FOCUS

Ο «πόλεμος» του Twitter: Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στον Ίλον Μασκ

Ο «πόλεμος» του Twitter: Οι επενδυτές γυρνούν την πλάτη στον Ίλον Μασκ
Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ και η Twitter έχουν εμπλακεί σε μία δικαστική διαμάχη μετά την κίνηση του επιχειρηματία να αποσύρει την πρόταση του για την εξαγορά. AP Photo / Ringo H.W. Chiu

Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται πλέον οι διαδικασίες της εξαγοράς της Twitter Inc. από τον Ίλον Μασκ, καθώς σύμφωνα με το Reuters, οι  επενδυτικές εταιρίες Apollo Global Management Inc και Sixth Street, που εμπλέκονται στη διαδικασία χρηματοδότησης της εταιρείας - «κολοσσού» των social media, δεν βρίσκονται πλέον σε συνομιλίες με τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μασκ και η Twitter έχουν εμπλακεί σε μία δικαστική διαμάχη μετά την κίνηση του επιχειρηματία να αποσύρει την πρόταση του για την εξαγορά.

Την περίοδο αυτή οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες για τον τερματισμό της δικαστικής διένεξης, ανοίγοντας το δρόμο για το κλείσιμο της συμφωνίας των 44 δισ. δολαρίων (σ.σ. 44,36 δισ. ευρώ).

Νωρίτερα την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ο Μασκ και η Twitter συμφώνησαν στην αναβολή της σημερινής κατάθεσής του, χωρίς να προσδιοριστεί νέος χρόνος για την πραγματοποίησή της, όπως δήλωσε μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την υπόθεση.

Η Twitter και ο Μασκ δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε ένα αίτημα σχολιασμού, ενώ η Apollo και η Sixth Street αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι θα χρηματοδοτήσει τη συμφωνία με δικούς του πόρους, αλλά και με χρήματα από επενδυτές με τους οποίους συνεργάζεται, όπως και με κεφάλαια από τραπεζική χρηματοδότηση.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Apollo εξέταζε τρόπους που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, όπως είχαν δηλώσει πηγές στο Reuters.

Η Sixth Street συμμετείχε σε αυτές τις συνομιλίες με τις οποίες οι επενδυτές εξέταζαν το ενδεχόμενο να διαθέσουν περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια (1,01 δισεκατομμύριο ευρώ) για την υλοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς.

Οι συνομιλίες αυτές έχουν τερματιστεί, σύμφωνα με πηγές που έλαβαν χθες γνώση για τις εξελίξεις.

Το όνειρο του Μασκ για το «Χ», τον διάδοχο του Twitter

AP Photo / Gregory Bull

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Tesla, φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, ότι εμπνέεται από την κορυφαία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, το WeChat, ενώ σχεδιάζει το μέλλον του Twitter.

Και ενώ έχει μοιραστεί πολύ λίγες λεπτομέρειες σχετικά με τη φιλοδοξία του για μια εφαρμογή για τα πάντα, οι ειδικοί λένε ότι δεν θα είναι εύκολο να επιτευχθεί.

Ο Μασκ δήλωσε αργά την Τρίτη ότι ήθελε να δημιουργήσει μια νέα εφαρμογή με την ονομασία «X» μετά την αγορά του Twitter.

«Η αγορά του Twitter είναι ένας επιταχυντής για τη δημιουργία του X, μιας εφαρμογής που θα κάνει τα πάντα», έγραψε στο Twitter.

Το σχόλιο του Μασκ ήρθε μετά την είδηση ότι άλλαξε και πάλι πορεία και αποφάσισε να ακολουθήσει την προσφορά του για την αγορά του Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων, τιμή που είχε αρχικά συμφωνηθεί τον Απρίλιο.

Η εξαγορά θα έθετε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου επικεφαλής ενός από τα πιο επιδραστικά κοινωνικά δίκτυα, έπειτα από μήνες ανατροπών.

Αρκετές εταιρείες τεχνολογίας στην περιοχή έχουν ήδη επιτύχει με τις δικές τους εκδοχές τέτοιων εφαρμογών. Η κυριότερη από αυτές είναι το WeChat, η πλατφόρμα που ανήκει στον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Tencent (TCEHY) και μερικές φορές περιγράφεται ως Facebook (FB), Twitter (TWTR), Snapchat (SNAP) και PayPal (PYPL) σε ένα.

Περισσότεροι από 1 δισ. χρήστες, κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα, βασίζονται στο κοινωνικό δίκτυο για να κάνουν σχεδόν τα πάντα - από την παραγγελία αγορών μέχρι την κράτηση ενός μαθήματος γιόγκα και την πληρωμή λογαριασμών - χωρίς να εγκαταλείπουν την εφαρμογή.

Αλλού στην Ασία, οι άνθρωποι έχουν επίσης συρρεύσει σε εφαρμογές όπως η Grab (GRAB) στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία ή η Line στην Ιαπωνία. Η Grab ήταν αρχικά περισσότερο γνωστή ως πάροχος υπηρεσιών μεταφοράς με ταξί, ενώ η Line απέκτησε δημοτικότητα ως εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, και οι δύο έχουν έκτοτε διακλαδωθεί σημαντικά για να προσφέρουν και άλλες λειτουργίες.

Την Τρίτη, ένας χρήστης του Twitter ανέφερε ότι «θα ήταν ευκολότερο να ξεκινήσει το X από το μηδέν», με αποτέλεσμα ο δισεκατομμυριούχος να απαντήσει ότι το Twitter ήταν σημαντικό μέρος του σχεδίου.

«Το Twitter πιθανότατα επιταχύνει το Χ κατά 3 έως 5 χρόνια, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος», έγραψε ο Μασκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ