FOCUS

«Πιο δύσκολες οι φωτιές στην Ελλάδα…»: Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μιλούν στο CNN Greece

«Πιο δύσκολες οι φωτιές στην Ελλάδα…»: Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες μιλούν στο CNN Greece
Συνολικά 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες στελεχώνουν την ομάδα που έχει εγκατασταθεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Το CNN Greece συνάντησε τους Ρουμάνους πυροσβέστες στο κτήριο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά, όπου έχουν εγκατασταθεί, το πρωί της Τρίτης, πριν από την καταστροφική πυρκαγιά που σάρωσε την Πεντέλη, αφήνοντας πίσω της στάχτες και αποκαΐδια. Μας είχαν ενημερώσει από την προηγούμενη μέρα ότι βρίσκονταν σε ετοιμότητα -όπως κάθε μέρα- καθώς ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Αποδείχτηκαν «προφητικοί» καθώς το απόγευμα της ίδιας μέρας, έδωσαν «μάχη» στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών, για την κατάσβεση των μετώπων στην περιοχή της Πεντέλης.

Πολλοί εξ αυτών διαθέτουν ήδη εμπειρία στη χώρα μας, καθώς πέρυσι συνέδραμαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, κάνοντας υπηρεσία σε διάφορα μέτωπα κυρίως στην Εύβοια, αλλά και στα Βίλια Αττικής και εντυπωσιάζοντας με την οργάνωση και τις ικανότητές τους. Όπως λένε, οι φωτιές στην Ελλάδα είναι πιο δύσκολες από ότι στη Ρουμανία.

Συνολικά 28 Ρουμάνοι πυροσβέστες στελεχώνουν την ομάδα που έχει εγκατασταθεί στην Πυροσβεστική Ακαδημία, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος υπό την ομπρέλα της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO). Πρόκειται για την δεύτερη ομάδα Ρουμάνων που καταφτάνει στην Αττική για φέτος, η οποία θα αντικατασταθεί στα τέλη Ιουλίου από την γαλλική ομάδα.

«Ο κύριος σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσουμε τις ελληνικές Αρχές στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, να συντομεύσουμε τον χρόνο απόκρισης στην αντιμετώπιση αυτών των πυρκαγιών. Και επίσης να προετοιμαστούμε καλύτερα μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, για να υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών», εξηγεί στο CNN Greece ο αρχηγός της ρουμανικής αποστολής, αντιπύραρχος Valeriu David.

valeriu-david.jpg
Ο αρχηγός της ρουμανικής αποστολής, αντιπύραρχος Valeriu David Πηγή: CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Το πρόγραμμα προεγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project) ξεκίνησε για πρώτη χρονιά φέτος στην Ελλάδα και σε αυτό συμμετέχουν συνολικά έξι χώρες, η Ρουμανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Βουλγαρία.

Η ομάδα της Βουλγαρίας βρίσκεται στη Λάρισα και οι άλλες τρεις ομάδες, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία βρίσκονται στην Τρίπολη.

«Είναι μια win-win κατάσταση και για τους δύο οργανισμούς γιατί εκτός από τη βοήθεια που δέχεται η οικοδέσποινα χώρα, οι συνάδελφοι από το εξωτερικό μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις περιβαλλοντικές πυρκαγιές από ότι στη χώρα τους. Μπορούν να πάρουν αυτή τη γνώση και να τη μοιραστούν προκειμένου να καταστείλουν τις άγριες πυρκαγιές στην πατρίδα τους. Ανταλλάσσουμε επίσης γνώσεις σε όλους τους τομείς της πυρόσβεσης, από τον εξοπλισμό, τη στρατηγική και την καλή χρήση των πρακτικών», σημειώνει από την πλευρά του ο πυραγός και αναπληρωτής συντονιστής των συνδέσμων Ελλήνων Αξιωματικών Κώστας Ζηνέλης.

«Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη» - «Επαγγελματίες υψηλού επιπέδου»

Στο ερώτημά μας αν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες είναι εδώ για συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ή είναι απαραίτητοι για να καλύψουν τα κενά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο οι Έλληνες πυροσβέστες όσο και οι Ρουμάνοι συνάδελφοί τους υπογραμμίζουν ότι το πρόγραμμα δεν έχει να κάνει με αυτό.

Ο κ. Ζηνέλης, ο οποίος συνεργάστηκε ξανά μαζί τους το περασμένο καλοκαίρι στα Βίλια Αττικής, επισημαίνει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού των συναδέλφων του, σημειώνοντας πως κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

«Κάθε μηχανισμός της πολιτικής προστασίας δέχεται ευχαρίστως όσους περισσότερους πόρους μπορεί. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη. Με αυτή την έννοια, είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τους συναδέλφους μας από τη Ρουμανία να μας βοηθήσουν. Επειδή δούλεψα μαζί τους το περασμένο καλοκαίρι στα Βίλια, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι είναι επαγγελματίες υψηλού επιπέδου και η βοήθειά τους είναι ένα πολύ καλό πλεονέκτημα για εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είναι ένα πρόγραμμα πιλότος, δεν δημιουργήθηκε για να καλύψει τα κενά της χώρας μας. Αντιθέτως είναι στα πλαίσια της αλληλεγγύης και της συνεργασίας που έχουν επιδείξει οι χώρες στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Επειδή όπως ήδη βλέπουμε στην ιβηρική χερσόνησο αυτή την περίοδο υπάρχουν μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές. Το πρόβλημα πλέον είναι της Ευρώπης. Οπότε ανταλλάσσοντας εμπειρίες, η αλληλεγγύη των χωρών αυτών και η συνεργασία τους θα βοηθήσει έτσι ώστε να έχουμε μια γρήγορη και άμεση συνεργασία. Για πρώτη φορά γίνεται στην Ελλάδα, του χρόνου θα είναι μάλλον μια άλλη χώρα που θα γίνει το prepositioning», λέει από την πλευρά του ο υποπηραγός και σύνδεσμος αξιωματικός της ρουμανικής αποστολής Γιάννης Κουλίκας.

Από την άλλη πλευρά, οι Ρουμάνοι επισημαίνουν πως το πρόγραμμα αποτελεί μια πολύ καλή εμπειρία για τους ίδιους.

«Θέλω απλώς να επισημάνω ότι είναι πολύ χρήσιμο και για εμάς, γιατί λαμβάνουμε γνώση από τους Έλληνες πυροσβέστες, ανταλλάσσουμε γνώση, και πέρυσι ήταν στην Ελλάδα, μπορεί του χρόνου να είναι στη Ρουμανία και πάει λέγοντας. Επομένως είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα αυτό», αναφέρει ο σύνδεσμος αξιωματικός της ρουμανικής αποστολής, πύραρχος Florin Chirea.

«Είναι μια win-win κατάσταση επειδή οι πυρκαγιές που αντιμετωπίζουν (οι Έλληνες) είναι πιο δύσκολες από ότι στη χώρα μας. Επομένως είναι μια πολύ καλή εμπειρία για εμάς να συμμετέχουμε στην κατάσβεση των πυρκαγιών και να λαμβάνουμε όλη αυτή την εμπειρία», συμπληρώνει ο Valeriu David.

«Κάθε φωτιά είναι διαφορετική»

Με βάση το πρόγραμμα, κάθε ομάδα παραμένει στη χώρα υποδοχής για περίπου 14 ημέρες και αντικαθίσταται από μια άλλη. Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα καθημερινά. Όπως λένε, πάντα έχεις να μάθεις κάτι καινούριο.

«Πάντα έχεις να μάθεις κάτι καινούριο. Σε κάθε φωτιά μαθαίνεις κάτι καινούριο γιατί κάθε φωτιά είναι διαφορετική. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όπου χρειαστεί», τονίζει ο Ρουμάνος πύραρχος.

«Είμαι χαρούμενος με αυτό το prepositioning πρόγραμμα, γιατί τώρα έχουμε περισσότερο χρόνο να ανταλλάξουμε γνώσεις, είναι διαφορετικό από την προηγούμενη αποστολή όπου έπρεπε μόνο να παρέμβουμε. Θα φύγουμε φέτος με περισσότερες γνώσεις, τις οποίες θα εφαρμόσουμε και στη χώρα μας», συμπληρώνει και προσθέτει:

«Προσπαθούμε να μάθουμε γρήγορα για να παρέμβουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

Ο Κώστας Ζηνέλης επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του συναδέλφου του: «Το μότο των πυροσβεστών σε όλο τον κόσμο είναι ότι “κάθε φωτιά είναι διαφορετική”», αναφέρει χαρακτηριστικά.

kostas-zinelis.jpg
Ο πυραγός και αναπληρωτής συντονιστής των συνδέσμων Ελλήνων Αξιωματικών, Κώστας Ζηνέλης Πηγή: CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

«Ο Βορράς βοηθάει το Νότο το καλοκαίρι και ο Νότος βοηθά το Βορρά τον χειμώνα»

Μια επιπλέον πτυχή του προγράμματος αναδεικνύει ο κ. Ζηνέλης. Σύμφωνα με τα όσα λέει:

«Η Ελλάδα είναι βασικός πυλώνας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Μέχρι την παρούσα αντιπυρική περίοδο που διανύουμε είχε δώσει βοήθεια στην Ευρώπη 45 φορές και είχε λάβει 16. Το σκεπτικό είναι ότι ο Βορράς βοηθάει το Νότο το καλοκαίρι και ο Νότος βοηθά το Βορρά τον χειμώνα. Με αυτό τον τρόπο αποκτάνε γνώσεις οι βόρειοι που έρχονται να βοηθήσουν στις πυρκαγιές σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι από τα πιο απαιτητικά στον κόσμο. Το αντίστροφο συμβαίνει σε περιπτώσεις πλημμυρών, εμείς θα λάβουμε γνώσεις και πρακτικές και τεχνογνωσία».

«Πιο δύσκολες οι φωτιές από ό,τι στη Ρουμανία» - «Μάθαμε πολλά από την περσινή μας αποστολή»

Για τον Florin Chirea είναι η δεύτερη αποστολή στην Ελλάδα, καθώς πέρυσι βρισκόταν στην Εύβοια, δουλεύοντας εκεί για παραπάνω από μια εβδομάδα. Ο ίδιος θεωρεί επιτυχημένη την περσινή επιχείρηση, ενώ τονίζει την πολύ καλή συνεργασία με τους Έλληνες πυροσβέστες.

«Ήμουν πέρυσι στην πρώτη αποστολή στην Ελλάδα, ήμουν μέλος της μονάδας από την Ρουμανία, ήμασταν τοποθετημένοι στην Εύβοια. Δουλέψαμε μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες, μας ανατέθηκε ένας δρόμος, μια γραμμή να κρατήσουμε τη φωτιά. Με την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με τους Έλληνες πυροσβέστες, καταφέραμε να διατηρήσουμε αυτή τη γραμμή, επομένως θεωρώ ότι ήταν επιτυχημένη επιχείρηση. Πέρυσι είχε έρθει και μια άλλη ομάδα που τοποθετήθηκε στα Βίλια. Γνωρίζω ότι ήταν επίσης επιτυχημένη επιχείρηση. Μάθαμε πολλά από την περσινή μας αποστολή», τονίζει και συνεχίζει:

«Στη φωτιά στην Εύβοια δουλέψαμε μερικές μέρες, μείναμε εκεί παραπάνω από μια εβδομάδα, μόνο για να κάνουμε διαβροχή αφότου σβήσαμε τις περισσότερες φωτιές. Παραμένουν μικρότερες εστίες, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με αυτές και να μείνεις περισσότερο καιρό εκεί και να διασφαλίσεις ώστε να μην υπάρξει αναζωπύρωση στη συνέχεια. Πέρυσι μείναμε 13 μέρες, η πρώτη ομάδα και η δεύτερη το ίδιο».


«Ήταν μεγάλη η περσινή φωτιά και ήταν δύσκολη και για εμάς και για τους Έλληνες πυροσβέστες. Αλλά καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτή την αποστολή».

florin-chirea.jpg
Ο σύνδεσμος αξιωματικός της ρουμανικής αποστολής, πύραρχος Florin Chirea Πηγή: CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Ερωτηθείς αν οι φωτιές εδώ είναι πιο δύσκολες από ότι στη Ρουμανία, απαντά καταφατικά. «Ναι είναι πιο δύσκολες επειδή τα δέντρα είναι διαφορετικά, τα πεύκα, η φωτιά αναπτύσσεται γρηγορότερα στην Ελλάδα, οι άνεμοι είναι πιο ισχυροί τις περισσότερες φορές από ότι στη Ρουμανία. Έχουμε διαφορετική βλάστηση, οι φωτιές μας δεν εξαπλώνονται τόσο γρήγορα και είναι πιο εύκολο να τις περιορίσουμε».

Αναφορικά με το φετινό πρόγραμμα, λέει πως «είχαμε χρόνο να εκπαιδευτούμε από κοινού περισσότερο, να κλείσουμε μερικά κενά που είχαμε σε τεχνικά θέματα (με τους σωλήνες) και διάφορα άλλα προβλήματα, γιατί στη Ρουμανία έχουμε διαφορετικούς συνδέσμους και διαδικασίες. Επομένως τώρα είναι ευκολότερο για εμάς να δουλέψουμε μαζί σαν ομάδα».

«Οι πρακτικές δεν είναι πολύ διαφορετικές»

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εκπαίδευσης, ο κ. Κουλίκας δίνει μια εικόνα:

«Σε πρώτη φάση τους έχουμε κάνει κάποιες παρουσιάσεις αναφορικά με τη μορφολογία του εδάφους, τη βλάστηση, τη δομή του πυροσβεστικού σώματος, τον εξοπλισμό, τα οχήματα, τους έχουμε δώσει μια γενικότερη εικόνα του πως είναι η δομή του σώματος και πως αντιμετωπίζουμε εμείς τις πυρκαγιές, κάποιες πρακτικές. Αφού καταφέραμε να φτιάξουμε αυτό το πρόβλημα με τις διαμέτρους των σωλήνων, τους έχουμε χορηγήσει σωλήνες σαν τις δικές μας έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν εγκαταστάσεις όπως κάνουμε εμείς και να μπορούν να συνεργαστούν με τα δικά μας οχήματα. Παράλληλα κάνουμε κάποιες περιπολίες και αναγνώριση τομέα στην Αττική, στην Πάρνηθα, στη Νέα Μάκρη και παράλληλα είμαστε σε μια κατάσταση standby έτσι ώστε όταν κληθούμε, να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει σε κάποια περιοχή της Αττικής. Ανταλλάσσουμε απόψεις, κουβεντιάζουμε, εμπειρίες από πέρυσι».

giannis-koulikas.jpg
Ο υποπηραγός και σύνδεσμος αξιωματικός της ρουμανικής αποστολής, Γιάννης Κουλίκας Πηγή: CNN Greece/ Αλέξανδρος Γαστεράτος

Όπως λέει, οι πρακτικές δεν είναι πολύ διαφορετικές και συμπληρώνει: «Μια διαφορά στο πεδίο είναι ότι επειδή η χώρα τους είναι φλατ, έχουν πολλά αρδευτικά κανάλια, πολλά ποτάμια, οπότε γι’αυτούς είναι πιο εύκολο να κάνουν άμεση πλήρωση στα οχήματά τους από εκεί. Αυτό εμείς δεν το έχουμε εδώ γιατί οι δασικές πυρκαγιές είναι σε πευκοδάση κλπ που η πλήρωση γίνεται με μεγάλα υδροφόρα οχήματα. Αυτό είναι και ένα μάθημα που έμαθαν από εδώ πέρυσι. Αν είδατε απ’έξω υπάρχει ένα τεράστιο υδροφόρο 30 τόνων. Αυτό το αγόρασαν αμέσως μετά όταν έφυγαν από εδώ, για να έχουν πάντα νερό. Επιστρέφοντας στη χώρα τους, ένας από την προηγούμενη αποστολή έφτιαξε ένα case study το οποίο είναι η εμπειρία τους από πέρυσι, μαθαίνουν για τις δασικές πυρκαγιές, πως εξαπλώνεται. Πήραν μαθήματα, τα μεταφέρουν εκεί την τεχνογνωσία, την εμπειρία μας, για να γίνουν καλύτεροι».

«Πέρυσι καταφέραμε να αγοράσουμε 30 φορτηγά οχήματα ειδικά για δασικές πυρκαγιές, με τα οποία ήρθαμε εδώ. Έχουμε ψηλά βουνά και χρειαζόμαστε ειδικά οχήματα 4χ4 για να αντιμετωπίσουν τις φωτιές σε αυτά. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε πολλές λίμνες στα βουνά και μπορούμε να κάνουμε άμεσα ανεφοδιασμό. Οι φωτιές στη Ρουμανία δεν εξαπλώνονται σε δασικές πυρκαγιές τόσο γρήγορα όπως εδώ. Σκεφτόμαστε τις δασικές πυρκαγιές ως ίδιες με αυτές χαμηλής βλάστησης, επομένως δεν αντιμετωπίζουμε δύο διαφορετικές πυρκαγιές. Οι φωτιές μας είναι κυρίως αστικές, οι δασικές είναι πιο σπάνιες γιατί το δάσος μας είναι διαφορετικό. Χρειαζόμαστε ειδικό εξοπλισμό ειδικά για αστικές περιοχές και στις περιοχές που έχουμε βουνά και δάση παίρνουμε άλλον εξοπλισμό», σημειώνει ο Florin Chirea.

«Πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι Έλληνες πυροσβέστες»

Ο Florin Chirea αναγνωρίζει πως οι Έλληνες συνάδελφοί του είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. «Καταφέραμε να κάνουμε κάποια εκπαίδευση με τον οργανισμό και μας έκαναν μια παρουσίαση. Μοιάζει με τον δικό μας οργανισμό, έχουμε και εμείς την κεντρική υπηρεσία. Δεν βλέπω μεγάλες διαφορές. Η διαφορά είναι ότι έχουν ειδική μονάδα δασικών πυρκαγιών, εμείς δεν έχουμε τέτοια», μας λέει.

«Είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι οι Έλληνες πυροσβέστες. Είναι δύσκολο να πω εάν επαρκεί ο εξοπλισμός. Είναι αρκετός, όπως και στη χώρα μας. Όταν σκέφτεσαι το σύστημα, πρέπει να αγοράσεις όλα τα μέσα που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση. Πάντα προσπαθούμε να αγοράζουμε νέες τεχνικές, η τεχνολογία αναπτύσσεται τόσο γρήγορα και πρέπει πάντα να συμβαδίζουμε» τονίζει στη συνέχεια.

«Έχουμε έρθει για να μάθουμε από αυτούς σε ό,τι αφορά στις δασικές πυρκαγιές, επομένως είναι μια καλή εμπειρία και για εμάς» συμπληρώνει ο Valeriu David.

«Τελικά γινόμαστε φίλοι»

Κλείνοντας την κουβέντα μας, τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες επισημαίνουν πως στο τέλος τους συνδέει μια φιλία.

«Τελικά γινόμαστε φίλοι. Η προηγούμενη ομάδα έφυγε στεναχωρημένη και σε όλη τη διαδρομή μας έλεγαν ότι είναι ωραία η Ελλάδα. Η κάθε ομάδα (δυο συνολικά των 28 ατόμων η καθεμία) μένει περίπου για 14 ημέρες. Φέτος θα αντικατασταθούν από τους φίλους μας τους Γάλλους», λέει ο κ. Κουλίκας.

«Μετά από κάθε αποστολή φεύγουμε με νέους φίλους στην Ελλάδα. Διατηρούμε επαφές και μετά το πρόγραμμα», λέει από την πλευρά του ο Florin Chirea και κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Βασίλη Μπίκα, επικεφαλής συντονιστή των γραφείων διασύνδεσης, ο οποίος πέρυσι ήταν υπεύθυνος και των δύο ρουμανικών αποστολών, στα Βίλια και στην Εύβοια.

«Δουλεύουμε μαζί του, μιλάμε μαζί του, ανταλλάσουμε πληροφορίες μετά την περσινή αποστολή, συμμετέχουμε στο μάθημά του για την εκπαίδευση αξιωματικών», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ