FOCUS

Επιβιώνοντας στη Χερσώνα: Μια πόλη - φάντασμα και μια συγκλονιστική μαρτυρία για τον πόλεμο

Επιβιώνοντας στη Χερσώνα: Μια πόλη - φάντασμα και μια συγκλονιστική μαρτυρία για τον πόλεμο
«Οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά εξαντλημένοι, κάποιοι απλά δεν βγαίνουν από το σπίτι τους για να αποφύγουν την επαφή με τον στρατό. Είναι αδύνατο να χαλαρώσει κανείς εδώ». AP Photo / Nina Lyashonok

Ένας κάτοικος της Χερσώνας περιέγραψε στο CNNi την κατάσταση στη ρωσοκρατούμενη πόλη της Ουκρανίας ως τεταμένη, με τους ανθρώπους «συναισθηματικά εξαντλημένους», τους δρόμους άδειους από το απόγευμα και μετά και τους Ρώσους στρατιώτες να εμφανίζονται συχνά με πολιτικά ρούχα.

Με τη γυναίκα επικοινώνησε το CNNi μέσω τρίτου προσώπου και μιλούσε λίγο πριν η διορισμένη από την Ρωσία διοίκηση της πόλης διατάξει τους πολίτες να φύγουν.

Η διοίκηση δήλωσε το Σάββατο ότι «λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο, του αυξημένου κινδύνου μαζικών βομβαρδισμών της πόλης και της απειλής τρομοκρατικών επιθέσεων, όλοι οι πολίτες πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη και να περάσουν στην ανατολική όχθη του Δνείπερου ποταμού».

Προηγουμένως οι Aρχές είχαν συστήσει στους πολίτες να φύγουν.

Μιλώντας την Παρασκευή, η γυναίκα κάτοικος της Χερσώνας δήλωσε:

«Η Χερσώνα δεν είναι η μόνη πόλη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: Δυστυχώς, πολλοί κάτοικοι της Χερσώνας έπρεπε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την πόλη. Ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους, ανησυχίες και φόβους. Αλλά είμαι 100% σίγουρη ότι κανείς δεν ήθελε να φύγει».

Το CNNi δεν προσδιορίζει την ταυτότητα της γυναίκας για λόγους ασφαλείας. Η ίδια είπε ότι η Χερσώνα είχε γίνει μια πόλη-φάντασμα. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοί της έχουν φύγει από τον Μάρτιο του 2022, οπότε και ξεκίνησε η ρωσική κατοχή.

«Το βράδυ μπορείτε να δείτε μεγάλο αριθμό πολυώροφων κτιρίων στα οποία φωτίζονται το πολύ δύο ή τρία παράθυρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να συναντήσετε ανθρώπους κυρίως κοντά στην αγορά. Αλλά στις 3-4 μ.μ. οι δρόμοι είναι άδειοι και δεν υπάρχει κανένας», αναφέρει η γυναίκα στο CNNi.

Το Σάββατο, ένας Ουκρανός αξιωματούχος, ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ισχυρίστηκε στο Telegram ότι «τα άθλια αποβράσματα που τρομοκρατούν τη Χερσώνα είχαν διατάξει να κλείσουν όλα τα ασανσέρ στην πόλη».

Η γυναίκα δήλωσε ότι δεν σκέφτεται να φύγει. «Για να είμαι ειλικρινής, αυτή η ερώτηση με εξοργίζει... Αυτή είναι η γη μου, η Χερσώνα είναι το σπίτι μου. Συμμετείχαμε σε συλλαλητήρια κατά των κατακτητών από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, αγωνιστήκαμε όσο πιο σκληρά μπορούσαμε. Αυτός ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα».

Η ίδια είπε ότι τις τελευταίες ημέρες δεν είχε ακούσει ότι κάποιος αναγκάστηκε να φύγει. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούσαν ακόμη να φτάσουν στη Βασίλιβκα στη γειτονική περιοχή Ζαπορίζια, το μοναδικό σημείο διέλευσης μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού εδάφους που είναι ακόμη ανοιχτό.

Δεν είναι σαφές αν η κατάσταση αυτή θα αλλάξει τώρα μετά τις τελευταίες οδηγίες της διορισμένης από τη Ρωσία αρχής.

Η γυναίκα είπε ότι η ατμόσφαιρα στην πόλη ήταν τεταμένη:

«Οι άνθρωποι είναι συναισθηματικά εξαντλημένοι, κάποιοι απλά δεν βγαίνουν από το σπίτι τους για να αποφύγουν την επαφή με τον στρατό. Είναι αδύνατο να χαλαρώσει κανείς εδώ. Το βράδυ όταν ακούω ένα αυτοκίνητο να οδηγεί κοντά στο σπίτι, αρχίζω να αγχώνομαι, γιατί ένα αυτοκίνητο αργά το βράδυ δεν είναι καλό σημάδι».

Η ίδια επέμεινε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που έφυγαν, κατάλαβαν ότι «ο ουκρανικός στρατός δεν θα βλάψει ποτέ τον πληθυσμό και δεν θα υπάρξουν βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων».

«Όλοι φοβούνται τον επερχόμενο χειμώνα»

Η γυναίκα είπε ότι, ενώ οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας συνέχισαν να λειτουργούν, οι άνθρωποι ανησυχούσαν για την επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια και θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. «Όλοι φοβούνται τον επερχόμενο χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι υπήρχαν αρκετά βασικά τρόφιμα διαθέσιμα: «Η Χερσώνα έχει γενικά μετατραπεί σε μια αυθόρμητη αγορά, οι άνθρωποι πουλάνε ό,τι μπορούν. Κάποιος ψήνει σπιτικό ψωμί, κάποιος φτιάχνει κέικ, κάποιος πουλάει τα πράγματά του απλά στη μέση του δρόμου βάζοντάς τα σε ένα σεντόνι».

Καθώς όμως οι Ρώσοι είχαν κατάσχει τις βάρκες των ανθρώπων, δεν ήταν σίγουρη για το πώς θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι παραδόσεις τροφίμων από την ανατολική όχθη.

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και βρεφικά γάλατα

Η ίδια είπε ότι οι ιατρικές προμήθειες και τα βρεφικά γάλατα ήταν σε έλλειψη και πολύ ακριβά.

«Όλα όσα εισάγονται τώρα είναι φάρμακα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Τα φάρμακα πωλούνται απλά στο δρόμο από το αυτοκίνητο ή από κάποιους ανθρώπους ιδιωτικά».

Υπήρχαν πάντα μεγάλες ουρές στα φαρμακεία και πράγματα όπως τα αντιβιοτικά ήταν σε έλλειψη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε κάποια απόσταση από την πόλη Χερσώνα, αλλά έχουν προχωρήσει σε άλλες περιοχές της περιοχής. Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν οχυρωθεί και να υπερασπίζονται τις θέσεις τους, ενώ εξαπολύουν πυραυλικές επιθέσεις κατά της ουκρανικής προέλασης.

Τοπικοί Ρώσοι διορισμένοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας σκοπεύουν να υπερασπιστούν την περιοχή, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι έως και 45 ρωσικές τακτικές ομάδες ταγμάτων μπορεί να βρίσκονται τώρα στη δυτική όχθη του Δνείπερου.

Αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι σε ορισμένες περιοχές της Χερσώνας, όπως το Μπέρισλαβ, οι αρχές κατοχής έχουν σταματήσει τις δραστηριότητές τους τις τελευταίες ημέρες.

«Οι συνεργάτες που συνεργάστηκαν με τους Ρώσους κατακτητές συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πόλη με τις οικογένειες και την περιουσία τους», δήλωσε την Παρασκευή ο ουκρανικός στρατός.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ουκρανοί χτύπησαν ένα πρόσφατα ανεγερθέν ποντόνι κάτω από τη γέφυρα Αντονίσκι, η οποία βρίσκεται κοντά στην πόλη της Χερσώνας. Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Kherson resident describes a ghost town of exhausted people, with acute shortages of medicine By Olga Voitovych and Tim Lister, CNNi

Επιμέλεια κειμένου - Νοηματική απόδοση: Χρήστος Θ. Παναγόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ