FOCUS

Σε δύσκολη θέση ο Τράμπ: Οι 4+1 ποινικές έρευνες που απειλούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ

Σε δύσκολη θέση ο Τράμπ: Οι 4+1 ποινικές έρευνες που απειλούν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ
Ο άλλοτε ισχυρός επικεφαλής του Λευκού Οίκου δεν πλέον αντιμέτωπος μόνο με τη ποινική έρευνα για τα απόρρητα έγγραφα του Λευκού Οίκου, αλλά με τουλάχιστον άλλες τέσσερις. AP Photo / Morry Gash

«Φύλλο και φτερό» έκαναν ομοσπονδιακοί ερευνητές το τουριστικό θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, ιδιοκτησίας του Ντόναλντ Τραμπ, για να διαπιστώσουν εάν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε απόρρητα έγγραφα από τον Λευκό Οίκο, όταν εγκατέλειψε το αξίωμά του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, ο άλλοτε ισχυρός επικεφαλής του Λευκού Οίκου δεν πλέον αντιμέτωπος μόνο με τη συγκεκριμένη ποινική έρευνα, αλλά με τουλάχιστον άλλες τέσσερις.

Στην πρώτη περίπτωση, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς διερευνά πιθανές δόλιες αποτιμήσεις περιουσιακών στοιχείων στον Οργανισμό Τραμπ.

Σε μια δεύτερη υπόθεση, ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ δεν έχει αποκλείσει την εκκίνηση νομικής διαδικασίας εναντίον του πρώην προέδρου, αφού κατηγόρησε τον Οργανισμό Τραμπ και τον επικεφαλής του οικονομικού του διευθυντή για πρακτικές συστηματικής φοροαποφυγής.

Σε μια τρίτη έρευνα, η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον Φάνι Γουίλις εξετάζει πιθανή παρέμβαση του Τραμπ στις εκλογές στη Τζόρτζια, όπου ο Τραμπ τηλεφώνησε ως γνωστόν στον υπουργό Εξωτερικών και του ζήτησε να «βρει 11.780 ψήφους παραπάνω».

Ταυτόχρονα, σε μια τέταρτη περίπτωση, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ενεργοποιήσει το ειδικό σώμα ενόρκων στην Ουάσινγκτον για να διερευνήσει τις προσπάθειες του Τραμπ και του στενού του κύκλου να δημιουργήσουν ψεύτικους ψηφοφόρους και να πιέσουν τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Κομμάτιαζε απόρρητα έγγραφα και τα πετούσε στην τουαλέτα

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τη διαχείριση των απορρήτων εγγράφων στον Λευκό Οίκο, όπως προκύπτει από τα εκτενή ρεπορτάζ του CNNi και άλλων ΜΜΕ, φαίνεται ότι δεν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Ο ίδιος φέρεται να μετέφερε στο σπίτι του επίσημα έγγραφα της προεδρίας, τα οποία κατέστρεφε και στη συνέχεια πετούσε στην τουαλέτα. Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, χαρακτηρίζονται ως απόρρητα.

Φωτογραφικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, αποκαλύπτει πως ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος προκύπτει, πως πέταγε έγγραφα, τα οποία προηγουμένως είχε κομματιάσει σε λεκάνες τουαλέτας.

Η Μάγκι Χάμπερμαν, συντάκτρια του πολιτικού τμήματος της εφημερίδας New York Times, εξασφάλισε τις φωτογραφίες, που θα συμπεριληφθούν στο «Confidence Man», το υπό έκδοση βιβλίο της για τον Λευκό Οίκο επί των ημερών του κ. Τραμπ.

Παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του μεγιστάνα, οι φωτογραφίες δείχνουν κομματάκια εγγράφων μέσα σε δύο λεκάνες τουαλέτας, με σημειώσεις που έχουν τον χαρακτηριστικό γραφικό του χαρακτήρα.

«Ορισμένοι συνεργάτες (του κ. Τραμπ) ήταν ενήμεροι για τη συνήθειά του αυτή», είπε η κυρία Χάμπερμαν στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο οποίος μεταφόρτωσε το φωτογραφικό υλικό.

Επρόκειτο για συνέχεια της «μακράς συνήθειας του Τραμπ να κάνει κομματάκια έγγραφα που όφειλαν να φυλάσσονται και να αρχειοθετούνται», πρόσθεσε η ρεπόρτερ των NYT.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Axios, η μία φωτογραφία είναι τραβηγμένη σε αποχωρητήριο στον Λευκό Οίκο και η δεύτερη σε χώρα του εξωτερικού όπου είχε ταξιδέψει ο πρώην πρόεδρος.

Είναι αδύνατο να πει κανείς ποιο ήταν το θέμα των κατεστραμμένων εγγράφων. Ωστόσο διακρίνεται το επώνυμο «Στεφάνικ» —μάλλον αναφέρεται στη βουλεύτρια των Ρεπουμπλικάνων Ελίζ Στεφάνικ— στο ένα από τα σκισμένα χαρτιά.

Ο κ. Τραμπ αντιμετώπισε με ειρωνικό τρόπο το δημοσίευμα και το υπό έκδοση βιβλίο. «Πρέπει να έχεις απελπιστεί τελείως αν το σχέδιό σου για να προωθήσεις την πώληση ενός βιβλίου είναι να δημοσιεύεις φωτογραφίες από λεκάνες τουαλέτας», σχολίασε εκπρόσωπός του.

Ο μεγιστάνας, ο οποίος παραπέμφθηκε δυο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε δίκη στη Γερουσία, ήταν γνωστό επί χρόνια πως έκανε κομμάτια έγγραφα στα συχνά ξεσπάσματα της οργής του, αναγκάζοντας συνεργάτες του να μαζεύουν τα κομμάτια και να τα συναρμολογούν για να καταχωριστούν στα εθνικά αρχεία.

Ο κ. Τραμπ πήρε μαζί του στη Φλόριντα, όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου 2021, αρκετές κούτες με έγγραφα, ανάμεσά τους κάποια τα οποία είχαν διαβάθμιση «απόρρητο».

Η πράξη του είναι παράνομη καθώς αντίκειται στη νομοθεσία για τα προεδρικά αρχεία στις ΗΠΑ, που ορίζει ρητώς πως όλα τα έγγραφα του εκάστοτε αρχηγού του κράτους αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να αρχειοθετούνται και να φυλάσσονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ