FOCUS

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο κίνδυνος εγκλωβισμού του Τζο Μπάιντεν από τη στρατηγική Τραμπ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο κίνδυνος εγκλωβισμού του Τζο Μπάιντεν από τη στρατηγική Τραμπ
Για πρώτη φορά από τις Προεδρικές εκλογές του 2020 επανέρχονται ανανεωμένα και απειλούν εκ νέου τα θεμέλια του πολιτικού συστήματος τα μηνύματα του «τραμπισμού» AP Photo/Matt Rourke

Παραδοσιακά το κόμμα του Προέδρου εμφανίζει πτώση στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά αυτή την φορά υπάρχει κίνδυνος ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί να εγκλωβιστούν στις διαθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ είναι προγραμματισμένες για τις 8 Νοεμβρίου και αναμένονται όπως κάθε φορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η φετινή εκλογική διαδικασία κρύβει όμως ιδιαίτερες παγίδες και μηνύματα ειδικά για τους Δημοκρατικούς.

Τι λένε οι αριθμοί;

Στην πλειοψηφία τους οι δημοσκοπήσεις και τα εκλογικά μοντέλα δίνουν σαφές προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους για την Βουλή. Σύμφωνα με το fivethirtyeight που εξετάσει και συνδυάζει δημοσκοπικά στοιχεία από όλες τις πηγές οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να γίνουν το «απόλυτο αφεντικό» του σώματος που μετατρέπει σε νόμους τις «βουλές» του εκάστοτε Προέδρου. Αναλυτικότερα οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου θα έχουν απόλυτη πλειοψηφία με 85% της νέας σύνθεσης. Και στην Γερουσία πάντως τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν όπως πιστεύουν και θέλουν οι Δημοκρατικοί προκειμένου να κρατήσουν με κάποιον τρόπο σε μία σχετική ισορροπία τα σώματα που συνθέτουν το Κογκρέσο. Σύμφωνα με τα μοντέλα ανάλυσης οι Δημοκρατικοί θα ηττηθούν έστω και με μικρή διαφορά αλλάζοντας όμως τελείως τις ισορροπίες που υπάρχουν σήμερα και τις «κάμπτει» σε μόνιμη βάση η ψήφος της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Το διακύβευμα

Οι Δημοκρατικοί του Τζο Μπάϊντεν βρίσκονται μπροστά όχι σε μία απλή ήττα. Εάν τα δύο σώματα περάσουν στον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να περνά οποιοδήποτε νομοσχέδιο. Ο αμερικανικός τύπος όμως σημειώνει πως αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές η «μπλε» πλευρά του πολιτικού συστήματος εξακολουθεί να ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και περισσότεροι υποψήφιοι, όλο και πιο ανοιχτά, επαναφέρουν τη θέση ότι «οι εκλογές του 2020 ήταν στημένες». Το επικίνδυνο αφήγημα, που εξαγρίωσε τον όχλο των υποστηρικτών του πρώην προέδρου που οδήγησε στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, είναι όχι μόνο ζωντανό αλλά και πιο επικίνδυνο από ποτέ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται στο πλάι ανθρώπων δικών του να δίνει υποσχέσεις για προεκλογική καμπάνια το 2024 αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει και πως εξελίσσονται οι έρευνες και οι δίκες που τον θέλουν να έχει παραπλανήσει τις φορολογικές αρχές. Με το άλικο καπέλο στο κεφάλι «φωνάζει» προς πάσα κατεύθυνση πως η αλλαγή στα σώματα που θα φέρουν οι εκλογές της ερχόμενης Τρίτης είναι μόνο η αρχή. Στελέχη και υποψήφιοι τονίζουν με στόμφο σε κανάλια παναμερικανικής εμβέλειας πως η νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές θα φέρει έρευνες και δίκες που δεν θα έχουν προηγούμενο. Κανείς βέβαια δεν γίνεται πιο συγκεκριμένος αδιαφορώντας για τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Το μήνυμα «να περάσει» είναι ο στόχος του Τραμπ.

Οι σκοτούρες των Αμερικανών

Η αμερικανική κοινωνία για ακόμη μία φορά δείχνει να προβληματίζεται για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία παραδοσιακά τις λύσεις ψάχνει στους Ρεπουμπλικάνους. Για τον μέσο αμερικανό σήμερα, σύμφωνα με όλα όσα δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, ο μεγάλος «βραχνάς» δεν είναι ούτε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ούτε η επάνοδος της ρητορικής του Τραμπ, αλλά η οικονομία. Τα πακέτα στήριξης πολλών δισεκατομμυρίων από την Κυβέρνηση Μπάιντεν, οι δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας δεν αποτελούν για την αμερικανική κοινωνία απάντηση – θεραπεία αλλά χάπι για τον «πονοκέφαλο». Η οικονομία αποτελεί και το πρόταγμα των Ρεπουμπλικάνων που ξέρουν πώς να ποντάρουν στις πιο βαθιές φοβίες του μέσου Αμερικανού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ