FOCUS

Σαν σήμερα: Η 25η Ιουλίου στην Ιστορία - Που βρίσκεται σήμερα το πρώτο μωρό «του σωλήνα»;

Σαν σήμερα: Η 25η Ιουλίου στην Ιστορία - Που βρίσκεται σήμερα το πρώτο μωρό «του σωλήνα»;

Η 25η Ιουλίου είναι η 206η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 207η σε δίσεκτα έτη. Είναι επίσης η ημέρα που γεννήθηκε η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο μωρό «του σωλήνα».

Στις 25 Ιουλίου γεννήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξής άνθρωποι: Το 1016 ο Καζιμίρ Α΄ ο Αποκαταστάτης, δούκας της Πολωνίας, το 1109 ο Αλφόνσος Α΄, βασιλιάς της Πορτογαλίας, το 1261 ο Αρθούρος Β΄, δούκας της Βρετάνης, το 1394 ο Ιάκωβος Α΄, βασιλιάς της Σκωτίας, το 1404 ο Φίλιππος του Σαιν-Πολ, δούκας της Βραβάντης, το 1486 ο Αλβέρτος Ζ΄, δούκας του Μεκλεμβούργου, το 1642 ο Λουδοβίκος Α΄, πρίγκιπας του Μονακό, το 1727 ο Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων, ινφάντης της Ισπανίας.

Μα, ποιοι είναι όλοι αυτοί με τα γράμματα αντί για επίθετα, θα αναρωτιέστε. Είναι αυτοί που κάποτε καθόριζαν τις τύχες του κόσμου, είναι η απάντηση, ευτυχώς όχι πιά, είναι η ανάλυση.

Τους προσπερνάμε πάρα πολύ γρήγορα και πάμε στην ουσία της ημέρας.

Το 306, ο Κωνσταντίνος Α΄ (γνωστότερος ως Μέγας) ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από τον στρατό του.

Το 1603 ο Ιάκωβος ΣΤ΄ της Σκωτίας αλλάζει γράμμα και στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας ως Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας, φέρνοντας το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας σε ένωση.

Το 1893 εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου, ενώ το 1983 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει στην πλαζ του ΕΟΤ στη Βουλιαγμένη την περίφημη συναυλία η οποία έμεινε γνωστή ως το «Πάρτι στη Βουλιαγμένη».

Το 1978, όμως, έγινε κάτι από αυτά που πράγματι αλλάζουν τον κόσμο: Γεννήθηκε η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο παιδί που η σύλληψή του έγινε in vitro.

Οκτώ εκατομμύρια μωρά μετά...

Οι γονείς της Λουίζ ήταν το πρώτο ζευγάρι που έκανε επιτυχώς τεχνητή γονιμοποίηση και η κόρη τους γεννήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο του Όλντχαν, στο Λάνκασάιρ της Βρετανίας στις 25 ιουλίου 1978.

Η ίδια η Λουίζ είναι σήμερα μητέρα δύο παιδιών και έχει πει: «Η μητέρα μου κρατούσε κάθε τι σχετικό με τη γέννησή μου, από τις κάρτες με τα ραντεβού πριν τη σύλληψη ως την αληλογραφία της με δημοσιογράφους και ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μετά τη γέννησή μου. Θεωρώ πολύ σημαντικό να μάθει ο κόσμος πώς ξεκίνησε όλο αυτό από τη σκοπιά των γονέων μου».

Η Λουίζ έγραψε γι αυτόν το λόγο ένα βιβλίο, το Louise Brown: My Life As the World's First Test-Tube Baby, στο οποίο δίνει τη δική της πλευρά και παραθέτει όλην την ιστορία που οδήγησε στη δική της γέννηση αλλά αποτέλεσε και την αρχή μιας ολοκαίνουργιας διαδικασίας για την ανθρωπότητα.

Η Μπράουν, 43 ετών σήμερα και μητέρα δύο παιδιών ζύγιζε 2,608 κιλά όταν ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή από τον Τζον Γουέμπστερ.

Οι γονείς της, η Λέσλι και ο Τζον Μπράουν προσπαθούσαν για εννέα χρόνια να συλλάβουν παιδί, αλλά δεν τα κατάφερναν, λόγω επιπλοκών από φραγή στις σάλπιγγες της Λέσλι.

Στις 17 Νοεμβρίου 1977 η Λέσλι συμφώνησε να υποβληθεί σε μια διαδικασία που στο μέλλον θα γινόταν γνωστή ως τεχνητή γονιμοποίηση (IVF), την οποία είχαν αναπτύξει ο Πάτρικ Στέπτοου, ο Ρόμπερτ Έντουαρντς και η Ζαν Μαριάν Παρντί. Η Παρτνί ήταν η πρώτη που είδε τα κύτταρα του εμβρύου να διαχωρίζονται. Ο Έντουαρντς, ο μόνος από τους τρεις που ζει ακόμη, κέρδισε βραβείο Νόμπελ ιατρικής για τη δουλειά του πάνω στην τεχνητή γονιμοποίηση.

Η Μπράουν παντρεύτηκε το 2004 και γέννησε το πρώτο της παιδί το 2006. Το παιδί είχε συληφθεί με τον φυσικό τρόπο. Η μικρότερη αδελφή της Λουίζ, Νάταλι, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα και ήταν ήδη το 40ο παιδί στον πλανήτη που συνελήφθη με τεχνητό τρόπο.

Η τεχνητή γονιμοποίηση έχει φέρει στον κόσμο περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά από τη γέννηση της Λουίζ και μετά και είναι πλέον ένας αρκετά διαδεδομένος τρόπος σύλληψης. Υπάρχουν περιορισμοί, κόστος και κάποιες φορές συνέπειες. Δεν είναι όμως πλέον το άπιαστο όνειρο που ήταν κάποτε και η Λουίζ άνοιξε ένα δρόμο που πραγματικά άλλαξε τον κόσμο.

Οι γιατροί είχαν αποκρύψει από τους γονείς της ότι πριν από τους ίδιους η μέθοδος δεν είχε πετύχει ποτέ, φοβούμενοι ότι θα έκαναν πίσω. Αυτό δημιοούργησε ηθικά ζητήματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς υπήρχαν, όπως και οι ανάλογες αντιδράσεις. Αυτό που σήμερα είναι σχεδόν καθημερινότητα, κάποτε φαινόταν σαν φουτουριστική και πολύ αμφιλεγόμενη μέθοδος.

Θα έκαναν πίσω; Κανείς δεν ξέρει. Η επιστήμη έτσι προχωράει, εξάλλου.

Trial and error.

Μέχρι να πετύχει. Μετά το συνηθίζουμε.

Η 25η Ιουλίου στην Ιστορία

1941, Βρετανία. Όσο η χώρα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας εισβολής των Γερμανών, η ζωή συνεχίζεται και οι Βρετανοί καταφεύγουν στις παραλίες επωφελούμενοι από τον καλό καιρό.

1956. Το ιταλικό επιβατηγο πλοίο Andrea Doria λίγα λεπτά πριν βυθιστεί 80 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών των ΗΠΑ. Το πλοίο, εμβολίστηκε από ένα σουηδικό επιβατηγό λίγες ώρες νωρίτερα.

1960, Μασαχουσέτη. Ο γερουσιαστής Τζον Φ. Κένεντι με τη σύζυγό του Τζάκι και την κόρη τους Καρολάιν, στο σπίτι τους στο Hyannis Port.

1967, Κωνσταντινούπολη. Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

1969, Μασαχουσέτη. Ο γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι αποχωρεί από το δικαστήριο, όπου δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες ότι εγκατέλειψε τη βοηθό του, Mary Jo Kopechne, μετά από τροχαίο στο οποίο εκείνη σκοτώθηκε. Του επιβλήθηκε ποινή δύο μηνών με αναστολή.

1978, Μάντσεστερ. Η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο μωρό «του σωλήνα», λίγο μετά τη γέννησή της. Ο Ρόμπερτ Έντουαρντς, γιατρός από το Κέμπριζ, ο οποίος συνέβαλε στη σύλληψή της με τις πρωτοπόρες έρευνές του, κέρδισε το 2010 το Νόμπελ Ιατρικής.

1983, Χαβάη. Το ηφαίστειο Kilauea δίνει μια εντυπωσιακή έκρηξη κατά τη διάρκεια της οποίας η λάβα εκτοξεύτηκε σε ύψος 300 μέτρων.

1984, Ιταλία. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα προπονείται, με τη νέα ομάδα του, τη Νάπολη, στο ορεινό θέρετρο της βόρειας Ιταλίας Castel del Piano.

1992, Βαρκελόνη. Η πολύ εντυπωσιακή τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων.

1994, Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλιντον κοιτάει το βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν να σφίγγουν τα χέρια, πριν ξεκινήσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

2000, Παρίσι. Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, ένα Concorde της Air France, που εκτελούσε το δρομολόγιο προς τη Νέα Υόρκη, συντρίβεται. Όλοι οι 109 επιβαίνοντες σκοτώνονται, όπως και 4 άνθρωποι στο έδαφος. Είναι η πρώτη φορά που Concorde πέφτει και ουσιαστικά το δυστύχημα αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τα υπερηχητικά αεροσκάφη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ