FOCUS

Βασιλιάς Κάρολος: Η βαθιά σχέση του με την Ελλάδα και οι επισκέψεις του στη χώρα μας

Βασιλιάς Κάρολος: Η βαθιά σχέση του με την Ελλάδα και οι επισκέψεις του στη χώρα μας
Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, ήταν τον Μάρτιο του 2021, έπειτα από κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (Orestis Panagiotou/Pool via AP)

Ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα τρέφει ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας, ο οποίος έχει και οικογενειακούς δεσμούς με τη χώρα μας, την οποία έχει επισκεφτεί πολλές φορές. Ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ο προπάππος του είναι ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ των Ελλήνων.

Η τελευταία επίσημη επίσκεψη του Καρόλου στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγό του Καμίλα, ήταν τον Μάρτιο του 2021, έπειτα από κάλεσμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Κάρολος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και παρακολούθησε την παρέλαση για την 25η Μαρτίου. Στον Κάρολο απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Ο πρίγκιπας και η σύζυγός του επισκέφτηκαν τότε και την Εθνική Πινακοθήκη.

Στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή των ξένων ηγετών η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κάρολος αναφέρθηκε στους ιδιαίτερους δεσμούς, που τον συνδέουν με την Ελλάδα και τους Έλληνες και υπενθύμισε ότι για εκείνον η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του, υπενθυμίζοντας ότι είναι η πατρίδα των προγόνων του.

(Angelos Tzortzinis/Pool via AP)

Επισήμανε επίσης ότι, όπως και το 1821, «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο», προσθέτοντας ότι «οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας».

Έκλεισε, μάλιστα, την αντιφώνησή του στα ελληνικά με στίχους του Διονύσιου Σολωμού, λέγοντας πως η Ελλάδα, όπως και το 1821, μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά!» κατέληξε.

Οι βόλτες με την Καμίλα στην Ερμού το 2018

Ο Κάρολος, μαζί με τη σύζυγό του, Καμίλα, είχαν επισκεφτεί επίσημα την Ελλάδα και το 2018. Μάλιστα τότε, εκτός από τις επίσημες συναντήσεις και τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο τότε Δούκας και Δούκισσα της Κορνουάλης είχαν περπατήσει στην Ερμού, όπου είχαν κάνει «στάση» για να πάρουν κουλούρια και λουκουμά από τον πωλητή στο δρόμο.

(Orestis Panagiotou, Pool via AP

Στην πλατεία Καπνικαρέας ήπιαν καφέ, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικοινωνιακοί και φιλικοί. Στη συνέχεια του ταξιδιού τους, το ζευγάρι επισκέφτηκε την Κρήτη, όπου ο πρίγκιπας Κάρολος χόρεψε παραδοσιακούς κρητικούς χορούς.

(AP Photo/Michael Varaklas)

Αλληλεγγύη στις φωτιές του περσινού Αύγουστου

Σημειώνεται ότι στις φωτιές του Αυγούστου του 2021, ο Κάρολος, με επιστολή που απέστειλε στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη χώρα μας, δηλώνοντας βαθιά συγκλονισμένος.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι συνδέεται βαθιά με την Ελλάδα και ότι του είναι «οδυνηρό να σκέφτεται τον πόνο που εσείς και η όμορφη χώρα σας πρέπει να υπομείνετε. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας και με όλους τους Έλληνες αυτές τις δύσκολες και ανησυχητικές στιγμές».

Ο πρίγκιπας υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες όλων μας για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, προτού πληγούμε από ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κάρολος, βαθιά ευαισθητοποιημένος σε θέματα φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και ως έκφραση των γνωστών φιλελληνικών αισθημάτων του, προέβη σε σημαντική προσωπική δωρεά προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ