FOCUS

Σαν σήμερα: Η 5η Αυγούστου στην Iστορία - Ποιος σκότωσε τη Μέριλιν και άλλες θεωρίες συνομωσίας

Σαν σήμερα: Η 5η Αυγούστου στην Iστορία - Ποιος σκότωσε τη Μέριλιν και άλλες θεωρίες συνομωσίας
Η Μονρόε πέθανε τα ξημερώματα της 5ης Αυγουστου από συνδυασμό βαρβιτουρικών και αλκοόλ. Ο θάνατός της έχει καταγραφεί ως τυχαίος, αυτοκτονία ή δολοφονία, ανάλογα ποιον θα πιστέψεις. AP Photo

Η 5η Αυγούστου είναι η 217η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 218η σε δίσεκτα έτη. Είναι και η ημέρα που κάποιος σκότωσε τη Μέριλιν Μονρόε. Ή μπορεί και όχι. 

Στις 5 Αυγούστου 1906 γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Χιούστον, το 1930 ο διασημότερος αστροναύτης, ο Νιλ Άρμστρονγκ και το 1937 ο Μανουέλ Πίντο ντα Κόστα, πολιτικός του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε είναι νησιωτικό κράτος στον Κόλπο της Γουινέας. Στα ελληνικά, η ονομασία του κράτους σημαίνει Άγιος Θωμάς και Πρίγκιπας. Από που είστε; Από τον Άγιο Θωμά και Πρίγκιπα...

Στις 5 Αυγούστου ο κόσμος έχασε διάφορους σημαντικούς ανθρώπους, όπως το 642 τον Εόβα, βασιλιά της Μερκίας (Μέρσια), η οποία ήταν βασίλειο της Αγγλίας, εκεί που είναι σήμερα το Μάντσεστερ, εξού και η ευρύτερη περιοχή ονομάζεται Μέρζισαϊντ.

Το 1832 πέθανε ο Δημήτριος Υψηλάντης, το 1895 ο Φρίντριχ Ένγκελς, το alter ego του Καρόλου Μαρξ και το 1984 ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο οποίος εκείνη την εποχή έκανε τα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του «1984» του Τζορτζ Όργουελ.

Το 2000 πέθανε ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Άλεκ Γκίνες. Ο θάνατος που έχει σημαδέψει τη μέρα, όμως, είναι αυτός της Μέριλιν Μονρόε, το 1962.

Η Μονρόε πέθανε τα ξημερώματα της 5ης Αυγουστου από συνδυασμό βαρβιτουρικών και αλκοόλ. Ο θάνατός της έχει καταγραφεί ως τυχαίος, αυτοκτονία ή δολοφονία, ανάλογα ποιον θα πιστέψεις.

Καταθληπτική η ίδια από μικρή ηλικία, δεν ήταν η πρώτη φορά που έκανε κατάχρηση αλκοόλ και ηρεμηστικών, όμως πάντα η θεωρία μιας τεράστιας συνομωσίας είναι πιο θελκτική.

Η επικρατέστερη από τις θεωρίες αυτές θέλει το θάνατό της να είναι συνέπεια εντολής του Μπομπ Κένεντι, αδελφού του Τζόν Φ., με τον οποίον είναι γνωστό ότι η Μονρόε διατηρούσε ερωτική σχέση. Μετά τον Τζον Φ., η Μονρόε σύναψε ερωτική σχέση και με τον αδελφό του και όταν εκείνος θέλησε να τη διακόψει, τον απείλησε ότι θα τα πει όλα δημοσίως.

Δεν ακούγεται πολύ παράξενο, έχει συμβεί σε εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, όμως οι παντρεμένοι εραστές τους δεν ήταν Κένεντι.

Ήταν τόσο αδίστακτος ο Κένεντι ώστε να κάνει κάτι τέτοιο; Φυσικά και ήταν. Αν δεν ήταν αδίστακτοι δεν θα ήταν οι Κένεντι. Είχαν κάνει και χειρότερα, εξάλλου, άλλο που ο Τζον Φ. και ο Μπομπ φαίνονταν σαν οάσεις στην έρημο του αμερικανικού συντηρητισμού εκείνην την εποχή.

Πιθανότατα δεν θα μάθει κανείς ποτέ την αλήθεια για το θάνατο της Μονρόε, η καριέρα της οποίας ήταν ήδη κατεστραμμένη· όλοι οι πρωταγωνιστές της είναι νεκροί από καιρό και ο Μπόμπ Κένεντι στάνταρ είχε φροντίσει να μην μείνει πίσω καμία απόδειξη, εάν όντως ήταν αυτός ο ηθικός αυτουργός.

Επίσης δεν θα μάθουμε ποτέ τι θα είχε γίνει αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Τζον Φ. Επειδή είναι κατακαλόκαιρο και έχετε χρόνο στις παραλίες, αλλά κι επειδή πιάσαμε τα σενάρια και τις θεωρίες, διαβάστε μια εκδοχή εδώ: 22-11-1963: Τι θα είχε συμβεί και πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος αν δεν είχε δολοφονηθεί ο Κένεντι;

Έχει σαφέστατα πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το ποιος σκότωσε την κακομοίρα τη Μέριλιν.

Η 5η Αυγούστου στην Iστορία

1930, Οχάιο. Γεννιέται ο Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. (Στη φωτό όλοι νομίζουν ότι είναι ο Άρμστρονγκ, αλλά είναι ο Μπαζ Όλντριν, όμως το νόημα είναι το ίδιο)

1931, Νέα Υόρκη. Καταθέτες είναι συγκεντρωμένοι έξω από τις κλειστές πόρτες της τράπεζας American Union στη Νέα Υόρκη. Είναι μια από τις μικρότερες τράπεζες της πόλης που υπέστησαν υποτίμηση των καταθέσεων και έκλεισαν με διαταγή της κρατικής υπηρεσίας επίβλεψης των τραπεζών.

1936, Βερολίνο. Ο Αμερικανός αθλητής Τζέσε Όουενς διαγωνίζεται στο άλμα εις μήκος αντρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου.

1955, Βόλφσμπουργκ. Εργάτες γυαλίζουν το αυτοκίνητο νούμερο 1.000.000 της Volkswagen, καθώς αυτό βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής. Το αυτοκίνητο είναι συλλεκτικό, δεν θα πουληθεί και θα εκτεθεί σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου.

1961, Σπολέτο. Η Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό περπατάει στους δρόμους της μικρής ιταλικής πόλης. Βρίσκεται εδώ για τα γυρίσματα της ταινίας «Private Life» και φοράει το χαρακτηριστικό της παντελόνι κάπρι και μια κοντή μπλούζα...

1961, Ουρουγουάη. Ο υπουργός οικονομικών της Κούβας Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα, στα δεξιά, συναντάει την αδελφή του, Άννα Μαρία, στην πούντα ντελ Έστε της Ουρουγουάης, όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τις εργασίες του παναμερικανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Συνεδρίου. Η αδελφή του ζει στο Μπουένος Άιρες.

1962, Λος Άντζελες. Ένας αστυνομικός δείχνει τα μπουκαλάκια με τα φάρμακα που βρέθηκαν δίπλα στο κρεβάτι της ηθοποιού Μέρλιν Μονρόε. Η Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της σε ηλικία 36 ετών.

1965, Μασαχουσέτη. Ο τραγουδιστής Φρανκ Σινάτρα, 49 ετών και η ηθοποιός Μία Φάροου, 19 ετών, πάνω στο σκάφος Southern Breeze, στο λιμάνι του Έντγκαρταουν στη Μασαχουσέτη. Το ζευγάρι κάνει διακοπές και οι φήμες λένε ότι ετοιμάζονται να παντρευτούν.

1968, Μπιάφρα. Ένας γιατρός δίνει κούπες με την ημερήσια δόση γάλακτος σε σκόνη, σε παιδιά στο στρατόπεδο προσφύγων της Άνβα. Οι γιατροί στα στρατόπεδα των προσφύγων έχουν να κάνουν μια δραματική επιλογή, καθώς μπορούν να δώσουν γάλα μόνο στα παιδιά που δείχνουν να έχουν ελπίδες να επιβιώσουν...

1985, Ουάσινγκτον. Ο Μπρους Σπρίνγκστιν τραγουδάει σε ένα κατάμεστο στάδιο στην Ουάσινγκτον, στην sold out περιοδεία για το καινούργιο του άλμπουμ «Born in the USA».

1973, Αθήνα. Παλαιστίνιοι κομάντος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» ανοίγουν πυρ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού κατά αεροσκάφους της TWA που κατευθύνεται στο Τελ Αβίβ. Τρία άτομα χάνουν τη ζωή τους στη επίθεση και 55 τραυματίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ