FOCUS

Σαν σήμερα: Η 3η Αυγούστου στην Iστορία - Ο Κολόμβος ξεκινά το ταξίδι στο άγνωστο

Σαν σήμερα: Η 3η Αυγούστου στην Iστορία - Ο Κολόμβος ξεκινά το ταξίδι στο άγνωστο

Η 3η Αυγούστου είναι η 215η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 216η σε δίσεκτα έτη. Είναι και η ημέρα που το Νίνια, η Πίντα και η Σάντα Μαρία, τα τρία πλοία του Χριστόφορου Κολόμβου ξεκινούν το ταξίδι τους.

Στις 3 Αυγούστου 1967 γεννήθηκε ο Ματιέ Κασσοβίτς, σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης και σεναριογράφος και ένα χρόνο νωρίτερα, το 1966, η γράφουσα, σας ευχαριστώ για τις ευχές.

Σε θανάτους η ημέρα είναι πιο πλούσια: Το 1924 πεθαίνει ο συγγραφέας Τζόζεφ Κόνραντ, που ήταν Πολωνός, το 1973 ο Ηλίας Βενέζης, το 1975 ο Ανδρέας Εμπειρίκος, το 1977 ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ', 2004 ο κορυφαίος φωτογράφος Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν και το 2008 ο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, Ρώσος συγγραφέας και αντιφρονών.

Στις 3 Αυγούστου 1492, καλοκαίρι, ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά με τρία καράβια, το Νίνια, την Πίντα και τη Σάντα Μαρία, από το λιμάνι Πάλος ντε λα Φροντέρα της Ισπανίας για να ανακαλύψει ο πέρασμα για τις Ινδίες από τη Δύση. Τελικά ανακαλύπτει κάτι πολύ μεγαλύτερο και σπουδαιότερο.

Στις 12 Οκτωβρίου 1492 έφτασε σε ένα νησί του συμπλέγματος των Μπαχάμων βορειοανατολικά της Καραϊβικής. Συναντώντας τους ντόπιους, δεν ξαφνιάστηκε αλλά πίστεψε ότι βρισκόταν στην Ασία. Θεωρώντας ότι είχε άθελα του προσπεράσει την Ιαπωνία, πίστεψε ότι τώρα ήταν πιο κοντά στις Ινδίες, καθώς οι άνθρωποι που αντίκρισε και με τους οποίους πέτυχε μια συνεργασία, άσχετα από το μέλλον που τους περίμενε στα χέρια των Ισπανών, ήταν σκουρόχρωμοι.

Γνωρίζοντας λατινικά ο ίδιος, όποτε αναφερόταν σε αυτούς τους ονόμαζε Ινδιάνους. Η ονομασία επικράτησε αργότερα για όλους τους γηγενείς της Αμερικής.

Στο ταξίδι αυτό ανακάλυψε επίσης την Κούβα, της οποίας εξερεύνησε ένα μέρος και την οποία θεωρούσε, για το υπόλοιπο της ζωής του, χερσόνησο της ηπειρωτικής Ασίας. Μετά έφτασε στη νήσο που ο ίδιος βάφτισε Ισπανιόλα, γιατί του θύμιζε το περίγραμμα της Ισπανίας και όπου σήμερα βρίσκονται η Δημοκρατία της Αϊτής και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Επέστρεψε στο Πάλος τον Μάρτιο του 1493, νομίζοντας ότι είχε ανακαλύψει το πέρασμά του. Αυτό που είχε ανακαλύψει ήταν η Αμερική.

Μέχρι το θάνατό του, ο Κολόμβος δεν πίστευε ότι βρήκε έναν νέο κόσμο. Πέθανε πιστεύοντας ότι είχε βρει ένα νέο πέρασμα για την Ινδία. Για να δικαιολογήσει τη θέση του, είχε προτείνει ότι η Γη είχε σχήμα αχλαδιού.

Σήμερα θεωρείται, δικαίως μια πολύ αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, αφού η μανία του να κερδίσει την εύνοια της βασίλισσας Ισαβέλας, η οποία τον χρηματοδοτούσε περιμένοντας χρυσάφι και σκλάβους, τον έκανε να δημιουργήσει το υπόβαθρο για τον αφανισμό ολόκληρων πληθισμών στη νέα Γη.

Η 3η Αυγούστου στην Iστορία

1933, Αίγυπτος. Η παραλία της Αλεξάνδρειας κατά τη διαρκεια καλοκαιρινού καύσωνα.

1935, Αυστρία. Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ στο σπίτι του στη Βιέννη.

1935, Αυστρία. Εγκαινιάζεται η Grossglocknerstrasse, ο αυτοκινητόδρομος μήκους 45 χιλιομέτρων που διασχίζει τις αυστριακές Άλπεις. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

1936, Βερολίνο. Η απονομή των μεταλλίων στους νικητές της κούρσας των 100 μέτρων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Νικητής, ο Τζέσε Όουενς (στο κέντρο), δεύτερος ο Ολλανδός Τίνους Όσενταρπ (μπροστά) και τρίτος ο Ραλφ Μέτκαλφ από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

1946, Ιαπωνία. Η Χιροσίμα, ένα χρόνο μετά τη την ατομική βόμβα.

1954, ΗΠΑ. Ο Μάρλον Μπράντο, στο σπίτι του, στην Καλιφόρνια, διαβάζει το σενάριο της ταινίας «Desiree», στην οποία παίζει το ρόλο του Ναπολέοντα.

1965, ΗΠΑ. Μια από τις τρεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια και υποτίθεται ότι απεικονίζουν UFO.

1970, ΗΠΑ. Ο Ρότζερ Μιλς και η Μπέρτα Λίνσον είναι το πρώτο μεικτό ζευγάρι που παντρεύεται στην πολιτεία του Μισισιπή, μετά την άρση του νόμου που απαγόρευε τους μεικτούς γάμους.

1980, Σοβιετική Ένωση. Ο Μίσα, η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, αποχαιρετά το πλήθος στην τελετή λήξης.

1989, Ελλάδα. Αεροσκάφος τύπου Shorts 330, της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο της Σάμου, με συνέπεια να σκοτωθούν και οι 34 επιβαίνοντες.

1991, Αργεντινή. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σε αγώνα επίδειξης στο Μπουένος Άιρες. Ο Μαραντόνα δήλωσε τρεις μέρες νωρίτερα ότι σταματάει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, καθώς ούτως ή άλλως είχε αποκλειστεί, λόγω χρήσης ναρκωτικών.

1997, Γερμανία. Ο ποταμός Όντερ έχει υπερχειλίσει και περισσότεροι από 14.000 άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ