FOCUS

Σαν σήμερα: Η 12η Σεπτεμβρίου στην ιστορία - Η Τζάκι, ο Τζακ και η Ελισάβετ - Μια «ωραία» ατμόσφαιρα

Σαν σήμερα: Η 12η Σεπτεμβρίου στην ιστορία - Η Τζάκι, ο Τζακ και η Ελισάβετ - Μια «ωραία» ατμόσφαιρα
ΑP Photo

Η 12η Σεπτεμβρίου είναι η 255η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 256η σε δίσεκτα έτη. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1953 ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Φ. Κένεντι και η Τζακλίν Λι Μπουβιέ παντρεύονται. Το πώς γνωρίστηκαν έχει ενδιαφέρον και λόγω επικαιρότητας. Το γιατί παντρεύτηκαν, παρότι δεν είμαστε κουτσομπόληδες, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η δε σχέση της Τζάκι με την Ελισάβετ, ήταν μάλλον αυτή που θα περίμενε κανείς: Κάκιστη. 

Για μας μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο γάμος της Τζάκι Κένεντι με τον Αριστοτέλη Ωνάση, όμως διεθνώς το πιο σημαντικό ήταν και παραμένει ο γάμος της με τον άνθρωπο που θα γινόταν κάποια χρόνια αργότερα Πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Τζον Φιτστζέραλντ Κένεντι, για τους φίλους Τζακ. Εμείς για συντομία θα τον λέμε JFK.

Η αλήθεια είναι ότι ο γάμος τους προκάλεσε έκπληξη, καθώς η Τζάκι όταν γνώρισε τον Κένεντι ήταν ήδη αρραβωνιασμένη, με έναν πλούσιο χρηματιστή, ενώ ο νεαρός γερουσιαστής είχε ήδη τεράστια φήμη ως γυναικάς και άστατος. Επιπλέον, η νεαρή Μπουβιέ, απεχθανόταν τη δημοσιότητα, η οποία αναπόφευκτα θα ερχόταν στο πλευρό του πάρα πολύ φιλόδοξου πολιτικού.

Η Τζάκι με προτροπή της μητέρας της, είχε δεχτεί την πρόταση γάμου του Τζον Χάστεντ τζούνιορ, τον Ιανουάριο του 1952. Η ίδια, σε επιστολή της προς μια φίλη της, έγραφε ότι «ο Χάστεντ ήταν ο σωστός άντρας γι αυτήν» και ότι «ήταν πολύ ευτυχισμένη».

Για την Τζάκι και την οικογένειά της, ευτυχία σήμαινε μόνο ένα πράγμα: την οικονομική ασφάλεια.

Ο πιο πλούσιος κερδίζει

Η μητέρα της Τζάκι, η Τζάνετ Λι Νόρτον, είχε παντρευτεί τον πατέρα της, τον χρηματιστή Τζον Μπουβιέ τον τρίτο, στα 21 της χρόνια. Έκαναν τρία παιδιά και 12 χρόνια αργότερα τον χώρισε λόγω των απανωτών και πολύ ξεδιάντροπων απιστιών του.

Ο Μπουβιέ την τιμώρησε, δίνοντάς της ελάχιστα χρήματα ως διατροφή. Η Τζάνετ και τα τρία κορίτσια της πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα έως ότου ξαναπαντρευτεί τον Τζέιμς Όσινκλος, δύο χρόνια αργότερα. Η οδηγίς της προς τις κόρες της ήταν απλή και συνοπτική: Ο σύζυγος που θα επέλεγαν θα έπρεπε να είναι πλούσιος.

Όταν, λοιπόν, ο Χάστεντ τη ζήτησε σε γάμο, η Τζάκι ήξερε ότι ήταν «ο σωστός για εκείνη». Μέχρι που εμφανίστηκε ο πιο σωστός.

Η Τζάκι γνώρισε τον Κένεντι όταν ήταν ήδη αρραβωνιασμένη και εργαζόταν στην εφημερίδα Washington Times-Herald ως δημοσιογράφος. Εκείνος ήταν νέος, ωραίος, με μέλλον στην πολιτική και από πλούσια οικογένεια.

Το κουτσομπολιό -παρότι, όπως προείπαμε, δεν είμαστε κουτσομπόληδες- λέει ότι η Τζάκι πήγε στη μητέρα της κι εκείνη είδε τα πράγματα πάρα πολύ πρακτικά: Έβαλε λυτούς και δεμένους να μάθουν ακριβώς πόσα χρήματα έχει καθένας από τους δύο άντρες.

Ο Κένεντι κέρδισε. Η Τζάκι επέστρεψε, σε ένα πάρτι, το δαχτυλίδι των αρραβώνων στον εμβρόντητο Χάστεντ δύο μήνες πριν από τον ήδη προγραμματισμένο γάμο τους, που θα γινόταν τον Ιούνιο του 1952. Και μετά περίμενε.

Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ, καθώς τον επόμενο χρόνο, τον Ιούνιο του 1953, πήγε στο Λονδίνο για να καλύψει δημοσιογραφικά τη στέψη της Ελισάβετ και όσο βρισκόταν εκεί ο Κένεντι της έκανε πρόταση γάμου.

Παντρεύτηκαν το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Επτά χρόνια αργότερα ο Κένεντι γινόταν Πρόεδρος των ΗΠΑ και η Τζάκι πρώτη κυρία.

Η εκδίκηση της Ελισάβετ

Τον Ιούνιο του 1961 η Τζάκι επιστρέφει στο Μπάκιγχαμ, αυτήν τη φορά ως επίσημη προσκεκλημένη.

Τη βραδιά της 5ης Ιουνίου η Ελισάβετ παραθέτει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ. Η διαπραγμάτευση για τη λίστα των καλεσμένων είχε κρατήσει εβδομάδες: Η Ελισάβετ αρνήθηκε κάθετα να δεχτεί στο δείπνο την αδελφή της Τζάκι, Λι Ρατζίβιλ, επειδή ήταν σε δεύτερο γάμο και η ίδια δεν ενέκρινε τις διαζευγμένες γυναίκες. Θεώρησε μάλιστα προσβολή την επιθυμία των Κένεντι να παρεβρεθεί η Λι στο δείπνο.

Μετά από τεράστια πίεση, η βασίλισσα υποχωρεί, αλλά δεν θα το συγχωρήσει ποτέ στη Τζάκι. Σε αντίποινα, εξαιρεί από τη λίστα την αδελφή της, Μάργκαρετ και την πριγκίπισσα Μαρίνα, την παρουσία των οποίων είχε ζητήσει προσωπικά η Τζάκι.

«Ούτε Μάργκαρετ, ούτε Μαρίνα, μόνο όποιους υπουργούς Γεωργίας της Κοινοπολιτείας μπορούσαν να βρουν», εκμυστηρεύτηκε η ίδια η Τζάκι στον Γκορ Βιντάλ. «Η βασίλισσα με εκδικήθηκε».

Η Τζάκι περιέγραψε την Ελισάβετ στον ίδιον ως «πολύ βαριά και στιφή». Λίγα χρόνια αργότερα, ο Βιντάλ μετέφερε τη συζήτησή τους στη Μάργκαρετ κι εκείνη του απάντησε: «Μα, αυτό κάνει, γι αυτό είναι βασίλισσα».

Όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία της στο Μπάκιγχαμ, η Τζάκι είπε: «Νομίζω ότι η βασίλισσα με μισεί. Ο Φίλιππος ήταν συμπαθητικός, αλλά νευρικός. Και καταλάβαινες αμέσως ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχε καμία απολύτως σχέση»...

Η 12η Σεπτεμβρίου στην ιστορία

1921, Ρωσία. Παιδιά, θύματα του λιμού που μαστίζει τη Ρωσία μετά την επανάσταση, περιμένουν να πάρουν τρόφιμα έξω από μια εγκατάσταση αμερικανικής βοήθειας, στα σύνορα με την Πολωνία.

1931, Αγγλία. Ο Μαχάτμα Γκάντι φτάνει στο Φολκστον της Αγγλίας, καθ' οδόν για το Λονδίνο, όπου θα παρακολουθήσει το Συνέδριο για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ινδία.

1936, Κωνσταντινούπολη. Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Εδουάρδος ο 7ος και η Γουόλις Σίμσον, πάνω στο προεδρικό γιότ της Τουρκίας, με τον Πρόεδρο της χώρας, Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Εδουάρδος και η Σίμσον βρίσκονται στην Τουρκία για ανεπίσημη επίσκεψη.

1938, Νέα Υόρκη. Από την κορυφή του Empire State Building η πανοραμική θέα του Μανχάταν είναι εντυπωσιακή.

1953, Μασαχουσέτη. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Φ. Κένεντι και η Τζακλίν Λι Μπουβιέ φεύγουν από τον καθολικό ναό στο Νιούπορτ, όπου έγινε ο γάμος τους.

1979, Μόσχα. Μια γυναίκα και ο εγγονός της περπατούν μπροστά από μια αφίσα με το Μίσα, τη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, που θα γίνουν το 1980.

1984, Σικάγο. Ο Μάικλ Τζόρνταν μιλάει στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την υπογραφή του επταετούς συμβολαίου του με την ομάδα των Bulls.

1994, Ουάσινγκτον. Τα συντρίμια ενός μικρού μονοκινητήριου αεροσκάφους στη νότια πλευρά του Λευκού Οίκου. Το αεροπλάνο παραβίασε την απαγορευμένη ζώνη γύρω από το Λευκό Οίκο και συνετρίβη. Ο πιλότος σκοτώθηκε κατά την πρόσκρουση.

1996, Λιβερία. Υποσιτισμένα παιδιά περιμένουν τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη σε μια εγκατάσταση του Ερυθρού Σταυρού, στη Λιβερία. Η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει τους κατοίκους της βορειοδυτικής Λιβερίας, στην οποία μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ