FOCUS

Σαν σήμερα: Η 2α Αυγούστου στην Ιστορία - «Desert Storm», ένας πόλεμος που δεν τελείωσε ποτέ

Σαν σήμερα: Η 2α Αυγούστου στην Ιστορία - «Desert Storm», ένας πόλεμος που δεν τελείωσε ποτέ
AP Photo

Η 2α Αυγούστου είναι η 214η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 215η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα που ξεκίνησε η Καταιγίδα της Ερήμου, η οποία αλλάζοντας μορφές, πρόσωπα και σημεία, διαρκεί ως σήμερα. 

Στις 2 Αυγούστου 1922 γεννήθηκε ο Τουπούα Λεουπένα, γενικός κυβερνήτης του Τουβαλού, το οποίο είναι νησιωτικό κράτος, το πιο απομονωμένο του κόσμου, βρίσκεται 1.050 χλμ. βορείως των Νησιών Φίτζι και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χλμ. και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τ.χλμ.

Το 1923 γεννήθηκε ο Ισραηλινός πολιτικός Σιμόν Πέρες, ένας άνθρωπος που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο σύγχονο κράτος του Ισραήλ και το 1932, ο σπουδαιότερος Ιρλανδός ηθοποιός, ο Πήτερ Ο' Τουλ, τον ξέρετε μεταξύ άλλων από το «Λορενς της Αραβίας».

Η 2α Αυγούστου έχει μερικές υπέροχες μάχες: το 338 π.χ. ο Φίλιππος Β’ ο Μακεδών, ο (μάλλον) μπαμπάς του Αλέξανδρου, συντρίβει στη Χαιρώνεια τις ενωμένες δυνάμεις Αθηναίων και Θηβαίων και γίνεται κυρίαρχος του τότε ελληνικού χώρου.

Το 216 π.χ. ο στρατηγός των Καρχηδονίων, Αννίβας, συντρίβει στις Κάννες τις ρωμαϊκές λεγεώνες. Περισσότεροι από 50.000 Ρωμαίοι πέφτουν στο πεδίο της μάχης. Συγχισμένοι και τρομαγμένοι οι Ρωμαίοι μένουν στην ιστορία αναφωνώντας: «Hannibal ante portas» (Ο Ανίβας προ των πυλών).

Το 46 π.χ. Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον βασιλιά του Πόντου Φαρνάκη Γ’ και αναφωνεί «Veni,Vidi, Vici» («Ήλθον, είδον, ενίκησα») για την ευκολία της επικράτησής του, δεν φημιζόταν για τη μετριοπάθειά του ο Ιούλιος, ίσως γι αυτό έφαγε τελικά και το κεφάλι του, αναφωνώντας «Et tu, Brute?». Οι Ρωμαίοι δεν μπορούσαν να πάνε ούτε μέχρι τη γωνία, πολλώ δε μάλλον στο θάνατο, χωρίς ένα αντίστοιχο ρητό, γι αυτό εμείς ταλαιπωρούμαστε να μάθουμε την πεθαμένη γλώσσα τους.

Στις 2 Αυγούστου 1990 το Ιράκ του Σαντάμ Χουσείν εισβάλλει στο Κουβέιτ με τη δικαιολογία ότι το δεύτερο κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι «κλέβει» ιρακινό πετρέλαιο. Αμέσως μετά την εισβολή, υποβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις από τον Ο.Η.Ε. και τελικώς οι εχθροπραξίες άρχισαν μετά τις 15 Ιανουαρίου 1991, οι οποίες και κατέληξαν στην ολοκληρωτική νίκη των συμμαχικών δυνάμεων.

Στον πόλεμο εναντίον του Ιράκ έλαβαν μέρος τουλάχιστον 31 κράτη υπό την καθοδήγηση των Η.Π.Α. και την εξουσιοδότηση του Ο.Η.Ε., ανάμεσά τους και η Ελλάδα που έστειλε 200 ανθρώπους.

Ο απολογισμός του πολέμου ήταν 25.000 νεκροί (378 από την πλευρά των συμμάχων), 75.000 τραυματίες (1.000 από την πλευρά των συμμάχων), η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του Ιράκ, η πτώση του Σαντάμ και μια περιπέτεια για τον Ιρακινό λαό που διαρκεί ως σήμερα, αλλάζοντας απλώς μορφή και πρόσωπα.

Η 2α Αυγούστου στην Ιστορία

1936, Βερολίνο. Ο Τζέσε Όουενς, από το Οχάιο, τερματίζει πρώτος στη δεύτερη σειρά των προημιτελικών των 100 μέτρων αντρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

1939, Νέα Υόρκη. Το νεόκτιστο κτήριο της RCA, στο κέντρο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, προσδίδει μια φουτουριστική νότα στην πόλη.

1940, Παρίσι. Το Παρίσι βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και ένας Γερμανός στρατιώτης προσπαθεί να εξηγήσει σε μια Γαλλίδα πωλήτρια τι θέλει να αγοράσει.

1943, Νέα Υόρκη. Κούκλες καταστημάτων και σπασμένα τζάμια είναι σκορπισμένα στην 125η οδό, μετά από σφοδρά επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αφροαμερικανών κατοίκων της πόλης.

1951, Τέξας. Η Άβα Γκάρντνερ και ο Φρανκ Σινάτρα αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο του Ελ Πάσο, καθ' οδόν προς το Μεξικό.

1968, Μπιάφρα. Μια Αμερικανίδα νοσοκόμα μοιράζει τρόφιμα στους λιμοκτονούντες κατοίκους, σε ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο στη Μπιάφρα.

1972, Ατλάντα. Τα επτά μέλη του πληρώματος της πτήσης της Delta Air Lines αποβιβάζονται από το αεροσκάφος. Η πτήση που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Ντιτρόιτ στο Μαϊάμι, έπεσε στα χέρια αεροπειρατών, οι οποίοι απέσπασαν 1 εκατομμύριο δολάρια και ζήτησαν από τον πιλότο να τους πάει στην Αλγερία.

1980, Μπολόνια. Το σημείο στο οποίο έγινε η βομβιστική τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία. Στην επίθεση σκοτώθηκαν 79 άνθρωποι.

1985, Ντάλας. Ιατρικό προσωπικό σκεπάζει τα άψυχα σώματα των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της πτήσης Delta L-1011 που συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Ντάλας.

1995, Παρίσι. Ο ήλιος έχει κεντραριστεί ακριβώς μέσα από την Αψίδα του Θριάμβου, λίγο πριν τη δύση του. Βρίσκεται σε αυτή τη θέση μόνο δύο φορές τον χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ