο  και 195η σε δίσεκτα έτη. Είναι επίσης η ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύτηκε τη Δήμητρα Λιάνη

Στις 13 Ιουλίου του έτους 100 π.Χ. γεννήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρ, που σε μια εξαιρετική συγκυρία ο μήνας της γέννησής του πήρε πολλά χρόνια αργότερα το όνομά του, «et tu mense Iulio?», όπως θα έλεγε και ο ίδιος.

Το 1944 ήρθε στον κόσμο ο Έρνο Ρούμπικ, Ούγγρος εφευρέτης, που όλοι τον ξέρετε από τον ομώνυμο κύβο του, που δεν καταφέρατε ποτέ να φτιάξετε. Το 1950, γεννήθηκε ο Τζουρελάνγκ Ζεντκάια, πρόεδρος των νήσων Μάρσαλ, που ναι, είναι αυτόνομο κράτος και έχει πρόεδρο, γι αυτό και τον αναφέραμε.

Η 13η Ιουλίου είναι επίσης μια μέρα κατά την οποία συνέβησαν διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως η δολοφονία του Γάλλου επαναστάτη Ζσν Πολ Μαρά, είναι αυτός που έγινε πίνακας και μετά πολύ δημοφιλές meme, όπως πεθαίνει στη μπανιέρα του. Είναι και η ημέρα που εορτάζεται από την εκκλησία η Μάρτυρας Γολινδούχ η Περσίδα, δεν ξέρω κανέναν άνθρωπο που να έχει ονομαστεί Γολινδούχ.

Και βέβαια έγινε το Live Aid, η σπουδαιότερη από τις σπουδαιότερες συναυλίες σύμφωνα με κάποιους, η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών σύμφωνα με κάποιους άλλους.

Για μας εδώ, στη γωνίτσα μας στα Βαλκάνια, είναι η μέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύτηκε τη Δήμητρα Λιάνη και επισημοποίησε μια σχέση που ήταν γνωστή από καιρό και έγινε για πρώτη φορά δημόσια με εκείνο το νεύμα στο αεροπλάνο, κατά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ.

Για έναν έρωτα και ένα κωλόσπιτο

Ο Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύτηκε σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, στο ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία, μετά από ένα θυελλώδες ειδύλλιο που αν μη τι άλλο έγινε πρωτοσέλιδο και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο 70χρονος τότε ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, ο μέχρι 11 ημέρες νωρίτερα πρωθυπουργός της χώρας, έκανε πράξη αυτό που όλοι περίμεναν μόλις έβγαινε το διαζύγιο του από τη Μαργαρίτα Τσαντ, ένα διαζύγιο που έστρεψε εναντίον του όχι μόνο την ίδια την πρώην σύζυγό του, αλλά σχεδόν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβανομένου.

Μέχρι το τέλος, ο Ανδρέας Παπανδρέου υπερασπίστηκε την επιλογή του, λέγοντας την περίφημη φράση «μην χτυπάτε τη Δήμητρα, χτυπήστε εμένα»

Είχαν γνωριστεί όταν η Δήμητρα Λιάνη ήταν αεροσυνοδός στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος το 1982, όπου και διορίστηκε μετά από εισήγηση του Γιώργου Λιάνη, στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Η σχέση ξεκίνησε το 1986 και δυο χρόνια αργότερα, το 1988, το ιστορικό νεύμα στο αεροπλάνο την έκανε ημι-επίσημη.

Ήταν αρκετοί εκείνοι που πίστεψαν -και συνεχίζουν να πιστεύουν- ότι ο Ανδρέας αποποινικοποίησε τη μοιχεία προκειμένου να μπορεί να έχει την παράνομη σχέση με την Λιάνη, κάτι που ίσως δεν ισχύει. Ο Παπανδρέου δεν ήταν διάσημος για την πίστη του στους συζυγικούς όρκους και δεν ήταν αρκετά δέσμιος της κοινής γνώμης για να τον νοιάζει «τι θα πει ο κόσμος».

Το 1993 ο Παπανδρέου κέρδισε για τρίτη φορά τις εκλογές. Η σύζυγός του ανέλαβε το γραφείο του, αλλά η υγεία του είναι ήδη σε πολύ κακή κατάσταση. Η περίοδος αυτή ήταν στην πραγματικότητα η προετοιμασία της διάδοχης κατάστασης, η οποία αποδείχθηκε ότι αφορούσε πολύ περισσότερα από την απλή εξεύρεση νέου Προέδρου.

Όσο στο ΠΑΣΟΚ μαινόταν η μάχη των διαδόχων και των φραξιών, ο Ανδρέας βρισκόταν στο προσκήνιο με πολύ αρνητικό τρόπο, οι δικοί του έχαναν έδαφος πνιγμένοι στα σκάνδαλα, ο ίδιος ήταν απομονωμένος πλέον από τα δρώμενα.

Η Λιάνη μπαίνει ξανά στο στόχαστρο, ειδικά μερίδας του Τύπου (ο λεγόμενος μέχρι σήμερα «αυριανισμός») που την κατηγορεί για εκμετάλλευση του γηραιού και ταλαιπωρημένου πλέον Ανδρέα, γίνεται λόγος για περίγυρο αποτελούμενο από αστρολόγους και καφετζούδες, και βέβαια χτίζεται και η περίφημη ροζ (σομόν στην πραγματικότητα) βίλα της Εκάλης, για την οποία αργότερα ο αείμνηστος Μένιος Κουτσόγιωργας είπε την περίφημη φράση «πώς κάνετε έτσι για ένα κωλόσπιτο;».

Ο Ανδρέας πέθανε τον Ιούνιο του 1996. Τον «χαντάκωσε» ο τρίτος γάμος του; Σε ένα βαθμό μάλλον ναι, αν και ο ίδιος είχε προλάβει να χτίσει ένα οικοδόμημα υστεροφημίας ακλόνητο από οποιοδήποτε σκάνδαλο. Δεν έμεινε στην ιστορία για το γάμο του με την Λιάνη, αλλά ως ένας αναμορφωτής της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε εξίσου ανθεκτικό ως brand, αν και με το θάνατο του Ανδρέα ουσιαστικά πέθανε ως αυτό που ήταν και αναγεννήθηκε ως κάτι εντελώς διαφορετικό και πολύ μακρινό προς το όραμα του ιδρυτή του.

Η 13η Ιουλίου στην ιστορία

1936, Βιέννη. Στο πάρκο Πράτερ, ο γιγαντιαίος τροχός, ο πρώτος στο μέγεθός του στην Ευρώπη.

AP Photo

1941, Μόσχα. Ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας αλληλοβοηθείας ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Βρετανία.

1956, Νέα Υόρκη. Ο συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ και η ηθοποιός Μέρλιν Μονρόε φιλιούνται στο λόμπι του αεροδρομίου της Νέας Υόρκης, όπου βρίσκονται προκειμένου να πετάξουν για το Λονδίνο. Εκεί, η ηθοποιός θα αρχίσει τα γυρίσματα της νέας της ταινίας.

AP Photo

1960, Κονγκό. Το Εθνικό Κίνημα του Κονγκό, με αρχηγό τον Πατρίς Λουμούμπα, κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο η κυβέρνησή του ανατράπηκε από τον συνταγματάρχη Ζοζέφ Μπομπούτου, που ήταν αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Ο Λουμούμπα δολοφονήθηκε την επόμενη χρονιά μέσα σε φυλακή, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή. Ακολούθησαν χρόνια χάους, αιματοχυσίας και κατακερματισμού στη χώρα.

AP Photo

1973, Ρώμη. Στη φωτογραφία, ο Τζον Πολ Γκέτι ο 3ος, στη θάλασσα κοντά στη Ρώμη, τον Ιούνιο του 1973. Η αστυνομία ανακοίνωσε στις 13 Ιουλίου ότι ο 16χρονος εγγονός του Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου Τζον Πολ Γκέτι έχει πέσει θύμα απαγωγής.

AP Photo

1977, Νέα Υόρκη. Μια καθολική βλάβη στην ηλεκτροδότηση, έχει σκοτεινιάσει εντελώς την πόλη της Νέας Υόρκης. Μόνο ένα κτίριο έχει φως, προφανώς από γεννήτρια.

AP Photo

1985, Λονδίνο. Ο Ντέιβιντ Μπάουι, στο Live Aid, στο Λονδίνο. Η συναυλία έγινε προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα και να αγοραστούν τρόφιμα για τους λιμοκτονούντες πληθυσμούς της Αφρικής. Την ίδια στιγμή, γινόταν μεγάλη αντίστοιχη συναυλία στη Φιλαδέλφεια.

AP Photo

1985, Φιλαδέλφεια. Η Τίνα Τέρνερ και ο Μικ Τζάγκερ κατά τη διάρκεια της συναυλίας Live Aid, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

AP Photo

1989, Αθήνα. Ο πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου παντρεύεται σε τρίτο γάμο την αεροσυνοδό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, Δήμητρα Λιάνη, στο ναό της Ελευθερώτριας στην Πολιτεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ