FOCUS

Σαν σήμερα: Η 24η Ιουλίου στην Ιστορία - «Boys, pray for me»

Σαν σήμερα: Η 24η Ιουλίου στην Ιστορία - «Boys, pray for me»
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη

Η 24η Ιουλίου είναι η 205η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 206η σε δίσεκτα έτη. Είναι και η ημέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε Πρωθυπουργός της χώρας, μετά από επτά χρόνια «γύψου». 

Στις 24 Ιουλίου 1783 γενήθηκε ο Σιμόν Μπολίβαρ, Βενεζουελανός ηγέτης και οραματιστής των Ηνωμένων Πολιτειών της Νότιας Αμερικής. Είναι ο άνθρωπος τον οποίο οι νοτιοαμερικάνοι θεωρούν απελευθερωτή τους από τους Ισπανούς.

Το 1969 ήρθε στον κόσμο η Τζένιφερ Λόπεζ, η γνωστή και ως κυρία Μπεν Άφλεκ πλέον.

Το 1923, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες που πολέμησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο υπογράφουν στην Ελβετία τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας.

Και το 1974, Χιλιάδες λαού υποδέχονται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού στις 2 π.μ. τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που φτάνει από το Παρίσι, με αεροπλάνο του προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

Ο Καραμανλής είχε ειδοποιηθεί το βράδυ της προηγούμενης ημέρας και είχε πει το «ναι» στην έκκληση του πολιτικού και στρατιωτικού κόσμου να επιστρέψει για να σώσει τη χώρα.

Βγαίνοντας από το σπίτι του στην οδό Μονμορανσί, ο Καραμανλής απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους, που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο και τους θύμισε τα λόγια του Τρούμαν, όταν είχε αναλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ: «Boys, pray for me» (αγόρια, προσευχηθείτε για μένα).

Ο Καραμανλής πέταξε στην Αθήνα μαζί με τον Τάκη Λαμπρία, ο οποίος φοβόταν μην δολοφονηθεί ο Καραμανλής «εν θριάμβω», όπως είχε πει αργότερα, καθώς δεν μπορούσε να τεθεί θέμα μέτρων ασφαλείας. Χιλιάδες κόσμου είχαν σχηματίσει μία αλυσίδα από το αεροδρόμιο του Ελληνικού μέχρι την πλατεία Συντάγματος.

Στις 04:00 τα ξημερώματα ο Καραμανλής ορκίστηκε πρωθυπουργός ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Σεραφείμ, και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Φαίδωνα Γκιζίκη. Το μεσημέρι έγινε η ορκωμοσία του πρώτου κλιμακίου της κυβέρνησης, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου έκλεισαν μέχρι τις 26 Ιουλίου.

Η 24η Ιουλίου στην Ιστορία

1923. Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

1945, Ιαπωνία. Αμερικανικά βομβαρδιστικά χτυπούν ιαπωνικά πλοία στη νήσο Χονσού.

1952, Ελσίνκι. Ο Τσέχος Εμίλ Ζάτοπεκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κερδίζει σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 10.000 μέτρα, στο Μαραθώνιο και τώρα στα 5.000 μέτρα. Η σύζυγός του Ντέινα, πήρε χρυσό μετάλλιο στο ακόντιο.

1958, Λονδίνο. Η Βίβιαν Λι και ο Λόρενς Ολιβιέ σε φιλανθρωπική παράσταση στο θέατρο Παλάντιουμ του Λονδίνου.

1958. Οι ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Ερέτριας στην Εύβοια.

1965, Θεσσαλονίκη. Διαδηλωτές κρατούν το πορτραίτο του Σωτήρη Πέτρουλα, ο οποίος δολοφονήθηκε από την αστυνομία στις 21 Ιουλίου.

1969. Η περισυλλογή του πληρώματος του Apollo 11.

1974. Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στις 2 π.μ., φτάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, από το Παρίσι. Στις 4:15 π.μ. ορκίζεται πρωθυπουργός, μπροστά στο στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη.

2005. Ο Λανς Άρμστρονγκ, από το Τέξας, κάνει το γύρο του θριάμβου, αφού μόλις έχει κερδίσει τον έβδομο κατά σειρά Γύρο της Γαλλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ