FOCUS

Σαν σήμερα: Η 11η Αυγούστου στην Ιστορία - Τάσος Ισαάκ, ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία

Σαν σήμερα: Η 11η Αυγούστου στην Ιστορία - Τάσος Ισαάκ, ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία

Η 11η Αυγούστου είναι η 223η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 224η σε δίσεκτα έτη. Είναι επίσης μια μαύρη μέρα για τον ελληνισμό της Κύπρου, που είδε τον Τάσο Ισαάκ να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου, ένα έγκλημα για το οποίο κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε. 

Στις 11 Αυγούστου 1996 η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών οργάνωσε μια αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια, με 200 μοτοσυκλέτες από 12 ευρωπαϊκές χώρες.

Η πορεία ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και οι μοτοσικλετιστές πέρασαν από πολλές χώρες της Ευρώπης για να καταλήξουν στην Kύπρο στις 10 Αυγούστου ενώνοντας τις δυνάμεις τους με ντόπιους μοτοσυκλετιστές.

Την τελευταία στιγμή και μετά από πιέσεις τόσο από το εξωτερικό όσο και από την ίδια την Κύπρο, η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας ακυρώνει το σκέλος της διαμαρτυρίας εντός της Κύπρου, διοργανώνοντας εναλλακτικά την κεντρική της εκδήλωση στο Μακάριο Στάδιο το πρωί της Κυριακής 11 Αυγούστου. Ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης είχε πείσει την Ομοσπονδία να ακυρώσει την πορεία, λέγοντας ότι «κινδυνεύει η Κύπρος» εάν προκληθούν εκτεταμένα επεισόδια.

Μία ομάδα μοτοσυκλετιστών, αναμεσά τους και ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, διαφώνησε με την απόφαση της Ομοσπονδίας και συνέχισε προς τα κατεχόμενα. Περίπου επτά χιλιάδων μοτοσικλετιστές μπήκαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, την «Πράσινη Γραμμή», από ένα αφύλακτο στρατιωτικό φυλάκιο.

Την ίδια ώρα, στη «γραμμή Αττίλα», είχαν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι, ανάμεσά τους και οπαδοί των «Γρίζων Λύκων», οι οποίοι είχαν καταφθάσει από την Τουρκία. Όπως διέρρευσε αργότερα, το κατοχικό καθεστώς είχε δώσει εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα.

Η κατάσταση ήταν ήδη ανεξέλεγκτη όταν ξέσπασαν τα πρώτα επεισόδια στο ΣOΠAZ, στη Λευκωσία. Οι διαδηλωτές πέρασαν στη νεκρή ζώνη. Οι κατοχικές δυνάμεις άναψαν φωτιά για να τους απομακρύνουν. Στη Δερύνεια μοτοσικλετιστές και άλλοι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους ένοπλους στρατιώτες της κατοχικής δύναμης αλλά και οργανωμένους Τούρκους και Τουρκοκύπριους αντιδιαδηλωτές.

Ο Tάσος Ισαάκ, στην προσπάθεια του να βοηθήσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο, τον οποίο κτυπούσαν οι Τούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Γύρω του μαζεύτηκαν μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και άντρες της αστυνομίας του ψευδοκράτους και άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα και λοστούς, μέχρι που πέθανε.

Άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Δύο ιρλανδοί αστυνομικοί, μέλη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNFICYP), δεν κατάφεραν να τον πάρουν από τα χέρια του πλήθους. Τα υπόλοιπα μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, τα οποία ήταν παρόντα στην σκηνή, επέλεξαν να μην επέμβουν.

Καθοδηγητής της δολοφονικής δράσης εναντίον του Tάσου Ισαάκ φέρεται να ήταν ο αρχηγός του παραρτήματος των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αρσλάν. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε στις 14 Αυγούστου. Η σύζυγός του ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να είναι ο ανάδοχος γονέας του αγέννητου μωρού. Όταν γεννήθηκε το κοριτσάκι, ένα μήνα αργότερα, βαπτίστηκε Αναστασία.

Ένα διπλό φονικό, ατιμώρητοι ένοχοι

Μετά την κηδεία, ο εξάδελφος του Τάσου Ισαάκ, ο 26χρονος Σολωμός Σολωμού, προσπάθησε να κατεβάσει τουρκική σημαία από φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής» και έπεσε νεκρός από πυρά που ήλθαν από τα Κατεχόμενα.

Στις 22 Νοεμβρίου 1996, η Κυπριακή Αστυνομία εξέδωσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ εναντίων των:

Χασίμ Γιλμάζ, εποίκου και πρώην στελέχους της ΜΙΤ (τουρκική ΚΥΠ).

Νεϊφέλ Μουσταφά Εργκούν, εποίκου από την Τουρκία και αστυνομικού του ψευδοκράτους.

Πολάτ Φικρέτ Κορελί, Τουρκοκύπριου από την Αμμόχωστο.

Μεχμέτ Μουσταφά Αρσλάν, τούρκου εποίκου και επικεφαλής των «Γκρίζων Λύκων» στα Κατεχόμενα.

Ερχάν Αρικλί, τούρκου εποίκου από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Ο Αρικλί συνελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Κιργιστάν, αλλά αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν πιέσεων του Τουρκίας.

Ο Ερχάν Αρικλί, γνωστός για την εμπρηστικό του λόγο και την πολιτική του δράση, εξελέγη το 2018 στην Αμμόχωστο ως «βουλευτής» του ψευδοκράτους.

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες του Σολωμού και του Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία παραβίασε το 2ο άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση και τιμωρία των ενόχων. Επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ.

Ήταν ένα διπλό έγκλημα για το οποίο στην πραγματικότητα δεν τιμωρήθηκε κανείς ποτέ, αν και υπήρχαν εκατοντάδες μάρτυρες και φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο από το συμβάν.

Η 11η Αυγούστου στην Ιστορία

1933, Σαν Φρανσίσκο. Το νησί Αλκατράζ, γνωστό και ως «ο Βράχος», στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, το οποίο έχει μακρά ιστορία ως στρατιωτική φυλακή, επιλέχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ για να γίνει η νέα ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας.

1938, ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Νέα Υόρκη. Το γερμανικό αεροσκάφος Brandenburg της Lufthansa βρίσκεται στον αέρα σε μια απευθείας πτήση από το Βερολίνο στη Νέα Υόρκη. Το αεροσκάφος, τύπου Focke-Wulf 200 Condor, με άνοιγμα φτερών 30 μέτρων και τέσσερις κινητήρες 720 ίππων έκαστος, αναμένεται να κάνει τη διαδρομή σε 20 έως 22 ώρες.

1943, Καλιφόρνια. Οι θαυμαστές του περικυκλώνουν το Φρανκ Σινάτρα, καθώς αυτός φτάνει στην Πασαντίνα.

1945, Αγγλία. Ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πενικιλίνη, αποβιβάζεται από το υπερωκεάνιο Queen Mary, φτάνοντας στην Αγγλία.

1948, Χόλιγουντ. Ο Φρεντ Αστέρ και η Τζίντζερ Ρότζερς κατά τη διάρκεια γυρισμάτων σε στούντιο του Χόλιγουντ.

1964, Κύπρος. Πρόφυγες Ελληνοκύπριοι καταφεύγουν σε μια σπηλιά, καθώς τα σπίτια τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μαχών.

1967, Φλόριντα. Η Κριπ έχασε τα πέντε από τα γατάκια που γέννησε πριν από λίγες μέρες. Έτσι, αποφάσισε να δώσει τη θέση τους σε τρία σκιουράκια που έχουν χάσει τη μαμά τους...

1972, Νέο Δελχί. Η Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι συναντά μια ομάδα πολιτών. Η παράδοση αυτών των συναντήσεων είναι πολύ παλιά στην Ινδία, ονομάζεται «darshan», και περιλαμβάνει προσωπικές συναντήσεις στις οποίες οι πολίτες φέρνουν δώρα στον εκάστοτε Πρωθυπουργό, κάνουν ερωτήσεις και ζητούν συμβουλές.

1977, Μόναχο. Ένας τεχνικός του Radio Free Europe και του Radio Liberty, στο Μόναχο της Δυτικής Γερμανίας στο κοντρόλ όπου φορτώνονται μαγνητοταινίες σε διαφορετικές γλώσσες. Αυτές περιέχουν αμερικανικά μηνύματα τα οποία μεταδίδονται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης και τη Σοβιετική Ένωση. Τα μηνύματα είναι 10λεπτα δελτία ειδήσεων που μεταδίδονται κάθε μια ώρα σε 22 γλώσσες.

1978, Αθήνα. Η Άρτεμις Γαρουφαλίδη, θεία της Χριστίνας Ωνάση, μιλάει με την ανηψιά της, κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση, στο σπίτι της δεύτερης στην Αθήνα.

1984, Λος Άντζελες. Ο Αμερικανός αθλητής Καρλ Λιούις κόβει το νήμα στους ημιτελικούς των 400 μέτρων μετ' εμποδίων ανδρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1996, Κύπρος. Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα, όταν Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον Κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ.

2014, Καλιφόρνια. Βρίσκεται νεκρός στο σπίτι του ο 63χρονος Ρόμπιν Ουίλιαμς. Ο ηθοποιός αυτοκτόνησε μετά από μακροχρόνια μάχη με την κατάθλιψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ