FOCUS

Σαν σήμερα: Η 26η Ιουλίου στην Ιστορία - «Αφόρητος, σνομπ, υπέροχος» - Ο σερ Μάικλ Φίλιπ Τζάγκερ

Σαν σήμερα: Η 26η Ιουλίου στην Ιστορία - «Αφόρητος, σνομπ, υπέροχος» - Ο σερ Μάικλ Φίλιπ Τζάγκερ
AP Photo

Η 26η Ιουλίου είναι η 207η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 208η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα που γεννήθηκε, πριν από 79 χρόνια ο Μικ Τζάγκερ

Στις 26 Ιουλίου 1856 γεννήθηκε ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σω, το 1875 ο Ελβετός ψυχίατρος Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ, το αντίπαλλο δέος του Φρόιντ, το 1894 ο συγγραφέας Άλντους Χάξλεϊ, το 1928 ο τεράστιος Στάνλεϊ Κούμπρικ.

Για ποιον απ' όλους αυτούς τους σημαντικότατους ανθρώπους να επιλέξεις να μιλήσεις; Κάπου εδώ (το 1943 για την ακρίβεια) μπαίνει στη σκηνή ο Μικ Τζάγκερ και δεν κατεβαίνει ποτέ από αυτήν.

Και δεν μπορείς να μην μιλήσεις γι αυτόν, όταν μεγάλωσες με τα 45άρια του Satisfaction που άκουγαν οι γονείς σου και τα παιδιά σου μεγαλώνουν ακόμη μ' αυτά...

«Είναι αφόρητος»

Στην αυτοβιογραφιά του «Life», που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2010, ο Κιθ Ρίτσαρντς αποκαλεί τον Τζάγκερ «απολύτως αφόρητο». Το 2015 σε συνέντευξή του τα στρογγύλεψε λίγο, ομολογώντας ότι «είναι ένας τρομερός σνομπ, αλλά τον αγαπώ βαθιά. Οι φίλοι σου δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι».

Οφείλουμε να ακούσουμε τον Ρίτσαρντς, κανένας δεν ξέρει έναν άνθρωπο καλύτερα από τους φίλους του και ο Κιθ με τον Μικ είναι σε όλη τους τη ζωή κάτι πολύ παραπάνω από φίλοι: Είναι οι Rolling Stones.

Ο Ρίτσαρντς περιγράφει στο ίδιο βιβλίο τη χειρότερη σύγκρουσή του με τον Τζάγκερ ως «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο». Ήταν το 1986 και οι Stones είχαν μόλις τελειώσει το άλμπουμ Dirty Work. Ο Ρίτσαρντς ήθελε να πάνε σε περιοδεία με τα τραγούδια του άλμπουμ. Το συγκρότημα είχε να βγει στο δρόμο τέσσερα χρόνια και ήταν η στιγμή.

Τότε ο Τζάγκερ έστειλε στα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος μια επιστολή στην οποία έγραφε ότι θέλει να συνεχίσει με τη σόλο καριέρα του, καθώς ετοίμαζε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ. Ο Ρίτσαρντς έγινε έξαλλος. Όχι τόσο με το περιεχόμενο του γράμματος όσο με το γεγονός ότι ο Τζάγκερ επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να απευθυνθεί στους φίλους και συνεργάτες του.

Δεν ήταν ούτε ο πρώτος αλλά ούτε και ο μόνος καυγάς τους. Όμως, το συγκρότημα είναι το μακροβιότερο στην ιστορία, φέτος έκλεισαν τα 60 τους χρόνια. Και κάνουν πανευρωπαϊκή περιοδεία.

Όλα ξεκίνησαν από ένα δίσκο του Τσακ Μπέρι

Η αφορμή για τη γνωριμία τους και τη δημιουργία των Stones ήταν ένας δίσκος του Τσακ Μπέρι. Τον κρατουσε ο Κιθ, στο σταθμό του τρένου στο Ντάρτφορντ και «σκεφτόμουν ότι πρέπει να είμαι ο μόνος που ακούει Τσακ Μπέρι σε χιλιόμετρα εδώ γύρω». Έκανε λάθος.

Εκείνην τη στιγμή, τον πλησίασε ένα αγόρι που ήξερε από το σχολείο και του είπε ότι έχει όλους τους δίσκους του Μπέρι. Τον έλεγαν Μικ.

Αυτό τους ένωσε και τους ενώνει ακόμη: Η αγάπη τους για τα μπλουζ και τη μουσική. Ούτε ο τσακ Μπέρι, όμως, δεν τους εμπόδισε να σκοτώνονται στη διάρκεια των 60 αυτών ετών. Αλλά και ν' αγαπιούνται.

Το 1977 ο Ρίτσαρντς συνελήφθη στο Τορόντο για κατοχή μεγάλης ποσότητας ηρωίνης. Έκανε χρήση ήδη μια δεκαετιά. «Στη σύλληψη αυτή, βασικά σε όλες τις συλλήψεις, ο Μικ ήταν εκεί, με πρόσεξε με πολλή γλυκύτητα, χωρίς να παραπονεθεί ποτέ. Όσο εγώ ήμουν χαμένος στον εθισμό, εκείνος φρόντιζε τα πάντα. Φρόντισε εμένα σαν αδελφός», έγραψε ο Ρίτσαρντς.

Όταν βγήκε από τον εθισμό, ο Ρίτσαρντς κατάλαβε ότι ο Τζάγκερ είχε πλέον απόλυτο έλεγχο πάνω στο συγκρότημα και δεν είχε καμία πρόθεση να επιστρέψει στο 50-50 σχήμα.

Το 1981, με το ζόρι επικοινωνούσαν μεταξύ τους, κάνοντας τη ζωή των άλλων Stones μια κόλαση. Όταν έφτιαχναν το άλμπουμ Tattoo You, ο Τζάγκερ ηχογραφούσε το πρωί και ο Ρίτσαρντς τα βράδια. Απέφευγαν ακόμη και την τυχαία μεταξύ τους συνάντηση. Το άλμπουμ βγήκε και έγινε τεράστια επιτυχία μόνο χάρη στις προσπάθειες των τεχνικών ήχου...

Παρόλα αυτά, το 1983 ο Ρίτσαρντς παντρεύτηκε την Πάτι Χένσεν και ο Τζάγκερ, προς έκπληξη όλων, ήταν κουμπάρος του.

Όταν βγήκε το δεύτερο προσωπικό του άλμπουμ, στα 46 του, ο Τζάγκερ ανακοίνωσε ότι η εποχή των Stones τελείωσε. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι Beatles κράτησαν μόλις 10 χρόνια, ήταν απόλυτα φυσικό η στρατοσφαιρική φήμη, το χρήμα και τα παραφουσκωμένα εγώ να διαλύσουν και τους Stones στα 20 χρόνια κοινής πορείας.

Οι δύο τους προσπάθησαν να κάνουν σόλο καριέρα, χωρίς επιτυχία. Κατάπιαν τους εγωισμούς τους και επανενώθηκαν το 1989 για το άλμπουμ Steel Wheels. Λίγο μετά έφυγαν για παγκόσμια περιοδεία, την πρώτη μετά από επτά χρόνια.

«Ο Μικ κι εγώ δεν είμαστε φίλοι, έχουν υπάρξει πολλές τριβές και καυγάδες για να μπορούμε να είμαστε. Αυτό που είμαστε είναι δύο αδέλφια πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Πώς να περιγράψεις μια σχέση που πάει τόσο πίσω στο χρόνο;», είπε πρόσφατα ο Ρίτσαρντς.

Ο θάνατος του Τσάρλι Γουότς, πριν από ένα χρόνο, ο καιρός που περνά, οι ίδιοι που πλησιάζουν τα 80, όλα αυτά μάλλον ηρέμησαν τους ναρκισσισμούς των δύο «αδελφών», που συνεχίζουν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία χωρίς απρόοπτα, με τον Μικ ν' ανεβάζει τουριστικές φωτογραφίες στο Ίνσταγκραμ, περίπου σαν 20χρονος που γυρίζει τον κόσμο για πρώτη φορά.

Ίσως και να αισθάνεται -για μια ακόμη φορά- έτσι.

H 26η Ιουλίου στην Ιστορία

1943. Στο Κεντ της νότιας Αγγλίας, γεννιέται ο Μικ Τζάγκερ.

1948, Χολιγουντ. Ο Χάρι κάνει ποδήλατο στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, στην οποία πρωταγωνιστεί ως Τσίτα, η μαϊμού του Ταρζάν.

1955, Χιροσίμα. Η πόλη ανοικοδομείται μετά την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη από την ατομική βόμβα.

1959, Κάπρι. Η Μαρία Κάλλας δέχεται ένα μπουκέτο λουλούδια, κατεβαίνοντας από το γιοτ Χριστίνα του Αριστοτέλη Ωνάση στο Κάπρι.

1959, Αβάνα. Οπαδοί του Φιντέλ Κάστρο γιορτάζουν την επέτειο της Κουβανικής Επανάστασης.

1974, Νέα Υόρκη. Ο Μίκαελ Μπαρίσνικοφ και η Ναταλία Μακάροβα, Σοβιετικοί χορευτές, κάνουν πρόβες για την παράσταση της Giselle, που θα ανέβει στη Νέα Υόρκη. Θα είναι η πρώτη εμφάνιση επί σκηνής του Μπαρίσνικοφ μετά την αυτομόλησή του στον Καναδά. Η Μακάροβα αυτομόλησε το 1970.

1976, Μόντρεαλ. Ο Μπρους Τζένερ στο άλμα εις μήκος του Δεκάθλου, αγώνισμα στο οποίο κέρδισε το χρυσό μετάλλιο, στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ.

1980, Μόσχα. Δύο από τους σπουδαιότερους δρομείς της ιστορίας, Ο Σεμπάστιαν Κοου (αριστερά) και ο Στίβ Οβέτ (στο κέντρο), στο βάθρο για την απονομή των μεταλλίων της κούρσας των 800 μέτρων, στους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Ο Οβέτ πήρε το χρυσό, ο Κόου το ασημένιο και ο Σοβιετικός Νικολάι Κίροφ το χάλκινο μετάλλιο.

1980, Μόσχα. Η Ιταλίδα αθλήτρια Σάρα Σιμεόνι καθαρίζει τον πήχυ στα 197 εκατοστά και κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Μόσχας.

1987, Μόσχα. Ο Μπίλι Τζόελ σε συνέντευξη Τύπου λίγο πριν την πρώτη από τις έξι συναυλίες που θα δώσει στη Σοβιετική Ένωση.

1996, Τιχουάνα. Γεννιούνται η Μαρία ντε Γκουαντελούπε Ανγκόλο και η Μαρία ντε Χεσούς Ανγκόλο, ένα μωρό με δύο κεφάλια και όλα τα άλλα κοινά. Οι γιατροί στην πόλη του Μεξικού αποκλείουν το ενδεχόμενο διαχωρισμού τους.

1997, Γερμανία. Σφοδρές βροχοπτώσεις οδηγουν σε υπερχείλιση του ποταμού Όντερ, με συνέπεια ολόκληρα χωριά στην Ανατολική Γερμανία να βρειθούν κάτω από τα νερά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ