FOCUS

Πού θα "χτυπήσει" ο Τραμπ την Χίλαρι - Τί σκέφτεται η πρώην ΥΠΕΞ

Πού θα "χτυπήσει" ο Τραμπ την Χίλαρι - Τί σκέφτεται η πρώην ΥΠΕΞ
REUTERS/Lucy Nicholson (L) and Jim Urquhart/File Photos

Λίγες εβδομάδες απέμειναν προτού η Χίλαρι Κλίντον και ο Ντόναλντ Τραμπ πέσουν στην... αρένα της προεκλογικής τους εκστρατείας με φόντο τον Λευκό Οίκο και τα επιτελεία τους εργάζονται ήδη μεθοδικά για τον σχηματισμό της στρατηγικής τους επιχειρηματολογίας που θα επιφέρει και πλήγματα στον αντίπαλο.

Για τον μεγιστάνα που δρα πολιτικά τον τελευταίο μήνα δίχως αντίπαλο στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα επιλέξει να επιτεθεί κατά μέτωπο -όπως έκανε σε πολλές περιπτώσεις με συνυποψηφίους του- ή εάν θα προκρίνει μια πιο μετριοπαθή προσωπική κριτική απέναντι στην πρώτη υποψήφια γυναίκα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όπως γράφουν οι New York Times, η πρώτη σκέψη του είναι να αποφύγει τους σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς και να αντιμετωπίσει την αντιπαράθεση πιο στρατηγικά. Αυτό που φέρεται να προκρίνει είναι η αμφισβήτηση της κρίσης της Χίλαρι Κλίντον αναφορικά τόσο με την αντίδρασή της στις σχέσεις του άντρα της -άνθρωποι κοντά στο ζευγάρι έχουν αναφέρει ότι προσπάθησε να αποδομήσει τις γυναίκες αυτές- όσο και στη διαχείριση της κρίσης στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία τον Σεπτέμβριο του 2012 έφερε το State Department και προσωπικά την Χίλαρι Κλίντον προ των ευθυνών τους από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι η υπουργός των Εξωτερικών είχε απορρίψει αιτήματα για πρόσθετα μέτρα ασφάλειας.

Το 2015 σε ειδική συνεδρίαση του Κονγκρέσου και επί 11 ώρες η Χίλαρι Κλίντον απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με την επίθεση και κατά γενική ομολογία εμφανίστηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες με θάρρος, δίνοντας την εντύπωση ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Την αποτυχημένη αυτή προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο την γνωρίζει καλά ο δισεκατομμυριούχος ωστόσο αυτό που σκέφτεται είναι να διευρύνει το πλαίσιο της κριτικής του ώστε να πλαισιώσει όλο το φάσμα των αποτυχιών της στρατηγικής της πρώην υπουργού στη Λιβύη και να στοιχειοθετήσει ότι αυτές ακριβώς οι παραλείψεις έχουν φέρει σήμερα τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση. Είναι άλλωστε αυτό κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα ως το σημαντικότερο λάθος στη διάρκεια της προεδρίας του.

Από εκεί και πέρα, εκτιμά ο Ντόναλντ Τραμπ ότι η προσπάθεια να επιτεθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Χίλαρι Κλίντον από μόνη της δεν θα αποφέρει καρπούς. "Πρέπει να κάνεις τους ανθρώπους να καταλάβουν τον χαρακτήρα της και να κάνεις τις γυναίκες να αναρωτηθούν εάν η Χίλαρι είναι πραγματικά ειλικρινής και αυθεντική. Γιατί έχει προσπαθήσει με άσχημο τρόπο να καταστρέψει τις ερωμένες του Κλίντον και επιχειρεί να ικανοποιήσει τις γυναίκες ενώ το μόνο που θέλει είναι την εξουσία", τονίζει.

Προφίλ... επιζήμια απρόβλεπτου "χτίζει" η Χίλαρι για Τραμπ

Από τη μεριά του, το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον δεν υποτιμά τα στοιχεία που δείχνουν υψηλά ποσοστά αντι-δημοφιλίας για την υποψήφια, εκτιμούν όμως ότι τα αντίστοιχα ποσοστά για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ πιο υψηλά. Παράλληλα και με βάση δημοσκοπικές μετρήσεις που έχουν διενεργήσει φέρεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εφόσον ο μεγιστάνας αρχίσει τις προσωπικές επιθέσεις, δεν θα επιφέρει σημαντική ζημιά στο προφίλ της.

Η πιθανότερη υποψήφια του στρατοπέδου των Δημοκρατικών θα εστιάσει την κριτική της αρχικά στην απροθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να δημοσιοποιήσει τις επιστροφές από την εφορία, κάτι που θα υποστηρίξει ότι σημαίνει πρόθεση να αποκρύψει ορισμένα στοιχεία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα δηλώσεις εισοδήματος έως ότου να τερματιστούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε βάρος του. Γι’ αυτό όμως έχει βρεθεί στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων από τους Δημοκρατικούς αλλά και από προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, όπως ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Θα στοχοποιήσει επίσης τόσο την ιδιοσυγκρασία του όσο και τις ηγετικές του ικανότητες περιγράφοντάς τον ως έναν απρόβλεπτο άνθρωπο που μπορεί να προξενήσει ζημιά χωρίς μάλιστα να το επιθυμεί ο ίδιος απαραίτητα. Πολιτικοί σύμμαχοι της Κλίντον την συμβουλεύουν να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι υπό το πρίσμα ότι σε βάθος χρόνου οι ψηφοφόροι θα ταυτιστούν με αυτό.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι δεκαετίες εμπειρίας στην κεντρική πολιτική σκηνή, ως Πρώτη Κυρία, βουλευτής και υπουργός ενδεχομένως δεν φθάσουν στην Χίλαρι Κλίντον για να της δώσουν την προεδρία. Η κεντρική παραδοχή είναι ότι την προεδρία θα την κερδίσει μέσω της ευελιξίας και της ευφυίας που θα επιδείξει στη διαχείριση των ταπεινωτικών χαρακτηρισμών που θα επιχειρήσει να την αποδώσει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν είναι πάντως λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές των Ρεπουμπλικανών που πιστεύουν ότι η μοναδική ελπίδα του Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει την προεδρία προέρχεται μέσα από μια κλιμάκωση των προσωπικών του επιθέσεων προς την αντίπαλό του, δεδομένων των πολύ χαμηλών ποσοστών δημοφιλίας του ειδικά στις τάξεις των γυναικών.

Επομένως, αποτελεί μονόδρομο η προσπάθεια μείωσης των αντίστοιχων ποσοστών δημοφιλίας της πρώην υπουργού των Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση των CNN/ORC το 57% των όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι θα το κάνουν κυρίως ως ένδειξη αντίθεσης στην υποψηφιότητα Κλίντον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ