FOCUS

Σαν σήμερα: Η 9η Αυγούστου στην Ιστορία - «Ο αθλητισμός γελάει μπροστά σε κάθε είδους διάκριση»

Σαν σήμερα: Η 9η Αυγούστου στην Ιστορία - «Ο αθλητισμός γελάει μπροστά σε κάθε είδους διάκριση»
INTIME/AP Photo

Η 9η Αυγούστου είναι η 221η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 222η σε δίσεκτα έτη. Είναι η ημέρα που ο Τζέσε Όουενς έκανε τον Αδόλφο Χίτλερ να κατεβάσει τα μούτρα του στο πάτωμα. 

Στις 9 Αυγούστου 232 γεννήθηκε ο Πρόμπος, Ρωμαίος αυτοκράτορας, οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες είναι σαν τις Πολιτείες των ΗΠΑ: Νομίζεις ότι τις ξέρεις όλες και ξαφνικά σου πετάγεται μια που δεν την έχεις ξανακούσει ποτέ.

Το 1938 γεννήθηκε ο δεύτερος Όθων που μας απασχόλησε ως έθνος, ο Ρεχάγκελ, ο οποίος έβαλε την εθνική μας ομάδα να παίξει μια απόλυτα σιχαμένη μπάλα, αλλά κέρδισε το Ευρωπαϊκό, δεν κερδίζει πάντα η ποιότητα, τα έχουμε πει αυτά.

Στις 9 Αυγούστου 1945 οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν το έγκλημα στην Ιαπωνία, ρίχνοντας τη δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Εννέα χρόνια νωρίτερα, ο μαύρος αθλητής Τζέσε Όουενς ανεβαίνει για τέταρτη φορά στο βάθρο των Ολυμπιακών αγώνων του Βερολίνου, αναγκάζοντας τον Αδόλφο Χίτλερ να φύγει από το στάδιο.

Κι όμως, αυτή ακριβώς είναι η Εθνική ομάδα μου

Fast forward 78 χρόνια μετά, όταν θα νόμιζε κανείς ότι όλα αυτά έχουν εκλείψει από τον πλανήτη Γη, από χτες τρεντάρει στο ελληνικό Twitter το hashtag #not_my_national_team («όχι η Εθνική ομάδα μου»).

Αναφέρεται φυσικά στο γεγονός ότι οι τέσσερις αδελφοί Αντετοκούνμπο, ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας και ο Άλεξ, συμμετέχουν στην προετοιμασία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της Ελλάδας ενόψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του EuroBasket.

Υπάρχουν, αναρωτιέται κανείς, ακόμη άνθρωποι που σκέφτονται μ' αυτόν τον τρόπο; Φυσικά και υπάρχουν. Και είναι πολλοί. Όχι αρκετοί, ελπίζουμε, ώστε να γίνει η άποψή τους κρατική αντίληψη, όπως έγινε στη Γερμανία του Χίτλερ, μέχρι που ένας μαύρος από το Οχάιο, ο Τζέσε Όουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς του '36, ντροπιάζοντας μέσα στο ίδιο του το σπίτι το ναζισμό και το ρατσισμό.

Όταν επέστρεψε στην Αμερική, ο Όουενς, σε αντίθεση με τους άλλους Ολυμπιανίκες και την παράδοση, δεν προσκλήθηκε καν στο Λευκό Οίκο. Ο ίδιος, χρόνια αργότερα, το έγραψε σε μια από τις δύο αυτοβιογραφίες του, όπως και πολλά άλλα.

Δεν προσκλήθηκε, διότι, είχε γίνει σύμβολο του αντιρατσιστικού αγώνα σε μια χώρα στην οποία τα πράγματα ήταν μεν καλύτερα από εκεί όπου πήγε, δεν ήταν, όμως, καθόλου καλά.

Το 1968 ο Όουενς πήγε στο Μεξικό να δει τους Ολυμπιακούς αγώνες.
Ήταν στην κερκίδα όταν ο Τόμι Σμιθ και ο Τζον Κάρλος σήκωσαν τις μαυροφορεμένες γροθιές τους, κίνηση που πλήρωσαν ποικιλοτρόπως στη συνέχεια.

Ο Όουενς, μαύρος μιας άλλης γενιάς και «πιστός στο ολυμπιακό ιδεώδες σε σημείο αφέλειας», όπως έγραψε βιογράφος του, αποκήρυξε κατά κάποιον τρόπο την πράξη των Κάρλος και Σμιθ, λέγοντας ότι «με τις επιδόσεις μας καταφέρνουμε περισσότερα», ατάκα που τον έβαλε στα μαύρα κατάστιχα των ακτιβιστών και όλης της μαύρης κοινότητας.

Ο Όουενς είχε κατηγορηθεί και στο παρελθον ότι ανεχόταν και «δεν μιλούσε αρκετά» για τις προσβολές που δέχονταν κατά συρροή οι μαύροι αθλητές και όχι μόνο.

«Τους καταλαβαίνω, όμως, ξέρω γιατί αισθάνονται έτσι», είπε λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στην Ποστ για τους Κάρλος και Σμιθ, με το δημοσιογράφο να σημειώνει ότι την ώρα που απαντούσε ήταν ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του η «εσωτερικη του διαμάχη».

Ο Όουενς δεν ήταν κουτός ούτε ζούσε σε άλλη χώρα ή σε άλλον κόσμο.
Προσπάθησε να κρατήσει τις ισορροπίες, επειδή ανήκε σε μια γενιά φοβισμένων μαύρων, που δεν πίστευαν και οι ίδιοι ότι κάποια μερα τα πραγματα θα είναι διαφορετικά.

Τα πράγματα σήμερα είναι όντως διαφορετικά, χωρίς ακόμη να είναι όπως θα έπρεπε όμως. Απόδειξη το αδιανόητο hashtag για τους αδελφούς Αντετοκούνμπο, αλλά και τα όσα συμβαίνουν καθημερινά σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.

Ο Νέλσον Μαντέλα, όπως μάς υπενθύμισε ο Γ.Γ. Αθλητισμού, Ολυμπιονίκης και παλαίμαχος πολίστας, Γιώργος Μαυρωτάς, είχε πει: «Ο αθλητισμός γελάει μπροστά σε κάθε είδους διάκριση. Αυτός είναι το ιδανικότερο όχημα ενσωμάτωσης, συμπερίληψης, ανοχής στη διαφορετικότητα και άρσης των διακρίσεων».

Ο Όουενς, φοβισμένος ή μη, άνοιξε στο Βερολίνο το 1936 έναν δρόμο που κανείς μέχρι τότε δεν είχε σκεφτεί να περπατήσει: Δεν έχει σημασία τι χρώμα έχω, σε ποια φυλή ή φύλο ανήκω, είμαι εδώ, θα διαγωνιστώ ως ίσος και αν αξίζω θα σε κερδίσω.

Έκτοτε, το δρόμο αυτόν ακολουθούν πολλοί άνθρωποι, κόντρα σε κάθε εμπόδιο και αντίσταση. Μέχρι την τελική νίκη ενάντια σε όλες τις διακρίσεις.

Κι αν ρωτάτε εμένα, οι αδελφοί Αντετοκούνμπο είναι απόλυτα η εθνική ομάδα μου.

Όχι μόνο στο μπάσκετ ή στην Ελλάδα, αλλά στη ζωή γενικότερα.

Η 9η Αυγούστου στην Ιστορία

1936, Βερολίνο. Ο Αμερικανός αθλητής Τζέσε Όουενς (στο κέντρο) έτοιμος να δεχτεί το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακους Αγώνες του Βερολίνου. Ο Όουενς κέρδισε τέσσερα μετάλλια στους Αγώνες.

1938, Αθήνα, Ο διάδοχος του ελληνικου θρόνου, Παύλος, ετοιμάζεται για έναν αγώνα τένις.

1945, πάνω από το Ναγκασάκι. Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ένα αμερικανικό αεροπλάνο λίγα λεπτά μετά την ατομική έκρηξη στο Ναγκασάκι. Η βόμβα σκότωσε αμέσως πάνω από 70.000 ανθρώπους, ενώ πολλοί ακόμα πέθαναν αργότερα ως αποτέλεσμα της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.

1945. Εναέρια λήψη αυτού που κάποτε ήταν η πόλη του Ναγκασάκι, μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας.

1945, Ναγκασάκι. Επιζήσαντες της ατομικής έκρηξης περπατούν ανάμεσα στα ερείπια, καθώς πίσω τους μαίνεται η φωτιά.

1952, Μπουένος Άιρες. Η κηδεία της Εβίτας Περόν.

1964, Κύπρος. Ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο στην άκρη του δρόμου, μετά από αεροπορική επιδρομή των Τούρκων.

1974, Ουάσινγκτον. Την ημέρα της παραίτησής του, ο Ρίτσαρντ Νίξον χαιρετά, καθώς φεύγει από το Λευκό Οίκο. Το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ ήταν αυτό που οδήγησε στην πρώτη -και μοναδική ως τώρα- παραίτηση Αμερικανού Προέδρου στην ιστορία.

1984, Λος Άντζελες. Ο Γκρεγκ Λουγκάνις στους τελικούς των καταδύσεων ανδρών στους Ολυμπιακους Αγώνες του Λος Άντζελες, όπου είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

1985, Ελβετία. Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Γερμανός συγγραφέας Χέρμαν Έσε.

1987, Μαγιόρκα. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τους γιους της, Χάρι και Ουίλιαμ, στα σκαλιά του παλατιού στη Μαγιόρκα, όπου κάνουν διακοπές, καλεσμένοι της ισπανικής βασιλικής οικογένειας.

2004, Οκλαχόμα. Ο Τέρι Νίκολς, βασικός ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα, καταδικάζεται σε 160 φορές ισόβια, όσες και οι ζωές που χάθηκαν στην επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ