FOCUS

Συμπεράσματα – έκπληξη για όσους καταναλώνουν αλκοόλ πριν από τα 40

Συμπεράσματα – έκπληξη για όσους καταναλώνουν αλκοόλ πριν από τα 40
Τι έδειξε παγκόσμια μελέτη Pixabay (φωτογραφία αρχείου)

Ακόμη και η παραμικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να είναι επιβλαβής για τους νεότερους από 40 ετών, κυρίως εξαιτίας της σχέσης που έχει η κατανάλωσή του με αυτοκινητιστικά ατυχήματα, τραυματισμούς και αυτοκτονίες, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη.

Αν είστε 40 ετών ή μεγαλύτεροι, ωστόσο, και χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας, η νέα έρευνα έδειξε πως μικρές ποσότητες αλκοόλ ίσως μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικών και διαβήτη.

«Αυτές οι ασθένειες συμβαίνει να είναι οι μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως», αναφέρει η βασική συντάκτρια της μελέτης Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

«Από την άποψη πρόληψης αυτών των ασθενειών, μια μικρή ποσότητα είναι στην πραγματικότητα καλύτερη για εμάς από το να μην πίνουμε καθόλου. Για όλες τις υπόλοιπες αιτίες, είναι επιβλαβές οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη μελέτη, οι νέοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Οι ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς υποκείμενες παθήσεις (διαβήτης, καρδιαγγειακά κτλ.) μπορεί να επωφεληθούν από την περιορισμένη κατανάλωσή του.

Μιλώντας για μικρή κατανάλωση, όμως, εννοούμε ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Lancet και αποτελούν τα πρώτα που αναφέρουν τον κίνδυνο αλκοόλ ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος, δίνοντας, έτσι, περισσότερα στοιχεία σε σχέση με την κατανάλωσή του από ό,τι ήταν διαθέσιμο μέχρι στιγμής.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι συστάσεις κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία και την τοποθεσία, με τις πιο αυστηρές οδηγίες να δίνονται για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ.

Η ανάλυση υπολόγισε ότι 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατανάλωσαν επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020. Πάνω από το 59% των ανθρώπων που έπιναν μη ασφαλείς ποσότητες αλκοόλ ήταν μεταξύ 15 και 39 ετών. Πάνω από τα δύο τρίτα ήταν άνδρες.

«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν από μικρές ποσότητες», λέει η καθηγήτρια.

Αν και μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νεαροί ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία του»

Σύμφωνα με την ανάλυση καταναλωτικών συνηθειών σε 204 χώρες, υπολογίζεται πως μέσα στο 2020 έχουν καταναλώσει επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ συνολικά 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ